Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Rendezetlen viszonyok a soproni átjáróban

Veszélyes, mert sötét, szemetes, mert elhanyagolt, megbotránkoztató, mert gazdátlan... A Rákóczi utcai átjárót sokan használják, de csak félrefordított fejjel és orral...

– Felháborító, ami itt fogadja az embert, de a szemét szemetet szül – mutat körbe a közelben lakó Barkovics Ilona. – Egyutcányira vagyunk a belvárostól és szétszórt hulladékok közt lépkedünk – csatlakozik hozzá Gassner Gyöngyi is.

A forgalmas Rákóczi utcai átjáróban állunk, aminek áldatlan helyzetére – a Városrészek fóruma rovatunk kapcsán – több olvasónk is felhívta figyelmünket. Az átjáró egy udvart szel át, ahonnan lakások és garázsok nyílnak, a másik oldalát pedig egy raktárépület határolja. Az építmények döntően magántulajdonban vannak, míg egy részük önkormányzati. A vegyes tulajdonok miatt kaotikus a helyzet, elhanyagolt minden – panaszolják olvasóink, köztük egy garázstulajdonos.

A háztartási hulladéktól a megunt kacatokig minden megtalálható az udvaron. A szűk átjáróba szinte rendszeresen raknak le zsákokat, amik persze kiszakadnak, a tartalmuk szétszóródik. Vannak, akik a garázsok mögött ideális helyet találnak szükségük elvégzéséhez... No és persze a kutyák is itt végzik dolgukat.

Barkovics Ilona a közelben lakik, garázsa is van az átjáróban. Naponta szembesül a visszataszító körülményekkel. Fotók: Magasi Dávid
Barkovics Ilona a közelben lakik, garázsa is van az átjáróban. Naponta szembesül a visszataszító körülményekkel. Fotók: Magasi Dávid


A járda is töredezett, a bejáratnál lévő mély gödrök tönkreteszik az autókat. Esős időben tengelyig ér a víz, annyi a kátyú, hogy kikerülni sem lehet. A kapu udvari oldalán futó szennyvízcsatorna többször beszakadt. Nemcsak az autók, hanem a babakocsival közlekedő anyukák, óvodás kisgyermekek számára is balesetveszélyes a bejárat és a járda is – sorolják a panaszokat levélíróink, akik szerint esténként nem is ajánlott erre közlekedni.

Esős időben tengelyig ér a víz
Esős időben tengelyig ér a víz


A Rákóczi utca 45. szám alatti ház udvarán keresztülvezető gyalogjárdát a Sopron Holding Zrt. kezeli, az udvar tisztán tartása ugyanakkor a tulajdonosok feladata. Az épületegyüttes ugyan már 1995 óta társasház, a földhivatalban így van bejegyezve, a ház azonban mégsem működik ennek megfelelően. Az önkormányzatnak kisebbségi tulajdoni hányada van az épületegyüttesben, és bár több esetben kezdeményezte már a társasház alakuló közgyűlésének összehívását, a magántulajdonosok mindeddig ezt nem támogatták – mondják a városházán.

Ha társasházként működnének, kiderülne, hogy a tulajdoni hányadok alapján kinek mi a feladata és nyilván ez számon kérhetővé is válhatna. Az önkormányzat szerint a társasházi működés vélhetően éppen ez utóbbi miatt nem jött létre, hiszen a kulturált környezet kialakítása érdekében a magántulajdonosoknak is akadna kötelezettsége bőven.

Mindezek ellenére dr. Komornoki László, a Sopron Holding Zrt. vezérigazgatója felvállalta, hogy ismételten kezdeményezi a társasházi alakuló közgyűlés összehívását. Horváthné Seregély Jolán, a városgazdálkodási osztály vezetője pedig arról tájékoztatta a Kisalföldet, hogy a gyalogjárda felújítása a tavaszi felújítási programban szerepel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulni akar a sopronkőhidai börtönben Sztojka Iván

2009. február 12-én adta fel magát a rendőrségen Sztojka Iván, a Cozma-gyilkoság harmadrendű elítéltje. Tovább olvasom