Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Régi fényében tündökölne a soproni Szent Mihály templom

A tervek szerint, mintegy 825 millió forintból újítanák fel a soproni Szent Mihály templomot. A pályázat beadásáról a közgyűlés dönt.

A soproni képviselő-testület a május 31-i közgyűlésének egyik napirendi pontja a soproni Szent Mihály templom felújításáról szóló pályázat benyújtása lesz. A Nyugat-dunántúli régióban három fejlesztési terv támogatható, s ezen kiírásra jelentkezne Sopron is.

A beérkezett javaslatokról a kormány egyedileg dönt. A nevesítést követően következik a projektfejlesztési szakasz. Idén szeptember 17-ig kell benyújtani a részletes terveket. S ezt követően hozzák meg a végleges döntést.

Az előterjesztésben az olvasható, hogy az elkészült költségvetés szerint bruttó 825 millió forintba került a teljes beruházás. Ennek kilencvenöt százalékára lehet támogatást elnyerni. A 41 millió forintos önrészből a város 8 millió forintot átvállalna.

A Szent Mihály templom felújítása három fő területet érintene. Helyreállítanák az épületet, s azt látogathatóvá is tennék. Rekultiválnák a templom kertjét és ezt rendezvényhelyszínné alakítanák át. S egyúttal kálvária utat is kialakítanak. A sekrestyésházat is felújítanák. A tervezett fejlesztés befejezte után a Szent Mihály templom, mint önálló attrakció bekapcsolódhat Sopron és a térség turisztikai kínálatába. Emellett egy olyan új, élményekben gazdag központ jön létre, amely egy egész városrész megtekintésének gyújtópontja lehet.

A Szent Mihály templom az ország második legnagyobb gótikus stílusú temploma. Ezért is fontos, hogy az országba Sopronnál belépő turisták egy szépen felújított és régi fényében tündöklő épületegyüttessel találkozzon. A felújítás időszerű, s bízunk a pályázat sikeres elbírálásában – nyilatkozta Horváth Imre városplébános.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. 1x2=? 2012. május 26. 17:15
  „Elnézést
  Megint a "komi" oldalra "katintottam"”
 • 28. Szívdonor 2012. május 25. 22:50
  „Kedves Gaaboncia!
  Imádkozzon ám a majd megmondtam kicsoda! Amíg nincs isten, én nem imádkozom! Véleményem szerint a papok sem hisznek benne, hiszen tanulnak eleget! Ez csak a műsor és az üzletmenet része! Végül is ez is csak egy multi cég, csak kicsit régebbi!”
 • 27. Lárika 2012. május 24. 21:46
  „Nem Isten, hanem a pénz nevében, kedves Csabazs :-( De hát az az új isten; többen imádják, mint a régit :-((((((”
 • 26. Gaaboncia 2012. május 24. 20:42
  „Hoppá, Szívdonor, ott a bukta!
  Akkor most imádkozni mégy a templomba, vagy fényképezni, mint a turista?!
  Én örülnék, ha nyitva lenne végre a Szt. Mihály Templom. Tényleg fontos értékünk.”
 • 25. Csabazs 2012. május 24. 09:45
  „Lárika!
  Mit csináltak a bencés templomból? ATTRAKCIÓT!
  ISTEN nevében itt már mindent lehet!”
 • 24. Csabazs 2012. május 24. 09:40
  „A cikkben az "attrakció" kifejezés nem semmi! mint a cirkuszban!
  Azt a 8 millát sokkal fontosabb dolgokra is el lehetne költeni!
  Sebaj,majd itt is belépőjegyet szednek, mint a bencés templomban!
  Van a katolikus egyháznak lóvéja, újítsák fel saját maguk!
  Ja, hogy Mária országa vagyunk?Kérjék a segítségét!Amen”
 • 23. Csodabimbó 2012. május 24. 03:29
  „Államcsőd felé lavírozzák az országot és közben 850 millióért templomot újjítunk? Abból fel lehet állítani 8 szélerőművet. Gondolkozzunk már el, hogy a családi házunk udvarába házioltárt, vagy szélkereket építenénk-e, amikor az a veszély fenyeget, hogy kikapcsolják az áramot.

  Megszerezni a pénzt, kitől? Ha belegondolunk, saját magunktól. Jó adósok vagyunk és az ilyen templom storykkal még egy darabig azok is maradunk. Pont az egyháznak kellene példát mutatni és mértékletességet tanusítani a nehéz időkben, akkor talán a ifjúság a díler helyett a paphoz menne gyónni. Ez a szomorú valóság...”
 • 22. ödenbürger 2012. május 23. 23:01
  „Jól van. Most a Tüztorony után a következö nagy felújítás a városban amely megint 5 évig vesz igénybe. És mindig hallom és olvasom Sopronban, "hogy ki kell használni ezek a lehetöségeket a városnak"....fáradt vagyok ezt hallani, mert az Önkormányzatnak nincsen koncepció, se városi, se turisztikai, se közlekedési, se fejlesztési. Sopron nem tudja (vagy nem akar tudni), milyen poziciót játtszon a jövöben . És valljuk be öszintén, attól hogy fel lesz újítva a templom, nem fog több turista érkezni a városban, és nem lesz vonzóbb Sopron. Ami ennek a városnak kell: egy modern városi koncepció, új beruhazások, új munkahelyek, hogy itt maradjanak az emberek és megint büszkék lehessenek a városukra, és ne Ausztriában boldoguljanak meg.... meg valami modern turisztikai látványosság. Mert felújított tornyok és templomok kevés lesz a 21. században.....”
 • 21. marec 2012. május 23. 21:57
  „A Szent Mihály templom felújítása mit takar, csak külső, vagy belső felújítás is? Ha mind a kettő, akkor a 825 milliót kettővel meg lehet szorozni most helyből.”
 • 20. Lárika 2012. május 23. 21:16
  „Hozzá ne nyúljanak! Mit csinált a sok ostoba a bencés templomból?!”
 • 19. caszablanka 2012. május 23. 20:55
  „És mennyire nincs kihasználva. Ismereteim szerint sok korábban a templomban tartott, kép, kegytárgy ,stb. Győrbe került, vagy más templomba. A lányom a Szent Mihály templom történetőről, a benne lévő értékekről irta szakdolgozatát . Hát a kutatás során sok fehér folt okozott prolémát. Szerintem a régészek, restaurátorok sok érkekes, talán még Storno által fel nem fedett, vagy azóta nem megfelelően publikált dolgokkal is találkozhatnak, ha a felujitás megtörténne. És egyébként, ha 3 fejlesztési terv támogatható a dunántúli régióban , akkor nehogy már más kapja meg ennek lehetőségét. Egyébként még hol látható Európában közel 800 éves , és ilyen jó állapotban lévő templom ? Ezt kell kihasználni, mert még jó a földrajzi fekvése is.”
 • 18. Szívdonor 2012. május 23. 17:58
  „Szerintem ez az a dolog, amire érdemes áldozni.Tényleg jó lenne végre méltó állapotban látni az épületet. És őszintén szólva egyáltalán látni, mert hosszú idő óta mindig zárva van! Legalább mindenszentekkor vagy halottak napján nyitva lehetne, amikor rengeteg ember jár ott. Csak a mise idején lehet bejutni, akkor meg ki mer nézelődni vagy fényképezni?! Az egyház egyértelműen rossz gazda, de ne felejtsük el, ez a város plébániatemploma és a város a kegyura évszázadok óta! Így tehát nem csak a keresztényeké, hanem a mienk is! Erre egyébként még pénzt adni is hajlandó lennék, ha létrehoznának egy alapítványt! Remélem ásatás is lesz a belső térben, sok csodát rejthet a fold! És a Stornó által elkövetett hibák egy részét is orvosolni lehetne!”
 • 17. Cloeon_dipterum 2012. május 23. 15:05
  „15. @Gabben 2012.05.23. 14:39
  A város bevételeit, a lakosság megélhetését és a városképet nem isten adja. Vagy talán te tudnál adni nekem havi rendszerességgel fizetést?”
 • 16. vízibicikli 2012. május 23. 14:55
  „14. Cloeon_dipterum
  Dehogyisnem említik: "A 41 millió forintos _önrészből_ a város 8 millió forintot átvállalna." De megkövetem magam, mert elolvasva a linkelt előterjesztést (már korábban el kellett volna olvasnom ;) ) az is kiderül, hogy az önrészt a költségvetés önkormányzati pályázatokra elkülönített összegének terhére nyújtja a város, így nem máshonnan kell rá átcsoportosítani.”
 • 15. @Gabben 2012. május 23. 14:39
  „kinek a pénzéből??újítsa fel az egyház illetve isten fizesse meg”
 • 14. Cloeon_dipterum 2012. május 23. 14:08
  „11. vízibicikli 2012.05.23. 12:55
  Amit írsz, azt értem. Mivel az én hozzászólásomra válaszoltál, ezért ismét megemlíteném, hogy ez a felújítás, amitől a városiak anyagi bevételei is függnek (e cikk tartalma szerint) nem a város hiteléből, hanem pályázati forrásból valósulna meg. Azaz, nem említik, hogy önerő is kell hozzá. Ellenben önerővel is megéri valószínűleg.
  Gyakorlatilag a városnak veszteség, ha nem használja ki a pályázat adta lehetőségeket.
  Nem 8, hanem több, mint 800 millió forintról van szó, amit nehéz lenne összeszedni más módon.”
 • 13. sopron32+1 2012. május 23. 13:48
  „Kedves 9. HoHo 2012.05.23. 11:51

  Hogy a kat egyház ott van vagy sem amikor eltemetnek az nekem már tök mindegy. Söt jobb lenne ha nem lenne ott egy pap sem, tán ezt be kéne írnom a végrendeletembe. Nem mindenkinek olyan fontos a pap, vagy a papné. Sokan szar**** erre a témára, és mégis emberek.
  Rengeteg viszont az az emberréteg aki képmutatóan minden vasárnap az elsö sorban ül, csak éppen nem a hitnek megfelelöen él.
  Számomra nincs értelme az egyháznak, akit érdekel az meg imádkozzon, de hagyja azonkak a véleményét is tiszteletben akik sz**** a témára.”
 • 12. molten13 2012. május 23. 13:12
  „Tisztelt HoHo!
  Én katolikus egyházat említettem, nem egyházat. A különbség zongorázható. Amúgy a születésemnél nem volt ott az egyház, eltemetni pedig nem fognak.
  Amig a budapesti 4-es metrót állampénzből építik, az ország második legnagyobb gótikus pénzét is abból kellene.
  Nem egy pénzügyileg csődbe juttatott városéból!”
 • 11. vízibicikli 2012. május 23. 12:55
  „7. Cloeon_dipterum
  Hosszú-hosszú évek óta hitelből él a város. Amire pénzt ad ki, az mind korábban felvett hitelből megy...

  Persze szép dolog támogatni a felújítást, ha virágozna a város, egyet is értenék vele, de amíg a város több hónapos, féléves, vagy még hosszabb késéssel fizeti csak ki az általa megrendelt szolgáltatások árát, amivel a szolgáltatást nyújtó cégeket, vállalkozókat adósságcsapdába kergeti, addig talán mégsem a felújításnak kéne prioritást élveznie. Biztos vagyok benne, hogy azt a 8 milliót össze lehetne kalapolni más módon is.”
 • 10. 1soproni 2012. május 23. 12:11
  „HoHo!
  Elsőáldozáshoz és bérmálkozáshoz nem tudok hozzászólni, de az biztos, hogy sem a templomi esküvő, sem a temetés nem ingyenes szolgáltatás.”
29 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencmilliót sikkasztott a magyar-osztrák páros

Börtönbüntetésre ítéltek egy magyar és egy osztrák férfit kedden Ausztriában, ahol kilenc és fél… Tovább olvasom