Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Piskolti Béla: A cukorgyár bezárása után is élni kell

Petőháza – Nálunk eddig ismeretlen volt a munkanélküliség. A cukorgyár bezárása után sajnos fel kell készülnünk az esetleges szociális problémák kezelésére – véli Piskolti Béla, Petőháza polgármestere.
Piskolti Béla a tavaly őszi önkormányzati választások óta Petőháza polgármestere. Az új testület egyik első dolga az volt, hogy módosították a 16 hektáros park adásvételi szerződését. A településen élők közül akkor többen is úgy vélték, Petőháza számára hátrányosan változtak a feltételek, a település kevesebb pénzt kaphat a területért. A polgármester szerint az eltelt idő bebizonyította, nem voltak valósak ezek a félelmek.

Az eladásból olyan pluszbevételük lett, amelyet fejlesztésekre és pályázati önerőre használhatnak fel. Igaz, tavaly ősszel kevesen gondolták, hogy a cukorgyár bezárása miatt még jól jöhet ez a tartalék.

– Az elmúlt egy évben parkolót alakíttattunk ki a polgármesteri hivatal előtt – mondta Piskolti Béla. – Két utca burkolatát felújítottuk, zárt rendszerű csapadékvíz-elvezetést valósítottunk meg. Járdafelújításokra és a közvilágítás bővítésére is sor került. Az óvodában pedig elkezdődött a tornaszoba kialakítása. A horgásztó körül befejeződött a parkosítás. Az egyik visszakapott épületben folyamatban van a közösségi ház kialakítása. A szabadidőparkhoz kapcsolódik, hogy idén sikerült ismét megnyitni a termálfürdőt.

A cukorgyár bezárása jelentősen átalakítja Petőháza eddigi megszokott életét. Az ezerfős település mindig is fejlettebb volt, mint a szomszédos községek, köszönhetően annak a nyolcvanmillió forintos iparűzési adónak, amelyet a gyár fizetett be. Most ennek vége.

– Számunkra ismeretlen fogalom volt a munkanélküliség – folytatta a polgármester. – Fel kell készülnünk az esetleges szociális problémák kezelésére. Azt, hogy csökken az iparűzési adó, még ki lehet gazdálkodni, de a felkorbácsolt érzelmeket nehéz befolyásolni. A településnek, miként az itt élőknek, a cukorgyár adott biztonságot.

Generációk sora dolgozott a gyárban. Számukra a munkahely elvesztése mellett az érzelmi biztonság is véget érhet. A dolgunk az, hogy új vállalkozókat csábítsunk a településre, felmerült, hogy a cukorgyár helyén egy ipari parkot lehetne kialakítani. Közlekedés szempontjából is szerencsések vagyunk, mert közel a főútvonal, valamint külön pályaudvarunk is van. Szóval, ezeket a lehetőségeket kell kihasználnunk.

Piskolti Béla zárásként megjegyezte, az elmúlt időszakban elindult a település közösségi életének felpezsdítése. Az egész évet átívelő programok is elősegítették, hogy az itt élők találkozzanak egymással. S kezd kialakulni egy olyan mag, akik hajlandók tenni – akár társadalmi munkában is – a településért.
Piskolti Béla: Petőházán eddig ismeretlen volt a munkanélküliség, most fel kell készülnünk a szociális problémák megoldásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország végre hazatért Európába

Sopron - Díszközgyűlésen is megemlékeztek tegnap hazánk schengeni csatlakozásáról. Az önkormányzati… Tovább olvasom