Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Piros Ildikót köszöntötte a Petőfi társulata

Sopron - Piros Ildikó Jászai- és Déryné-díjas érdemes művészt, a soproni Petőfi színtársulat tagját közelgő hatvanadik születésnapja alkalmából a Vitéz lélek című darab premierje után köszöntötték kollégái.
Piros Ildikó
– Négy évtizedes pályafutása során milyen fontosabb élettapasztalattal gazdagodott?
– kérdeztük a mosolygós művésznőt, aki a Magyar Táncművészeti Főiskola színészijáték-tanára.

– Ha úgy tekintjük, hogy a színművészek életeket fogalmaznak meg és játszanak el a színpadon, akkor nekem plusz ötvenhárom életem volt – válaszolta Piros Ildikó. – A jó Isten azzal áldott meg, hogy a színházirodalom legragyogóbb lány- és asszonyalakjait eleveníthettem meg. Ajándéksorsoknak is nevezhetném őket, mert mondataikat Schiller, Csehov, Shakespeare, Madách, Molnár Ferenc, Tamási Áron és még sok híresség írta; elmondhatatlan nagy adománya az életnek, hogy saját életem mellett ennyi gyönyörűséget is kaphattam. Viszont azt is szoktuk mondani: mi nem tanulunk ezekből a megformált alakokból. Éljük a saját életünket, s amilyen gazdagon éljük szellemileg, beleértve a társművészetek kincsestárát is, abból fogalmazzuk meg a szerepeinket.

Ami a látható végeredmény, abban már mind benne van egy-egy színművész sorsa. De valószínűleg a szerepek is hatnak egy kicsit az emberre. Eszembe jut Csehov Sirálya, ahol egy teljes színésznői életet jelenít meg Nyina: a kezdetekkor álmodozik erről a gyönyörű pályáról, a végén már panaszkodik, „belekerültem a taposómalomba". Úgy gondolom, az ember fiatalon az első felvonásbeli Nyina, amikor a színésznői pályát csupa fénynek és ragyogásnak képzeli el; jómagam pedig elérkeztem már az utolsó felvonáshoz, amikor tudom, ennek mi a taposómalma, mi a nehézsége, mi a terhe. Vallom: annyiban cseng le egy színész pályája, ahogy a biológiája, tehát ahogyan elfogynak alóla a szerepek. A lényeg, hogy pontosan tudjuk, ezt követően milyen alakításokra szóló felkérésnek szabad eleget tenni.

– A művésznőnek töretlen volt a pályafutása. Véleménye szerint mennyiben változott meg az utóbbi két évtized során a színház szerepe a korábbiakhoz képest?

– Thalia templomában mi prédikátorok vagyunk. Nekünk csak az a feladatunk – s átmehet rajtunk a történelem is –, hogy az igaz szó igazul hangozzék el, amit megkíván aznap este a szerep.

– Milyen új előadásban láthatjuk Piros Ildikót?

– Müller Péter Szomorú vasárnap című művének március 8-i, soproni kamaraszínházi bemutatójára készülök Mikó Istvánnal és Győri Péterrel, Huszti Péter rendezésében. Egy különleges hangulatú estére számíthat a közönség. Pályafutásom alatt már énekeltem sanzonokat, örülök, hogy ez is zenés darab lesz.

– Lapunk a család napilapja...

– Három fiunk van, a férjemé, az enyém s a közös gyermekünk, akik időközben felnőtt, komoly emberekké váltak. Az én fiam, az immár 36 éves András filmes lett, operatőr, öt saját dokumentumfilmet készített Ázsiában, amelyeket a televízió is sugárzott. Közös gyermekünk, a nemsokára 32 éves Huszti Gergely az Ulpius könyvesház főszerkesztője, könyvkiadó. Szerencsére olyan „gyerekekkel" ülünk egy asztalhoz karácsonykor, akikkel nagyon jó elbeszélgetni. Férjemnek, Huszti Péternek pedig már unokája is van, Huszti Erik, aki első osztályosként nagyon várja a Jézuskát...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A település programját kell végrehajtani

Fertőboz - Nem a polgármesternek, hanem a településnek van programja. A faluvezető dolga, hogy ezt a… Tovább olvasom