Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Pintér Sándor belügyminiszter: A közbiztonság határozottan javult

Pintér Sándor, belügyminiszter szerint a nyugati határszélen sem lett rosszabb a közbiztonság, sőt.

– A nyugati határszél városaiban a belső migráció miatt rövid idő alatt több ezerrel nőtt a városok lélekszáma. Számíthatnak-e arra a kapitányságok, hogy a rendőrök létszámát is emelik? – kérdeztük Pintér Sándor belügyminisztert, aki az első osztrák–magyar rendőrnap után pénteken Sopronban is tárgyalt a város vezetőivel.

– Jelentős növekedéssel nem kell számolnunk, semmilyen hivatalos adat nem támasztja alá azt, hogy tíz-húszezerrel több volna például Sopron lélekszáma.  Ezzel együtt természetesen fontos feladatunk a közrend fenntartása a nyugati városokban is – mondta a belügyminiszter. Ezért nemcsak a helyi kapitányságok, hanem a készenléti rendőrség állománya is felügyeli a rendet. Kutyás rendőrök vannak a parkokban, lovas járőrök a külterületeken, de nem kell minden ember mellé rendőr.

– Sopron évtizedeken át elzárt, csendes kisváros volt, ehhez képest nagy a változás: az emberek biztonságérzete romlott...

– Nem, nem romlott. Történhetnek az őslakosságnak nem tetsző dolgok, persze, de ezek túlnyomórészt súlyuknál vagy jellegüknél fogva nem is igénylik a rendőri beavatkozást. Ez inkább a társadalmi elfogadás és az iskolai nevelés hatáskörébe tartozó jelenség. Tudom, hogy a lakosság részéről voltak jelzések, érkeztek kérdések, de ezeket megválaszoltuk, a problémákat orvosoltuk. Itt vagyunk, bízhatnak bennünk! Az adataink alapján pedig határozottan tudom mondani: a közbiztonság javult.

– Ezek szerint elégedett a Győr-Moson-Sopron megyei rendőrök munkájával...
– Nemcsak én vagyok elégedett, még Ausztria is az! Nyugati szomszédunknál a határ menti településeken határozottan javultak a felderítési mutatók, s ebben a magyar rendőröknek sok munkájuk van. Többek között ennek elismeréséül kapott két megyei főkapitány magas elismerést Burgenlandtól. Én talán lehetek elfogult, az osztrák hatóságok biztosan nem azok.

– Ha már osztrákok: ők már ledózerolták vagy hasznosították a régi határkilépők épületeit, a magyar oldalon meg csak düledeznek. Vannak önkormányzatok, amik igényelték, de nem kapták meg az ingatlanokat.

– Ez nem a Belügymisztérium hatásköre, hanem az Állami Vagyonkezelőé. Én szorgalmaznám a lebontásukat, ha már olyan az állapotuk vagy a hasznosításukat, ha erre van lehetőség, mert határőrizetet még egyszer nagyon nem szeretnék!

– A Soproni Rendőrkapitányság és a katasztrófavédelem közös épületének terve már évek óta kész, de a kivitelezés várat magára. Tud mondani valami biztatót?

– Egyetlen tényezőn múlik, a pénzen. Amint sikerül értékesíteni a Táncsics utcai ingatlanokat, indulhat a beruházás. Kétmilliárdot remélünk az eladásból, én garantálom, ha ez meglesz, egy éven belül költözhetnek az egyenruhások.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tél beállta előtt tető kerül az új épületre

Lendületesen halad az MKB-aréna több mint 410 milliós fejlesztési beruházásának második üteme. Tovább olvasom