Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Percenként 300 liter hévíz az új kútból

Idén is több tízmillió forintos fejlesztések valósulnak meg az idegenforgalmáról híres Hegykőn. Az idei legnagyobb beruházás egy új termálkút fúrása volt.

Hegykő önkormányzatának egyik legfontosabb feladata az idegenforgalom jövőjének biztosítása.

– Pályázati pénzből a nemzeti park növény- és állatvilágát ismertető táblákat helyeztünk el a tanösvény templomtól a Vasfüggöny emlékhelyig tartó szakaszán.

A napokban helyeztük üzembe a település három pontján működő, közbiztonsági célokat szolgáló térfigyelő kamerákat. A járdafelújítások folytatása mellett az önkormányzati hivatal előtt, valamint a tornacsarnok mellett parkolóépítésbe fogunk, amelynek munkálatai a napokban elkezdődnek – kezdte összegzését Szigethi István, Hegykő polgármestere.

Rónyai László kútfúró szakember Szigethi Istvánnal az új kút csövénél. A következő feladat a kútfej kiépítése és a víz fürdőbe történő bejuttatása lesz. Fotó: G. M.
Rónyai László kútfúró szakember Szigethi Istvánnal az új kút csövénél. A következő feladat a kútfej kiépítése és a víz fürdőbe történő bejuttatása lesz. Fotó: G. M.


– A templommal szemközti vendéglő épületében helyi termékbolt kialakítását is tervbe vettük. Erre szintén pályázatot nyújtottunk be, tízmillió forintos költségvetéssel – a pályázat elbírálását követően kezdődhet el az épületegyüttes felújítása.

Szeptember 22-én műfüves sportpályát avatunk, amelyet az MLSZ-pályázat sikere révén hozunk létre, 33 millió forintból. Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk arról is, hogy a Masina-ház felújításával a jövő évben látvány-pálinkafőzde kezdje meg működését, magánberuházás keretében. Ez nem pusztán az idegenforgalmat szolgálja, adóbevétellel is gyarapszik majd a falu.

– Az idei legnagyobb, közel ötvenmillió forintból – és saját erőből – megvalósult beruházás az új termálvízkút fúrása volt. Ugyanarra a cégre bíztuk a kivitelezést, amelyik az első kutat fúrta 1968-ban. Most is sikerrel jártak, 750 méter mélyről 37 fokos hévíz tör a felszínre. A hozam is beváltotta a reményeket: percenként több mint 300 liter víz termelhető ki. Egy hónapos próbaüzem után került sor a műszaki átadásra.

Az új kút fúrása a fürdő további fejlesztését teszi lehetővé, illetve a nem gyógyvizes medencék feltöltésére szolgál. Hegykő jövője és az idegenforgalom szempontjából ez azt jelenti, hogy az utánunk jövő nemzedékek számára is biztosítottak a lehetőségek – zárta a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karneváli hangulat Balfon

A hétvégén Balfon szüreti napot rendeztek, amelynek egyik látványossága a vidám felvonulás volt. Tovább olvasom