Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Pénzügyekről Sopronban - Stabil pályán a gazdaság

Pénzügyekről Sopronban - Stabil pályán a gazdaság
Míg tíz évvel ezelőtt arról szóltak a hírek, hogy bajban az ország, növekszik az adósság, most arról szólhatunk, hogy bekövetkezett az ország gazdasági és pénzügyi fordulata - összegezett dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke.
Immáron tizedik alkalommal tartják meg Sopronban a pénzügyi napokat az NYME Közgazdaságtudományi Karán. A konferencia szervezőbizottságának titkára, dr. Vágyi Ferenc  egyetemi docens, elmondta, a csütörtöki előadások a befektetéssekkel, a pénzügyi stabilitással, az ellenőrzésekkel voltak kapcsolatosak. Pénteken az adóügyek, az adószabályok kerülnek terítékre.

Dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a konferencia visszajáró vendége. – Tíz évvel ezelőtt olyan volt a tanácskozás hangulata, hogy bajban van a költségvetés. A költségvetés hiánya 8-10 százalékon mozgott, az államadósság mértéke pedig elérte a 80 százalékot – fejtette ki.

– Most arról számolhatunk be, hogy bekövetkezett a stabilitási és növekedési fordulat. Az államháztartás számai is rendben vannak. A gazdaság stabil pályán mozog, adottak a növekedés feltételei. Ha a pozícióinkon javítani szeretnénk, akkor a harmadik lépés, a versenyképességi fordulatra is szükség lesz.

Lapunk kérdésére, amely szerint, mikor következhet be Magyarországon a reálbérek jelentős növekedése, az elnök elmondta: "ehhez az államháztartás étvágyát alacsonyan kell tartani". A következő tíz-tizenöt évben biztosítani kell a mostani jó gazdasági adatokat. Ezek hozzájárulhatnak a munkavállalók járulékának csökkentéséhez, ezáltal a béremeléshez.

– A stabil árak, az alacsony infláció, a csökkenő államadósság és költségvetési hiány mellett is bővül a gazdaság – ezt már dr. Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke húzta alá.

– A nemzeti banknak a jövő új kihívásaira is fel kell készülnie. Az alacsony hozamok mellett új szereplőjelenhetnek meg a pénzügyi piacon, s emiatt szükséges a szigorúbb felügyelet. A közelmúlt brókerbotrányai bebizonyították, hogy az öt éves ellenőrzési rendszer kevés, sűríteni kell a vizsgálatok számát.
Lámfalussy Sándor nevét veszi fel a kar

Dr. Fábián Attilakán bejelentette: a Közgazdaságtudományi Kar októberben felveszi Lámfalussy Sándor nevét. A Kapuváron született pénzügyi szakember Sopronban járt a Bencés gimnáziumba, majd Belgiumban élt. Ő az euró egyik atya, részt vett az Európai Központi Bank elődjének létrehozásában is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétsávos körforgalom épül a határ mellett Ausztriában, a cinfalvi "cukorgyárnál"

Kétsávos körforgalom épül a határ mellett Ausztriában, a cinfalvi
A kétsávos körforgalmat várhatóan novemberben adják át. Két lámpa közlekedési lámpa is lesz benne. Tovább olvasom