Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Pantali: életfogytiglanosokat, kemény bűnözöket is őrzött

Több ezer elitélttel volt kapcsolatban, akik közül vannak, aki megállítják az utcán Pantali Zoltán nyugalmazott parancsnokot.

Pantali Zoltán, bár egy jó ideje már nem parancsnoka a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönnek, a szakmájától nem szakadt el teljesen.

Jelenleg bűntetőjoggal foglalkozik Budapesten, valamint kutatja az egykori munkahelyének történetét.

Az előírások miatt csökkent a létszám

- Amikor nevelőként munkába álltam Sopronkőhidán, még ezerhatszáz elítélt volt itt - kezdte a dandártábornok. - Nyugállományba vonulásomkor, a létszám nyolcszázra csökkent.

Így visszatekintve, más érdekességet is észrevettem. A hetvenes-nyolcvanas években több volt a visszaeső, és az elítéltek is idősebben voltak, mint napaság.

Azt tapasztalom, hogy napjainkban sajnos egyre többen vannak olyan fiatalok, akinél az élet nem a munkahellyel, hanem börtönnel kezdődik.

Nem tudják, mi az a munka, reggel korán felkelni, gondoskodni a családról. Az egyik elítélt meg is jegyezte "minek dolgozzak itt, a börtönben, ha odakint sem teszem"?

Ismerik a jogot

A nyugalmazott börtönparancsok szerint erőszakosabbak lettek a bűnelkövetők. És ez érződik a falakon belül is. Az elítéltek jelentős része manapság jól ismeri a jogait. Volt olyan, aki például fejből idézte a Bűntető Törvénykönyvet.

Pantali Zoltán nyugalmazott parancsnok
Pantali Zoltán nyugalmazott parancsnok


Megtudtuk azt is, hogy az úgynevezett "Rab miniszterek" intézménye kiveszőben van. A falak mögött azok tudtak vezetők lenni, akik ezt tapasztalattal, tudással elérték.

Mondhatni, ők a maguk módján okosak, intelligensek voltak, de tévútra mentek. Az így kialakult hierachiában mindenki tudta, hol a helye. Az azonban bizonyos, hogy a kiskorúak elleni bűncselekményt elkövetőket, pedofílokat külön kell őrizni, mert ezt a rabtársaik sem tolerálják.

Kiemelt intézmény

A sopronkőhidai fegyház és börtönben, ahol 44 évet töltött el Pantali Zoltán kiemelt intézménynek számít. Itt helyezik el a "kemény fiúkat": életfogytiglanosokat, emberölésért elítélteket is.


Pantali Zoltán 1968-ban került Sopronkőhidára, akkor még mint az ott működő szövőipari vállalat művezetője volt.

Ezt követően lett az intézet állományának hivatás tagja. Nevelőként kezdett, majd osztályvezető lett, és 2001-es kinevezése óta tavalyig parancsnoka. Dandártábornokként ment nyugállományba.

Az érettségi után végezte el a vegyipari technikumot, majd a Rendőrtiszti Főiskola nappali tagozata után a jogi egyetemet is sikerrel abszolválta.

Foglalkozott kriminológiával is. Ám mint fogalmazott, nagyon érdekli a történelem. Ebből még egy megyei "Ki Mit Tud-ot" is megnyert.


Azt talán kevesen tudják, hogy itt raboskodott Tito egyik pilótája, akit végül rablásért ítéltek el. A francia De Gaulle tábornok elleni merénylet kísérlet egyik végrehajtóját is itt őrizték, miután lopásért kapott büntetést.

A második világháború idején a hazai honvédelmi kar harmada is Sopronkőhidára került. Egy ideig, Jávor Pál és Major Tamás is itt töltötte büntetését.

A börtönben dolgozók számára minden bizonnyal az a legnagyobb kudarc, amikor megszökik az egyik elítélt. Pantali Zoltán parancsoksága alatt, egyszer, 2004-ben történt ilyen.

Viszonylagos a nyugalom

- Még mindig nem tudtam feldolgozni a történeteket - tudjuk meg. - Az elítéltet szökés után néhány órával később elfogták. Ám ettől függetlenül keresem magamban a miértet. Sajnos, minden évben van öngyilkossági kísérlet. A falakon belül viszont nem történt emberölés.

Pantali Zoltán, szerint fontos, hogy jól kommunikáljanak az elítéltekkel.
- Egyszer sem ért atrocitás munkahelyemen, a magánéletemben, talán azért is, mert elfogadtak - folytatja.

- Egyszer Budapesten találkoztam egy egykori elítélttel, akivel beszélgettem kicsit. Többen, a szabadulásuk után levelet küldenek. Elmesélik, mi történt velük, hogyan alakult a sorsuk, sikerült-e visszailleszkedniük a társadalomba.


Sopronkőhida az 1930-as években az ország legszigorúbb büntetésvégrehajtási intézete volt. 1945-48 között pedig, igaz ugyan, hogy Magyarország területén volt, a szovjet törvények voltak érvényben. Háborús bűnösöket őriztek itt.

Raboskodott a falak mögött Bajcsy-Zsilinszky Endre, akit a tévhittel ellentétben nem a börtönben, hanem a vele szemben lévő, akkori elemi iskola kertjében végeztek ki a társaival együtt. A határ közelsége miatt 1951-55 között átmenetileg bezárták a börtönt.

Az intézetet a kétezres években újították fel, s ekkor alakították ki a speciális körletet, zárkákat.


S végső soron a fegyház és börtönök feladata kettős. Egyrészt érvényt szereznek a bíróság által kiszabott joghátrányoknak. Másrészt felkészítsék őket arra, hogy ne kövessenek el több bűncselekményt.

- A kétezres évek elején volt egy olyan program, amely keretében ötféle szakmát tanulhattak meg az elítéltek - mondta. - Segítséget kaptak, hogy a szabadulásuk után munkahelyet találjanak. Két éven át figyeltük a sorsukat. Az ötven résztvevőből huszonöten talpra tudtak állni, és rendeződött az életük.

Akik visszamennének

S ha már szabadulásnál tartunk, Pantali Zoltán ezekről is őriz emlékeket. Volt olyan eset, amikor egy idős bácsi nagy nehezen fogadta el, hogy letelt a kiszabott büntetési ideje.

Mint mondta, neki itt mindene megvan, ha elmegy innen, akkor az utcára kerül. Végül, kisebb eset elkövetése miatt ismét visszakerült egy másik büntetésvégrehajtási intézetbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni kettős gyilkosság - mindhárom fiatal ellen vádat emelt az ügyészség

A tavaly áprilisi soproni lőtéri kettős gyilkossággal meggyanúsított három fiatalember mindegyike… Tovább olvasom