Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Ózonszint, UVB-sugárzás: Veszély a levegőben

Győr-Moson-Sopron - A szokásosnál magasabb ózonértéket – köbméterenként 120 mikrogrammot – mértek a győri mérőállomások. A koncentráció szombaton és vasárnap is elérte a köbméterenkénti 120 mikrogrammot. Emellett jelentősen megemelkedett az UVB-sugárzás is. Mindkettő káros lehet az egészségre.
– Amikor a koncentráció három órán keresztül meghaladja a 180 mikrogramm/köbmétert, az önkormányzatoknak tájékoztatniuk kell a lakosságot a szennyezettségről, a szükséges intézkedésekről – mondta a Kisalföld érdeklődésére dr. Páldi Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet megbízott főigazgató-helyettese.

– Ettől most még elmaradnak a mért értékek, de a megemelkedett ózonkoncentráció kellemetlen hatásokat okozhat.

A kánikulában a legfontosabb a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás. Akár kívülről is... Képünk a soproni belvárosban készült. Fotó: Magasi Dávid
A kánikulában a legfontosabb a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás. Akár kívülről is... Képünk a soproni belvárosban készült. Fotó: Magasi Dávid

– A megnövekedett ózonkoncentrációra érzékenyeknél – főként légzőszervi betegségben szenvedőknél – panaszok léphetnek fel; szem-, orr- és toroknyálkahártya-irritáció, köhögés, fejfájás jelentkezhet – mondta a Kisalföldnek dr. Páldi Anna.

A közlekedési eszközök károsanyag-kibocsátása és az erős napfény együttesen emelik az ózonszintet, mivel a nitrogén-dioxidból a napsugárzás hatására ózon keletkezik. Célszerű távol maradni – aki teheti – a szennyezett levegőjű belvárosoktól.

– Most a felhőtlen időjárás miatt megemelkedett a rendkívül veszélyes UVB-sugárzás is – tette hozzá dr. Páldi Anna. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tegnap 8,1-es extrém értékről számolt be. – A sugárzás hamar vezet leégéshez és festékes vagy nem festékes bőrdaganatot okozhat. A bőr sajnos „emlékezik" a leégésre, így minél többször teszi ki valaki magát szélsőségesen erős napsugárzásnak, annál nagyobb az esély a későbbi súlyos elváltozásokra.

A szabadban tartózkodóknak fontos, hogy fokozottan ügyeljenek a napsugárzás okozta leégés elleni védelemre. Amennyiben lehetséges, napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást, és később is használjanak – legalább 15-ös faktorszámú – fényvédő krémet. Ezenkívül viseljenek kalapot és UV-szűrős napszemüveget.

A felhőtlen időjárás miatt megemelkedett a rendkívül veszélyes UVB-sugárzás. A kellemes vízpart se feledtesse tehát a veszélyt: használjunk magas faktorszámú fényvédő krémet!

A soproni Lövér strandra Szlovákiából érkeztek hűsölni a képünkön szereplő lányok. Fotó: Magasi Dávid
A soproni Lövér strandra Szlovákiából érkeztek hűsölni a képünkön szereplő lányok. Fotó: Magasi Dávid

Olvasóink írták

 • 3. stef 2008. június 27. 09:29
  „Igen, van amikor máshogy nem megy, csak sok embernek ez az 1etlen elképzelhetö elmozdulási eszköz....meg tul.képpen az a fránya kiöregedett Otto-motor az oka mindennek..”
 • 2. c1 2008. június 26. 17:42
  „1
  Okos vagy,ha csak gyalogolsz.
  Miniszter is lehetnél?
  DE, ha kell a kocsi akkor Te is utazol. Vagy?”
 • 1. stef 2008. június 26. 09:50
  „Hagyjátok otthon a kocsit, kisebb lesz a károsanyag koncentráció!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomozás még két hónapig

Sopron - Két hónappal meghosszabbította az ügyészség a Balfi utcából eltűnt negyvenezer macskakő… Tovább olvasom