Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Oxigénhiány a Fertő vizében

A Fertő tóba vezető Rákos-patak medrének kotrásáról döntöttek az érdekeltek, miután néhány héttel ezelőtt halpusztulást okozott a súlyos oxigénhiány.
Már hónapok óta tartósan jégpáncél borítja a Fertő tavat és mellékcsatornáit, melyek mentén megkezdődött a nádaratás.
A még életben lévő halállomány és a népszerű horgászvíz megmentését célzó munkálatokat márciusban végzik el. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Sopron és Vidéke Horgászegyesület, valamint a Fertő–Hanság Nemzeti Park összefogott annak érdekében, hogy a Rákos-patak csatornáját megtisztítsák a lerakódott iszaptól.
– Az oxigénhiány miatt ebben az 1300 méter hosszú csatornában történt a halpusztulás januárban – mondta Németh László, a hansági szakaszmérnökség vezetőhelyettese.

– A területen már megkezdődött a nádaratás a terep előkészítésére. Márciusban pedig az iszapkotrás is elindul. A mintegy 60–70 centiméter vastag üledéket kell eltávolítaniuk. Így a csatorna vízének mélysége a kotrás után megközelíti majd a másfél métert.

A több ezer köbméter iszapot a Rákos-patak és a Virágosmajor-csatorna közötti részen terítik majd szét, amihez hozzájárult a nemzeti park. A költségeket hárommillió forinttal támogatja a horgászegyesület, hiszen elsősorban az ő érdekük, hogy újra kedvező biológiai feltételek alakuljanak ki az egyik legnépszerűbb Sopron melletti horgászparadicsomban.

– Az ország más területeiről már kaptunk olyan híreket, hogy a tógazdaságokban jelentős halpusztulást okozott a tartós jég – mondta Vida András, a Győri Előre Halászati Szövetkezet elnöke. – A Rákos-patak csatornában történt halpusztuláson kívül a Fertő tavon máshol nem tudunk ilyen eseményről. Tiszta képet azonban akkor kapunk majd, ha eltűnik a helyenként huszonöt–harminc centiméteres jégtakaró. Egyelőre az is növeli a gondokat, hogy a vízmélység továbbra is alacsonyabb az üzemi vízszintnél. A halaknak így eleve kevesebb helyük maradt az áttelelésre. Többségük ilyenkor a Fertő ausztriai részének mélyebb vizeiben keres menedéket.

A hosszú hetek óta tartó jégtakaró – mint azt Reischl Gábortól, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatóhelyettesétől megtudtuk – önmagában nem is lenne rendkívüli jelenség. A legnagyobb gond az, hogy a jeget hó takarja, ami nem engedi át a természetes fényt és ez akadályozza a tóban az oxigén képződését. A helyzeten enyhít valamelyest, hogy a nádgazdaság aratógépei helyenként feltörik a csatornák jegét, a Madárvárta-öbölnél pedig a madárcsapatok állandó mozgásukkal nem engedik, hogy jégfelület képződjék.

Kapcsolódó cikkkek >>
Halpusztulás a Fertőn
Összegyűjtötték a Fertőn a haltetemet
A vártnál nagyobb halpusztulás
Halpusztulás a Marcalban
Halpusztulás a Szavai-csatornán

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átvilágítják a Tűztornyot

A soproni várostorony felújításra szorul – szögezik le a szakértői vélemények, amelyek az… Tovább olvasom