Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Ötvenmilliót fizet vissza Petőháza

Petőházának mintegy ötvenmillió forint iparűzési adót kell visszafizetnie a Magyar Cukor Rt.-nek.
Petőházán az eddiginél is feszítettebb gazdálkodást kíván, hogy a tavaly befolyt 80 millió forint iparűzési adóból ettől az évtől kezdődően mintegy ötvenmillió forintot vissza kell fizetniük a Magyar Cukor Rt.-nek. A könyvvizsgálás során ugyanis kiderült, az rt. olyan termék – az EU által finanszírozott, intervenció keretében felvásárolt cukorrépából előállított és exportált cukor – után is fizetett iparűzési adót, amelynél már nincs adókötelezettség.

Módos János petőházi polgármester elmondta, a visszafizetés részleteiről megállapodtak a cukorgyárral, és idén tízmilliót már át is utaltak. A fennmaradó negyvenmillió forintot két év alatt törleszthetik. Az ötvenmilliót egyébként az úthálózat – még hátralévő – egyharmadának rendbetételére, valamint a saját tulajdonú szennyvízcsatorna-hálózat felújítására fordították volna.

– A korábbi években nem volt szokatlan, hogy év közben korrekciót hajtottunk végre a költségvetésben – folytatta a polgármester. – Igaz, ez általában 15–20 millió forint között mozgott. Éppen ezért úgy tűnik, a következő két évben a visszafizetendő összegek nem fogják megrendíteni a falu költségvetését. Ugyanakkor rontja a helyzetünket, hogy mivel papíron tavaly 80 milliós iparűzésiadó-bevétellel rendelkeztünk, ezért emiatt 2005-ben 23 millió forint állami támogatástól estünk el. Ezt az összeget utólag sajnos már nem áll módunkban igényelni.

A polgármester a falu jövőjével kapcsolatban hozzátette: aláírásra kész az a szerződéstervezet, amely szerint az önkormányzat befektetőnek ad el egy tizenhat hektáros sport- és szabadidőközpontot. A rendezési terv szerint ennek egyik felében háromszáz fős gyógyászati központ épül, míg a másik felében 130 apartman a nyugdíjasok részére. A beruházás közel 250 új munkahelyet teremt az 1030 lakosú településen.

– Azt sem szabad elfelejteni – folytatta a polgármester –, hogy az önkormányzat éves szinten 20–25 millió forintot költ az eladás előtt álló létesítmény működtetésére, állagmegóvására. Az értékesítés után kezdhetjük el tervezni a gyógyfürdő lefedését. A strandra már ráférne az alapos felújítás, hogy még több gyógyulni vágyó érkezzen a településre, és ha majd elkészül a gyógyászati központ, akkor a kettő jól kiegészítheti egymást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Florasca-értékesítés: Sopront nem hívták meg

Lejárt a Florascára kiírt zártkörű pályázat – meghosszabbított – határideje, amelyre a… Tovább olvasom