Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Összefogás a borvidék fejlődéséért

A Soproni borvidék felvirágoztatása a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet az önkormányzat és a hegyközségek kötöttek. A tervek között bormúzeum létrehozása is szerepel.

A soproni közgyűlés 2004 áprilisában fogadta el a Sopron Városkörnyéki Hegyközségével és a Sopron Fertőmenti Hegyközséggel történő együttműködési megállapodást. Az elmúlt hat év változásai miatt időszerűvé vált a szerződés átgondolása, a közgyűlés június 25-én pedig felhatalmazta Fodor Tamás polgármestert az újragondolt megállapodás aláírására.

A két hegyközség elnöke, Horváth Imre és Farkas Lajos, valamint a polgármester péntek délután a Fényes Pincészetben ünnepélyesen aláírta az új megállapodást. A megállapodás részletesen rögzíti a soproni önkormányzat és a hegyközségek kötelezettségeit.

A város és a hegyközségek képviselői új alapokra helyezték
A város és a hegyközségek képviselői új alapokra helyezték


Előbbiek közé tartozik, hogy a hegyközségeket érintő önkormányzati rendeletek meghozatala, valamint a szőlészeti, borászati funkciójú ingatlanok hasznosítása előtt kikéri a hegyközségek véleményét, gondoskodik a dűlőutak karbantartásáról, támogatja a szőlők őrzését és lehetőség szerint támogatja a borturizmus fejlődését egy városi bormúzeum létrehozásával. A város fontos kötelezettsége még, hogy a marketingfeladatok között kiemelten kezelje a soproni bor ügyét, valamint hogy nemzetközi kapcsolatait felhasználja a borvidék külföldi bemutatkozása érdekében. A hegyközségek egyebek mellett vállalják, hogy együttműködnek a területrendezési és fejlesztési kérdések megoldásában, legalább évente tájékoztatják az önkormányzatot munkájukról, valamint megóvják a feltárt értékeket, eszközöket.

Taschner István hegybíró és Fodor Tamás polgármester a szőlőben.
Taschner István hegybíró és Fodor Tamás polgármester a szőlőben.

Taschner István hegybíró zárásként elmondta: kötelességük megőrizni ezt a tájat, hogy unokáink is élvezhessék annak minden gyümölcsét, ehhez pedig nagy segítséget nyújthat az újraértelmezett megállapodás.

Olvasóink írták

 • 4. hegyestű 2010. szeptember 11. 23:44
  „Hát a belsőpiacra történő bormarketing terén is van tenni.
  Itt van pl. a tegnap fidesz naggyűlés: a szekszárdi polgi vitte a vörösbort (bikavért)!
  Miért nem a soproni?
  Igaz, bor téren nagyon erőteljes a szekszárdi borászok fideszen belül integráltsága: azt hiszem a Takler és a Dúzsi is szónokolt már fidesz-nagygyűlésen.”
 • 3. Filtec 2010. szeptember 09. 14:41
  „Re: #2
  Dettó”
 • 2. lkavics 2010. szeptember 07. 11:26
  „Örülünk neki kedves Polgármester úr, hogy megválasztása után három évvel és 11 hónappal elkezdte polgármesteri tevékenységét. Akkor bizalmat kapott tőlem, most már nem fog.”
 • 1. zhall 2010. szeptember 05. 09:40
  „Húsz éve minden területen ez megy...megállapodunk...aláírjuk...nagydobra verjük...és minden marad a régiben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy autó Sopronban

Sopron bevárosában felborult egy autó pénteken este. Tovább olvasom