Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Orvosok álmatlan éjszakái

Sopron nem írt ki pályázatot az orvosi ügyelet ellátásra. A betegek éjszakai és hétvégi ellátását a városban dolgozó háziorvosok oldják meg. Éjszaka viszont nincs szolgálatban gyermekorvos...

(illusztráció)
Az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság, közismertebb nevén az egykori SZTK mögött szerényen húzódik meg a soproni orvosi ügyelet. Tiszta a váró, patyolat a rendelő is, ám a bútorok, a felszerelés jóindulattal nézve is avítt, lehangoló. Nemrég még egy élénkpiros tábla hirdette, hogy egy fővárosi cég szervezi és tartja itt a frontot, mára csak a régi kopott tábla mutatja: orvosi ügyelet. A Sopronban dolgozó háziorvosok váltják itt most egymást napról napra, éjszakáról éjszakára.

– Nem írtunk ki pályázatot az ügyeletre, mivel időközben megváltoztak a jogszabályok, s ez egyszerűen lehetetlenné tette. A törvény két rendszert ismer: központi vagy összevont háziorvosi ügyeletet. Előbbinek olyan feltételei vannak – például a mentőszolgálatra támaszkodva működne, külön fektetővel kellene rendelkeznie és persze jó felszereléssel – aminek mi nem tudunk megfelelni. Sopronban ezért most összevont háziorvosi ügyelet van – tudtuk meg dr. Payer Erzsébettől, az egészségügyért felelős alpolgármestertől.

Huszonnégy órás munka

Törvény mondja ki azt is, hogy aki háziorvosi praxist folytat, annak gondoskodnia kell a betegek rendelési időn kívüli ellátásáról is. Ez a paragrafus áll annak a hátterében, hogy ügyeletet nemcsak azoknak a háziorvosoknak kell adniuk, akiknek területi ellátási kötelezettségük van, hanem azoknak is, akik nem állnak szerződéses viszonyban az önkormányzattal. Pk mindössze hárman vannak (a huszonöt felnőtt– és a tíz gyermekháziorvosi körzet mellett), ám az ügyeleti feladatokra velük is szerződést köt az önkormányzat. Illetve csak kötne, az érintettek ugyanis felmentésüket kérik az ügyelet alól.
– Milyen alapon mentesíthetnénk őket? Akkor felmentést kérhetne más is a korára, a családjára, az elfoglaltságára, vagy bármi másra hivatkozva – mondja erre az alpolgármester.
Durván számolva havi másfél ügyelet jut Sopronban az orvosokra. Hétköznapokon délután négytől reggel nyolcig, hétvégén és ünnepnapokon viszont huszonnégy órás a munka.

Túl nagy terhek

– Nem szívesen, de tudomásul veszem az ügyeleti kötelezettségeimet. De ez óriási leterheltség a számunkra – mondja dr. Pongrácz Anna. – Reggel nyolcig dolgozom az ügyeleten, de fél nyolctól már a saját körzeti orvosi rendelőmben kellene lennem. El lehet képzelni... De nem ez a legfájóbb pont. Én felnőtt betegeket gyógyítok, és nem láttam el húsz éve gyereket. Az ügyelet alatt viszont ezt is meg kell tennem, hiszen éjjel nincs külön gyermekorvosi ellátás. Görcsbe rándul a gyomrom az idegességtől és a felelősségtől, ha a beteg egy csecsemő... Ezt tartom tarthatatlannak és igazságtalannak, elsősorban a soproniak miatt. Azt már nem is mondom, hogy a Lenkey utcai rendelő mennyire rosszul felszerelt, elkeserítő...
Dr. Czuczor Huba hasonlóan vélekedik: – Főleg most, a nyári szabadságolások idején, amikor a háziorvosok egymást is helyettesítik, még nagyobb terhet jelent az ügyelet. Az pedig, hogy nincs külön gyermekorvosi ellátás, nonszensz egy ekkora városban. Szerintem meg lehetne oldani a feladatot egy fiatal orvosokból álló csapattal...

Arányos munkaelosztás

Dr. Schwarz Mária ahhoz a csoporthoz tartozik, akiknek nincs területi ellátási kötelezettségük. Ennek ellenére meggyőződése: a háziorvosi munka huszonnégy órás szolgálat, ha van szerződés az önkormányzattal, ha nincs. Amiért mégis vitás számukra a kérdés – bár a doktornő a nyáron három hónapra is vállalt ügyeletet – annak más az oka. A körzetes orvosok havi 100–120 ezer forint úgynevezett területi pótlékot kapnak az OEP-től. Dr. Schwarz Mária és kollégái úgy éreznék igazságosnak az ügyeleti beosztást, ha ezt is figyelembe véve, arányosan osztanák el a munkát. Nem zárkóznak el tehát az ügyelet vállalásától, de konszenzust várnak minden fél részéről.
Fájó hasú, kiütéses felnőttek, síró gyerekek ülnek a sivár várószobában. Nyilván aggódnak, mit mond majd az orvos, várják, oldja fel a fájdalmukat, gyógyítsa be sebeiket. Számukra ez a fontos. Ahogy a gyógyítás, a segíteni akarás motiválja az orvost is. Az viszont nem mindegy, milyen körülmények között teszi a dolgát – sem a betegnek, sem a gyógyítónak.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van remény az árcsökkenésre

Az országban Sopronban a legdrágábbak a panellakások. Budapesten ugyanakkor… Tovább olvasom