Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Öngyilkost is mentettek már

Sopron - A két évtizede működő telefonos lelkisegély-szolgálat új tagokat vár a soraiba. Olyan önkéntesekkel dolgoznának, akik képesek arra, hogy másokat meghallgassanak, megértsenek, s ha szükséges, tanácsokkal is ellássanak.
Sopronban 20 éve működik telefonos lelki elsősegély. A helyi önkéntesek a győri és a mosonmagyaróvári kollégáikkal közösen nonstop fogadják a hívásokat.

– Ingyenes számon hívhatnak minket. Illetékességi területünkhöz Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye tartozik, de ha terheltek a vonalak, máshonnan is kapcsolnak hozzánk hívásokat – tájékoztatta a Kisalföldet a Teleszo Egyesület anonimitást kérő önkéntese.

– A munkánkban sem a segítőnek, sem a segélykérőnek nem fontos a neve. „Szerződésünk" pusztán az adott telefonhívásra szól, ez idő alatt kell megtennünk mindent azért, hogy helyre billentsük a beszélgetőtársunk lelki békéjét – folytatta.

Az egyesületnek évente 2000–2500 hívása van, 600 esetben hívják komoly szándékkal a szolgálat számát. A leggyakoribb probléma a magányosság, a családi konfliktusok. Sok esetben gyerekek is kérnek segítséget, ők többnyire az iskolai gondjaikat érzik nyomasztónak. A statisztikák szerint egyre nő az anyagi problémák miatti hívások száma is.

– A legnagyobb siker az, ha a végletekig elkeseredett embert képesek vagyunk lebeszélni arról, hogy eldobja magától az életét. S ez többször meg is történt, tehát egy-egy telefonbeszélgetés valóban életmentő lehet. Hatékony a munkánk, mert arc nélkül könnyebben megnyílnak az emberek, így könnyebb a segítség is.

A szakember elmondta, a vonal végén speciálisan képzett önkéntesek fogadják a telefonokat. Mindannyian kifejezetten az anonim segítségnyújtás technikáját tanulták. Ha szükséges, gyakorlati tanácsokkal is szolgálnak, jól ismerik adott esetben, milyen szociális és egészségügyi juttatást kaphat a bajba jutott.

Önkénteseket várnak

Az egyesület pályázati pénzből és az önkéntesek tagdíjából tartja fenn magát. Ügyeleti helyiséget bérelnek Sopronban, számítógépük ugyanakkor korszerűsítésre szorul. Várják új önkéntesek jelentkezését, akik 80 órás ingyenes tanfolyamon sajátíthatják el a telefonos segítségnyújtás fortélyait. A részletekről a teleszo@freemail.hu e-mail címen vagy a 30/342-3693-as telefonszámon érdeklődhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nonprofit kft. lesz a Pro Kultúra

Sopron - A tervek szerint január elsejétől nonprofit korlátolt felelősségű társaságként működik… Tovább olvasom