Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 13°C Még több cikk.

Olcsóbb bérlet a helyieknek

Kevesebben parkolnak január elseje óta a Deák téren, ahol ekkortól vezették be a fizetőparkolást.
Észrevehetően kevesebben parkolnak január elseje óta a Deák téren, ahol ekkortól vezették be a fizetőparkolást. Aki teheti, kissé távolabb, fizetésmentes övezetben teszi le gépkocsiját, mivel nem akar a harmadik díjzónába sorolt területen 80 forintot kiadni óránként a parkolásért. A tér környékén lakók természetesen mentesülnek a parkolójegy megvétele alól, ők éves lakossági bérletet válthatnak 3000 forintért.

Ez a könnyebbség azonban csak a magyar tulajdonú gépkocsikra vonatkozik. Amennyiben egy autó forgalmija külföldi állampolgár nevét rejti, az nem csak az ügyintézést bonyolítja meg, de jelentősen drágítja a parkolást is.

Ezzel a gonddal szembesült egy – a Deák téren két lakással is rendelkező – soproni hölgy, amikor éves bérletet szeretett volna váltani a polgármesteri hivatalban.

– A városüzemeltetési iroda munkatársától megtudtam: mivel osztrák férjem nevén van az autó, ránk nem vonatkozik a kedvezmény. Megoldásként a hivatalnok azt tanácsolta, vagy pluszköltségen írassuk át az autót a nevemre, vagy vegyünk egy harmadik zónára vonatkozó bérletet 21 ezer 200 forintért – panaszolta a hölgy, aki amellett, hogy sokallja a költségeket, igazságtalannak is tartja ezt az eljárást.

Ha a súlyadót itt fizeti

Érdeklődésünkre Kelemen Imre, a Soproni Városüzemeltetési Kft. ügyvezetője elmondta: rendelet szabályozza, hogy ki milyen bérletre jogosult. Amennyiben a gépkocsi tulajdonosa nem magyar állampolgár, valóban csak a közel 22 ezer forintos bérlethez juthat hozzá. Viszont ha a súlyadót Sopronban fizeti, már jogosult a lakosságira is.

Csak a lakossági drágult

Január elsejétől a parkolási bérletek közül csak a lakossági bérlet ára emelkedett 1900 forintról, 3000 forintra. Ez az összeg, az ügyvezető elmondása szerint, más város áraihoz képest még mindig alacsony. Mosonmagyaróváron például 6000 forintba kerül egy éves bérlet.
Az elmúlt évben a megvásárolt bérletek, parkolójegyek és a kiszabott pótdíjak közel 140 millió forint bevételt hoztak a városnak. Idén az áremelésekkel és a területbevonásokkal ez az összeg várhatóan további tízmillió forinttal növekedik majd.

Büntetés a bérlet nélkül várakozóknak

Parkolási bérleteket a városüzemeletetési kft.-nél (Magyar utca 19.) lehet vásárolni, hétköznapokon reggel 8 és délután 4 óra között. Amennyiben valaki lakóhelyén bérlet (vagy parkolójegy) nélkül parkol, sorozatos büntetésekre számíthat, melyeket érdemes időben rendezni. A fizetési felszólításokon jelzett összegek ugyanis adók módjára behajthatók, sőt, végső esetben végrehajtásra is sor kerülhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bálatüzek gyújtogatással

Pereszteg határában még hétfőn délelőtt is parázslottak azok a szalmabálák, amelyek vasárnap késő este gyulladtak meg. Az elmúlt fél évben négy hasonló tűzeset történt térségünkben. Vasárnap egész éjszaka dolgoztak a tűzoltók a Pereszteg határában történt bálatűznél. Valaki vagy valakik feltehetően meggyújtották a négyszáz szalmabálából álló kazlat. Tovább olvasom