Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Népszerű a határátlépő

A hónap elején Sopronkövesden megnyitott határátlépési pont nemcsak kulturális, hanem gazdasági előnyökkel is jár. A helyiek szerint néhány év múlva már nyelvi akadály sem lesz.

Sopronban, illetve a térségben megnyitott kilenc határátlépési pont közül egyedül Sopronkövesden vezet aszfaltos út a határhoz. Talán ennek is köszönhető, hogy az elmúlt másfél hétben szinte minden nap jöttek át ide a szomszédos településről Fülesről (Nikitsch). Az osztrákok főként fodrászhoz, henteshez, vagy éppen a büfébe tértek át. Ez még csak a kezdet, a helybéliek további fellendülést várnak. A nyelvi akadályok a közeljövőben múlva megszűnnek, ugyanis ha nem is tökéletesen, de mindkét településen beszélik a német és a horvát nyelvet. A sopronkövesdi idősek még emlékeznek arra az időre, amikor az osztrák fiatalok az akkori csárdába jártak át bálozni. Talán nem kell hozzá sok idő és újra együtt mulathatnak a két ország fiataljai.

Az átlépő megnyitása előtt harmincöt-negyven kilométert kellett megtenni, hogy átjussanak a szomszédos településre. Most mindez néhány kilométerre rövidült le.

– A fülesi iskolával már felvettük a kapcsolatot, így talán már a nyáron közös nyelvi tábort szervezhetünk a diákjainknak – mondta el Egyházi István polgármester. – A következő tanévtől pedig rendszeressé tehetjük a két nyelv – magyar és német – oktatását. Miként a sportprogramokat is kiszélesíthetjük, ugyanis az osztrák faluban korszerű tornacsarnok, valamint labdarúgó pálya áll rendelkezésre. Emellett a két település kulturális egyesülete is bemutatkozhat majd.

Sopronkövesd belterületén már elkészült a kerékpárút. Most azt tervezik, hogy összekötik a határhoz vezető úttal, úgy, hogy a kerekeseknek ne kelljen átmenniük a 84-es számú főúton. Jelenleg az engedélyeztetési tervek készülnek. Amint ezt megkapják, tovább a pénz is meglesz rá legkorábban 2008-ban megkezdődhet a kivitelezés.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobiladóvevők: veszélyes(?) sugárzás

Életveszélyes sugárzást bocsátanak ki a mobiltelefonok működéséhez szükséges antennák – véli… Tovább olvasom