Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Nem ülhet fia mellett kísérőként

Tengernyi problémával kell megküzdenie Brennbergbányán egy édesanyának, aki egyedül neveli, ápolja 20 éves autista fiát.

Glatzné Tamás Magdolna egyedül gondozza Gábor nevű, húszéves autista fiát Brennbergbányán, ott is a ˝világ végén˝. A Régi iskolasorra gépkocsi nem is tud bejönni, olyan szűk az utca, a buszmegálló is közel három kilométernyire van tőlük. Gábor a Doborjáni-iskolában végezte el a nyolc osztályt, írni, olvasni is tud. Alighogy kikerült az iskolából, egészségügyi állapota rohamos romlani kezdett. Az autista fiatal ma már nem is szállítható tömegközlekedési járművön.

Glatzné Tamás Magdolna: ˝Addig viselem gondját Gábornak, amíg csak bírom...˝ Fotó: Magasi
Glatzné Tamás Magdolna: ˝Addig viselem gondját Gábornak, amíg csak bírom...˝ Fotó: Magasi

– A családsegítő szolgálat naponta viszi Gábort a fogyatékosok nappali foglalkoztatójába – meséli az édesanya, aki ápolási díjból tartja fenn a háztartást. – Havonta 16 ezer forintot fizetek Gábor szállításáért, de a kisbuszba már nem ülhetek be mint kísérő (tehát ingyen), mert a fiam elmúlt 18 éves. Marad számomra az autóbusz. Gyakorlatilag két óra alatt kell Sopronban bevásárolnom, ügyeket intéznem, déli 12-re már otthon kell lennem, hogy a fiamat fogadhassam. A brennbergi buszállomásról megtömött szatyrokkal három kilométert cipekedek, majd sietek Gábor elé, a lakásunktól több száz méterre, ahová visszahozzák – mondta el az édesanya. – Ha a fiamat szállító járműbe én is beülnék utasként, kilométerenként több mint száz forintot kellene fizetnem, s ezt végképp nem engedhetjük meg magunknak. Pedig jó lenne, mert egy órát nyernék s mindent nyugodtabb körülmények között intézhetnék. Ám az is sokszor megtörténik, hogy lerobban a támogató szolgálat kocsija. Ilyenkor a helybéliek közül kell felfogadnom valakit néhány órára, mert Gábor – a rohamai miatt – egyedül nem hagyható. Amíg bírom, gondozom Gábort, intézetbe nem szeretném adni, speciális élelmezésre van szüksége. Beköltözni sem tudok Sopronba a válás utáni tulajdoni viszonyok miatt – sírta el magát az édesanya. 

Portálunk megkérdezte, méltányosságból megengednék-e az édesanyának, hogy ˝kísérőként˝ igénybe vehesse a támogató szolgálat autóját. Az intézmény képviselője általánosságban elmondta: tevékenységüket a szociális törvény, továbbá a helyi rendeletek szabályozzák és az előírásokat minden esetben betartják.


Naponta 18–20-an a foglalkoztatóban

A családsegítő intézet 18 év feletti, autista és halmozottan sérültek számára fenntartott nappali foglalkoztatójába naponta 18–20-an járnak. Kissné Mayer Mária napközivezető elmondta: kézműves-, zenés, illetve tornatermi foglalkozásokkal, lovasterápiával a szinten tartás mellett sok esetben sikerül fejlődést elérniük a beszédben és a mozgásban.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. hozsuzs 2010. január 31. 22:17
  „mit is?”
 • 32. kokopelli530 2010. január 26. 19:34
  „Az elso lepest en megtettem. Es Ti???????????????????????????”
 • 31. Andersen 2010. január 20. 11:44
  „A csend oka:Az együttérzés kinyilvánítása nem kerül semmibe, a dolgok mögé nézni,meg már fáradtságos.
  amíg mindent más fizet, és nem kell semmit hozzátenni, addig van szociális érzékenység, mindenkinek járjon minden,mert az emberséges, és mert "jár".Abban a pillanatban,ha személyesen kell hozzájárulni valamihez, anyagilag, (pl. adóval, járulékkal, önkéntes felajánlással)no akkor kezdődnek a problémák.Miért én fizessek??Fizessen az állam, az a dolga!No de miből?”
 • 30. nemkellszeretni 2010. január 19. 16:55
  „semmi? 3 nap alatt? Fogjuk meg ozt´ vigyétek!- ennyit fűzök hozzá, aki érti, érti, aki nem annak meg úgyis hiába magyaráznám.”
 • 29. nemkellszeretni 2010. január 16. 19:39
  „Lehet ötletelni! Ki mit ajánl föl?”
 • 28. lolita 2010. január 16. 11:44
  „Szomoru eset nagyon es valojaban azon kene elgondolkodni hogyan tudunk segiteni ,örömet szerezni e csaladnak.”
 • 27. nemkellszeretni 2010. január 15. 09:39
  „De volt szó pénzről: "az édesanya, aki ápolási díjból tartja fenn a háztartást", de ha a szállításról akarunk beszélni: a támogató szolgálatok által használt gépjárműveknek speciális igényeknek kell megfelelni, 1/2000 SZCSM rendelet azaz alkalmasnak kell lennie elektromos kerekes székes személy szállítására, rendelkeznie kell mobil rámpával vagy emelőszerkezettel, valamint 4+3 pontos biztonsági rögzítéssel. Így nem valószínű, hogy 12 személyes. A szolgáltatás fogyatékosok számára szervezett taxi szolgáltatás, ütemezett, koordinált, térítési díjas amivel nem kevés adminisztráció jár ui. a normatív támogatással természetesen el kell számolni. Tehát nem hozzátartozók fuvarozására kapják a működési költségeket. Lehet szidni a rendeleteket, jogszabályokat, de olyan sosem lesz, ami mindenkinek megfelel. A mai hozzáállás rendszerint ez, illetve az, hogy kerüljük meg a szabályokat, keressünk kiskapukat, ránk nem érvényesek azok. Igenis kellenek a szabályok, mert különben káosz lesz (van)! Ismerjük az embereket, ha az egyiknek lehet, akkor nekem is lehet. Mindenki próbálja feszegetni a határokat. Nem erre találták ki ezeket a szolgáltatásokat és kész! Persze jóindulat, emberség, hozzáállás stb. Így is túl sok a potyautas ebben az országban.”
 • 26. kokopelli530 2010. január 14. 16:56
  „Nem volt egy szo sem arrol, hogy penz kell a holgynek, kireszletezni felesleges volt. A cikk aljan ott van a megoldas kulcsa, es abbol ki is derul, tenyleg csak joakarat kerdese. 18-20-an jarnak a foglalkoztatoba. Ekkora kisbusz nincsen. max 12-en fernek be egybe, tehat ketszer fut a jarmu, hogy "begyujtse" a foglalkoztatoba jarokat. Ha ebbol leszamtok meg par fot, aki esetleg a kozelben lakik, vagy helyi jaraton erkezik, meg midig ket fuvarnal tartunk, tehat hely van boven. Az uzemanyag felhasznalas ugyan annyi, a jarmuamortizacio / fenntartasi koltseg ugyan annyi. Ez innentol fogva a hivatali hozzaallas , ugyintezoi joindulat es segitokoszseg NULLA. Hatalmi erodemonstracio az egesz. " Helyi rendeletek szabalyozzak" hat a helyi rendeleteket valtoztassak meg!!!!!!!!!!!!.”
 • 25. lebeke 2010. január 14. 14:07
  „Megnézném, mennyi adót fizetnek a maguknak mindent összeharácsoló csaló-lopópapíronminimálbérrebejelntettvagyontkutyáramacskáraráíratottközbenperszenincstelenközvagyontlopó... eh...
  Épp elég annak a szegény asszonynak, hogy nem egészséges a gyereke. Szerintem boldogan adná az össze vagyonát, csak ne beteg gyermeket kellene (amúgy lelkiismeretesen) nevelnie! Emberek, emberek?? gondolkozzatok már el egy kicsit!”
 • 24. nemkellszeretni 2010. január 14. 12:49
  „ejj de szociálisan érzékeny itt mindenki! Azért ebben a cikkben sokminden nem fedi a valóságot. pl. "az édesanya, aki ápolási díjból tartja fenn a háztartást" - egy autista fogyatékos fiatal után nem csak ápolási díj jár ám: az ápolási díj 27-35 ezer forint, rokkantsági járadék 33.300,-, Emelt össz csp. 24.400.-Ft/hó vagy Fogy.tám. 22.800,-, továbbá a gyermek - függetlenül attól, hogy nagykorú - gyermektartásdíjra lehet jogosult akkor, ha azt egészségi állapota, betegsége, vagy munkaképtelensége indokolja.(orvos szakértői vélemény birtokában ). Nem beszéltünk továbbá az önkormányzattól igényelhető rendszeres segélyekről. Nyilván jár a közgyógy is. Persze, mondhatják itt többen, de milyen nagy munka ez az anyától. Nyilván az is, de azt a botorságot ugye kokopelli sem gondolja komolyan, hogy az állam válláról veszi le az anya a terhet azzal, hogy saját gyerekéről gondoskodik?! Azt nem vitatja senki, hogy egy fogyatékost gondozni hatalmas munka, de ezért az állam havonta a fentiek alapján közel 100 ezer forintot (vagy többet!) fizet. Sokan nem keresnek ennyit. Mindezt a társadalmi szolidaritás jegyében. S bár már látom a fröcskölődést, de ezért az állam nem kap semmit. Sem adót, sem munkát.”
 • 23. jucuska40 2010. január 14. 09:27
  „KOKOPELL!!! mÉLYEN EGYETÉRTEK!!!”
 • 22. kokopelli530 2010. január 14. 00:52
  „Most mondjatok meg, de oszinten: tenyleg ekkora problemat jelentene ekkora "luxust" biztositani ezeknek az embereknek ??????????????????????????? Hatalmas aldozatot hoznak a gyerekuknek, DE az allamnak is, mert atvallaljak a gondozast magukra vallaljak a fizikai , lelki terheit? El tudom kepzelni, hogy sulyos esetekben pl az oltoztetes felerhet egy jo oras torturaval. SAJNALJATOK TOLUK, hogy szeretnenek egy oracskat sporolni maguknak???????????????????????????????????????????????????? Szegyelljetek magatokat.
  Es ha mas is akarna? Mert ne lehetne????? Ha van a buszban ferohely, nem hiszem el, hogy nem lehetne megoldani valtassal egyik nap bevinnek Marika nenit, masik nap Erzsi nenit, hamadik nap Joska bacsit stb.
  Pentek reggel mindenki odaadna a sofornek, hogy melyik nap szeretne bemenni, es BEOSZTANAK, es igy mindenkinek juthatna egy kis joakarat.

  Sardobalas helyett lehetne a problema megoldasan gondolkozni.”
 • 21. Kata7 2010. január 13. 21:44
  „Nem élek ott, de aki kicsit is ismeri Brennbergbányát, vagy más környékbeli falut, az tudja az ilyen dolgokat.
  Nem azt írtam, hogy érzéketlen vagyok az anya problémája iránt, csak azt, hogy más is van ilyen helyzetben.
  Igazat adok hozsuzs hozzászólásának is.”
 • 20. mindigatutit 2010. január 13. 15:06
  „én is úgy gondolom,mint az előttem író.ha neki megengedik ,akkor holnap jön a másik hogy neki miért nem lehet és a többi és a többi...”
 • 19. jucuska40 2010. január 13. 12:56
  „Kata7!!!! Szégyeld magad az irásodért...főleg ha te is ott élsz akkor ismered a problémát is!!!! Senki nemtudhatja mi az beteg gyereket nevelni...csak aki benne van!”
 • 18. jucuska40 2010. január 13. 12:54
  „Persze ilyenkor betartják az alőirást mi? meg a szabályokat!!!! Szégyeljék magukat!!!!!”
 • 17. Truder 2010. január 13. 10:39
  „"Portálunk megkérdezte, méltányosságból megengednék-e az édesanyának, hogy ˝kísérőként˝ igénybe vehesse a támogató szolgálat autóját. Az intézmény képviselője általánosságban elmondta: tevékenységüket a szociális törvény, továbbá a helyi rendeletek szabályozzák és az előírásokat minden esetben betartják."
  Különösen másokkal szemben...
  Emberségből viszont nullák!”
 • 16. hozsuzs 2010. január 13. 09:05
  „bocsi, javítok: minden tiszteletem”
 • 15. hozsuzs 2010. január 13. 08:51
  „most engem is utálni fognak páran: az anyuka - akinek minden tizsteletem fia gondozásáért - ha jól értem azért akar a kocsiba beülni, hogy bevigye Sopronba, ott bevásárolhasson, majd hazavigye? Ha jól sejtem ez a busz körbe jár és összegyűjti a sérül fiatalokat. Ha egy valakinek megengedik, hogy utasként beszálljon, jogosan kérhetné ezt a többi szülő is. Gondoljuk ezt is végig.”
 • 14. plasztikhattyú 2010. január 12. 22:58
  „Kedves 12 -es hozzászóló!
  Érdekes nekem nem a siránkozás jut eszembe ha hasonló cikket olvasok.Örüljön az akinek nincs beteg gyermek a családjában.Jórzésű ember inkább segít mint itt osztja az észt....Jó egészséget és kitartást az édesanyának!”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítanák a polgármesteri hivatal épületét

A pusztacsaládi önkormányzat idei legfontosabb terve, hogy elkezdhessék a polgármesteri hivatal… Tovább olvasom