Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Nem költöznének a városba

Pinnye - Időről időre felmerül a kérdés, hol szebb, olcsóbb, jobb az élet: falun vagy városban?

Kiderült, vidéken az internet lassú, a bolt és a lakásfenntartás drágább, mint a városban, gyümölcsre viszont nem kell költeni. Pinnyére utaztunk, hogy ott kérdezzük meg, mi van a mérleg egyik, s mi a másik serpenyőjében.

– Sopronban is lakhatnánk, hiszen évtizedekig ott dolgoztunk, de a feleségem szülői házától nem tudtunk elszakadni – kezdte Németh László Tamás. – Itt csend van, nyugalom, biztonságban érezzük magunkat. – Az internet viszont lassú, ezt szomorúan vesszük tudomásul, hiszen használjuk, más szórakozásra nemigen vágyunk. Ajándéknak tekintjük, hogy gyümölcsre nem kell költenünk, az unokáinkat magunk látjuk el vitaminnal. A paradicsom, a paprika, a földi eper, a kelbimbó, a csemegekukorica, a cékla, a sárgarépa sem kerül pénzbe – folytatta a családfő.

Németh László Tamás és unokái örömére mindig érik gyümölcs a kertben, a család a falusi csendet sem adná semmiért. Fotó: P. V.
Németh László Tamás és unokái örömére mindig érik gyümölcs a kertben, a család a falusi csendet sem adná semmiért. Fotó: P. V.

– Vásárolni Sopronba járunk. Minden megtalálható a falubeli kisboltban, itt viszont minden drágább, hiszen a szupermarketek akcióival senki sem veheti fel a versenyt – kapcsolódott a beszélgetésbe a feleség. – De van autónk, így nem gond a nagybevásárlás. A gyerekek miatt úgyis sokat megyünk a városba, hiszen a fiamék ott élnek. Társasházban laknak, a rezsire annyit költenek, mint mi. De nagy segítség számukra, hogy hétvégén jó levegőn pihenhetnek, s a vidéki nagymamáktól mindig visznek egy kis hazait – mondta Némethné.

– Egy társasházban talán kevesebb a kiadás, hiszen egy családi ház fűtési költsége tetemes. A vidéki ingatlanokra sokat kell költeni, viszont a föld már nem ad túl sokat. Szinte mindent drágább megtermelni, mint megvenni a szupermarketben. Közel van Sopron, a közlekedés is jó, és az infrastruktúra sem elmaradott, hiszen ma már minden utunk aszfaltos.

A vegyesbolt kínálatát pedig a hetente többször érkező mozgóárusok színesítik – mondta el a téma kapcsán Pinnye társadalmi megbízatású polgármestere, Farkas Tamás.Árak összevetve

Összehasonlítottuk a pinnyei vegyesbolt árait az egyik szupermarketével. Egy liter olaj Pinnyén 327 forint, a városban 245 forint. Egy kilogramm kenyér a faluban 283, a szupermarketben 180 forint, 1 kilogramm cukor 209 forint Pinnyén, 199 forint a szupermarketben. A kistelepülésen 1 kilogramm lisztért 108 forintot, a soproni üzletben 75 forintot kérnek. A legolcsóbb szénsavas üdítő Pinnyén 139 forint, a szupermarketben 117 forintba kerül. Pinnyén egyelőre csak mikrohullámú internet van, 0,5 Mbit/sec, 5000 forintba kerül, Sopronban a kábelszolgáltatónál feleennyi pénzért négyszeres gyorsaságú, 2 Mbit-es internetet rendelhetünk.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A macskákat is oltani kellene!

A kutyatartók tudják, hogy ebeiket évente be kell oltatni veszettség ellen. Az viszont nem… Tovább olvasom