Kisalföld logö

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 18°C Még több cikk.

Nem kért időpontot, elküldték

Sopron - Néhány nap alatt megnőtt az egyik anyajegye annak a kismamának, aki a kórház bőrgyógyászati rendelőjébe sietett. Noha nem várakozott rajta kívül senki, elküldték, mondván: csak a sürgős esetet vizsgálják időpont-egyeztetés nélkül.

Egy soproni négy hónapos kismama észrevette: rövid idő alatt többszörösére nőtt az anyajegye. Mivel gyakran hallani a melanóma veszélyeiről, aggódott és haladéktalanul a kórház bőrgyógyászati szakrendelésére ment.

– Szerencsém volt, amikor a rendelőbe értem, senki nem várakozott rajtam kívül – fogott történetébe a kismama. – Néhány perc múlva kijött az orvosnő, s hozzám fordult, mi járatban vagyok. Említettem problémámat, ő pedig azt kérdezte: kértem időpontot? Ha nem, csak sürgős esetben kaphatok ellátást. Mondtam, nincs időpontom, erre nem gondoltam a nagy igyekvésben, de látom, senki más nem vár most a sorára rajtam kívül. ˝Akkor kérjen időpontot˝ – hangzott a felelet, s ezzel kifelé indult. ˝Ha nem néz meg, honnan tudja, hogy sürgős-e az esetem?˝ – vetettem fel, mire ott, az ajtónál mindenféle eszköz nélkül gyorsan megnézte az anyajegyemet, és azt mondta: ne izguljak, ez nem tartozik a sürgős kategóriába. Bevallom, egyáltalán nem nyugtatott meg ez a bánásmód, annál is inkább, mert az újságokban is azt lehet olvasni: ha hirtelen bőrelváltozást észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz... Egy másik kérdés is megfogalmazódott bennem: ha éppen nincs senki a rendelésen, akkor miért nem lehet alaposabban megvizsgálni az egészségéért aggódót?

A kórház orvos igazgatóhelyettese, dr. Grubits János érdeklődésünkre elmondta: az egy éve kialakított sürgősségi betegellátó osztály lehetővé teszi, hogy a sürgősségi esetek elsődleges ellátása ott történjen. Ezzel együtt a járóbeteg-ellátó szakrendelések előjegyzéses formában fogadják a betegeket. Így a szakrendelők munkája tervezhetővé és zavartalanná vált, kiküszöbölve a zsúfoltságot és a hosszú várakozást. A betegfogadás és -ellátás átszervezéséről sok fórumon tájékoztatták a lakosságot. A panaszos előjegyzés nélkül érkezett a szakrendelésre, ahol éppen a fekvőbeteg-konzíliumra igyekvő szakorvosnőbe ütközött, aki tájékoztatta őt a betegfogadás rendjéről.

Ezzel együtt a páciens nyomatékos kérésére megnézte az elváltozást és úgy ítélte meg, sürgősségi ellátást nem igényel. A későbbi vizsgálatok alapján lehet eldönteni, hogy igényel-e és milyen beavatkozást – sebészeti kimetszést vagy szövettani elemzést – a bőrelváltozás. ˝Természetesen előzetes időpont-egyeztetést követően fogadják és ellátják a szakrendelésen a pácienst˝ – zárta dr. Grubits János orvos igazgatóhelyettes.

Olvasóink írták

 • 5. TancsKaszabell 2009. augusztus 23. 19:41
  „Az utóbbi időkben hasonló érzelmi állapotban,-mármint félteni kezdtem az egészségemet,a lábamat pedig kettő is van belőle -, néhány szakrendelésen volt alkalmam részt venni.A veszély nem volt akut de bizony ahogy illik és mert egy igazi orvostól elvárjuk kioktattak finoman célra törően kemény kérdésekkel. Köszönöm !

  A tapasztalataim vegyesek voltak. Hát van mit tanulniuk és a türelmünk sem a régi már.
  Ez bővebb kifejtés nélkül annyit jelent,hogy vannak pozitív de nagativ tapasztalataim is. Nagyjából azt a képet ,állapotokat találtam amit vártam...A közbeszéd túlzásokba fulladt !
  De !
  Kedves jó Grubits úr !
  Az ön fejében láthatóan nagy a zűrzavar ... Ezért !

  -Egy orvos a betegekért van elsősorban ! Ugye ?
  -A rend a szervezettség a protokoll is a betegekért van ,nem azért hogy az orvos, papíron több helyen lehessen egyszerre,ha érti miről is ejtettem szót ! Ugye ?
  -Egy orvos ott kezdődik ahol és amikor a beteg kapcsolatba kerül vele,bárhol is történjen ez !
  Hát még a szakrendelésen,rendelési időben ! Ugye ?Elfogadhatatlan ami ott akkor történt !
  -Az ön válasza pontos és szakszerű volt de szerintem nélkülözi a kötelezően elvárható empátiát,ezért nem fogadható el ! Ugye ?
  -Sajnos, néhányukkal kapcsolatos, eddig megismert kritikai észrevételekkel az orvosa és az ön magatartása is összecseng. Sajnos ! Okuljanak belőle mindketten !
  -Vezetői tevékenységének minősítésétől ezúttal inkább eltekintek.Talán annyit... nálam ott is
  leverte a lécet.”
 • 4. BsBe 2009. augusztus 22. 09:48
  „dr. Grubits János úr: a járóbeteg-ellátó szakrendelések előjegyzéses formában fogadják a betegeket. Így a szakrendelők munkája tervezhetővé és zavartalanná vált, kiküszöbölve a zsúfoltságot és a HOSSZÚ VÁRAKOZÁST
  De ezek után ugye az természetes, ha 10-re van időpontom, nem kell délig várnom, hanem nyugodtam reklamálhatok és kérhetem, hogy 10-kor fogadjanak.
  Vagy ez csak egy egyirányú dolog? kérjen időpontot és várjon a sorára???
  Kedves igazgatóhelyettese úr. kérem egyszer vegye a fáradságot és ellenőrizze, hogy mennyire is tartják be, az Önök által adott időpontokat.
  Ritkán kell szakrendelésre mennem, de még nem volt olyan eset, amikor abban az időpontban fogadtak volna, amit Önök adtak meg - a 1/2 - 3/4 óra csúszás a legkevesebb - . Akkor meg miről beszélünk.”
 • 3. molten13 2009. augusztus 22. 09:07
  „Érdekes az igazgatóhelyettes érvelése: a doktornő éppen fekvőbeteg konzíliumra ment.
  Hát ne menjen! Ha rendelési idő van, maradjon a rendelőben!
  A kezdés meg azért csúszik, mert éppen nem volt kedvük időben bemenni a munkahelyre.
  Ezért van ílyen óriási kupleráj a rendelőkben.
  Remélem az igazgatóhelyettes úr ismeri azt a szót hogy munkafegyelem.”
 • 2. apuka05 2009. augusztus 21. 20:59
  „Bőrgyógyászatra eddig nem is kellett időpont....
  Simán be lehetett menni,ez nekem is új! :/”
 • 1. miracle 2009. augusztus 21. 10:31
  „Időpont-adás a kórházakban Mo-on 2009-ben: mindenkit odacsődítenek fél 1-re, aztán ugyanúgy várni kell, amíg délután 5-ig mindenkire sor kerül...
  Rosszabb esetben, szintén fél egyre, de 4 hónap múlva.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelmezes tündérséta a garabonciásokkal

Fertőd - Tündérsétára és a Garabonciás Gyerektársulat előadására invitálják a kisebbeket és… Tovább olvasom