Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Negyedével kevesebb postaláda

Sopron - A korszerűsítés után negyedével kevesebb postaláda került vissza Sopron közterületeire. Az ok: tíz év alatt nyolcvan százalékkal esett vissza a levelesládákba feladott küldemények száma.
A Magyar Posta az év elején kezdte meg megyénkben a régi, az uniós normáknak nem megfelelő postaládák cseréjét. Sopronban 70 levelesszekrény helyett csupán 23 került vissza a régi helyére, új helyre pedig egy sem került. A csökkenés azonban nem csupán Sopronra jellemző. Országos szinten 13.500 levelesszekrényből 8900 maradt meg.

– Az új postaládák mindenben igazodnak az Európai Unió előírásaihoz, ezekben a nagyméretű, A4-es levelek is feladhatók – mondta el a Kisalföld megkeresésére Gulyás Ernő, a Magyar Posta nyugat-magyarországi területi igazgatója. – A fogyatékkal élők, tolókocsival közlekedők is különösebb gond nélkül elhelyezhetik a küldeményüket. Az sem mellékes, hogy ezeket könnyebb kiüríteni. A törvényi előírás szerint a városokban egy kilométeres körzetben legalább egy postaládának kell lennie. A falvakban pedig legalább egyet kell biztosítanunk. Ennek a szabálynak a csökkentés ellenére is megfelelünk.

A törvényi előírás szerint a városokban egy kilométeres körzetben legalább egy postaládának kell lennie. Fotó: Magasi Dávid
A törvényi előírás szerint a városokban egy kilométeres körzetben legalább egy postaládának kell lennie. Fotó: Magasi Dávid

Az igazgató hozzátette: előfordul, hogy a napi ürítés során az egész városban csupán néhány levelet szednek össze a postai alkalmazottak. A veszteségek ellenére sem lehet ezeket teljesen megszüntetni, mert a minimális szolgáltatást biztosítani kell.

– Az SMS, a mobiltelefon, az e-mail szinte teljesen kiszorította a magánjellegű levelezést – folytatta Gulyás Ernő. – Tíz év alatt nyolcvan százalékkal csökkent a feladott küldemények száma. Azok, aki hivatalos levelet szeretnének feladni, leginkább ajánlva vagy tértivevénnyel küldik el, amelyhez viszont be kell menni a hivatalba. A karácsonyi, húsvéti levelező- és üdvözlőlapok viszont reneszánszukat élik. De ezek forgalma egy-egy alkalomra koncentrálódik.

– Az üzleti célú levelezés – számla vagy értesítés kézbesítése – ezzel együtt növekszik. Ez csökkenti a veszteségünket – mondta el a területi igazgató.

Olvasóink írták

 • 2. Nagypapa 2008. június 29. 23:25
  „Bizonyára indokolt, hogy harmadával csökkentették a városi postaládák számát, hiszen igen elterjedt az e-levelezés /is/.
  Viszont nem kellett volna valahogy jelezni a leszerelt ládák helyén feltüntetni, hogy hol található a legközelebbi új ?
  Az ember csa kóvályog, mint az a bizonyos a levegőben.
  Köszönjük a "figyelmességet" !!”
 • 1. Jereváni 2008. június 28. 15:35
  „Hát, igen. Email, sms, mms és egyebek. Ugyanakkor környezetvédelmi szempontból is jobb szerintem, hogy kevesebb levél, levelezőlap, stb... megy át a postán. A papír előálljtásasok sok pénzbe és energiába kerül. Én amelyik számlát csak lehet már elektronikus útön kérem az adott szolgáltatótól. így nem tömik meg a postaládámat a sok számlalevéllel. Emailben megkapom az értesítést, hogy számlám érkezett. belépek a megfelelő helyre és megnézem. Ezzel, amellett, hogy megspórolta a cég a postaköltséget a boríték árát, stb.. még magamnak is spóroltam havi 95 Ftot mert ennyi az amit nem számláznak ki nekem pluszban. Na, persze azért az egész hivatalos levelezést még mindig a hagyományos módon folytatom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A svédeké a Deák tér

Sopron - Amióta átadták a soproni Deák teret, még nem fordult elő, hogy a süllyesztett,… Tovább olvasom