Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Módosították a Lövér-rendeletet

A közlekedési koncepcióról szóló tájékoztató váltotta ki a legnagyobb vitát SOpronban a közgyűlésen.
A Sopron Holding vezérigazgatói posztjára kiírt pályázat volt az első napirendi pont a tegnapi közgyűlésen. Miután Beck György eddigi megbízott vezérigazgató – és a posztra egyedüli pályázó – beszámolt a holding tevékenységéről, a képviselők megszavazták az indítványt. Ezzel felhatalmazást adtak a polgármesternek, hogy szavazatával támogassa a pályázó kinevezését a Sopron Holding közgyűlésén.
Állami ingatlan ingyenes önkormányzati tulajdonba vételéről is döntöttek a képviselők. A város a Táncsics utcai egykori laktanya területének átvételét kezdeményezi. Először a Széchenyi-gimnázium költözne ide egy évre, a Templom utcai épület felújítása miatt, később pedig az erdészeti technikum vehetné használatba.

Sürgősségi előterjesztésként az Erzsébet-kórház műszerbeszerzése is téma volt. A koalíció és az ellenzék egyaránt támogatta a javaslatot. Ezt követően a luxusadóról is döntöttek a városatyák. A rendelet azon változata lép életbe, mely figyelembe veszi a kijelölt értékövezeteket. A város bűnmegelőzési stratégiáját vita nélkül fogadták el, a közlekedési koncepció annál nagyobb polémiát váltott ki. Abdai Géza (Polgári Összefogás) a gyalogos- és kerékpáros-forgalomnak a körforgalmakkal való összeegyeztethetőségét kérdőjelezte meg. – A temetőnél hogy mennek majd át a gyalogosok az úton? A buszpályaudvarnál sem lesz megoldott a biztonságos átkelés – utalt a rövidesen megépülő forgókra Abdai Géza.

– Elvi kérdés egy körforgalom megépítésénél a biztonság – válaszolta Mezey András, a koncepció készítője. – Hatvan körforgalomnál végzett vizsgálat kimutatta, hogy a halálos balesetek száma nullára csökkenthető. A kerékpárutak, a tervezett mélygarázsok, vasúti átjárók, a tömegközlekedés és a parkolási gondok megoldatlansága volt az ellenzék fő problémája a tervezettel kapcsolatban. – 2001-ben elfogadta az önkormányzat a város szerkezeti tervét, ehhez kapcsolódnak a lakóövezetek és a közlekedési feltételek is – fejtette ki Walter Dezső polgármester.

Ezt követően az apácakerti hulladékudvar helyszínének módosítását szavazták meg. A Lövérek szabályozási tervének megvitatása során dr. Szekeres Csaba (Szövetség Sopronért Egyesület) kifogásolta, hogy a területi főépítészt – a jogi és ügyrendi bizottság javaslata ellenére – nem hívták meg a testületi ülésre. – A városvezetés nem látta szükségesnek a meghívást, mivel a főépítész levele egyértelműen fogalmaz – felelte a polgármester. Végül tizenöt igen és tíz nem szavazattal sikerült elfogadtatni a rendeletmódosítást, melynek értelmében a Lövér körút 33. alatti egykori Szilenció szálloda helyén épült apartmanház üdülőit lakásokká lehet minősíteni.

A közgyűlést követő rendkívüli testületi ülésen egy napirendi pontként a panelkorszerűsítést tárgyalta a testület. Hruby József alpolgármester felhívta a figyelmet, a pályázat beadási határideje augusztus 15-én jár le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Luxusadó-rendelet: ellentmondások

A luxusadóval kapcsolatosan a közigazgatási hivatal és a Belügyminisztérium állásfoglalását kéri a soproni adóiroda, mivel visszásságokat tapasztaltak a végrehajtásban. Az adó vonatkozna például olyan épületre is, aminek értéke százmillió forint feletti, ám lakói – életkörülményeik miatt – szociális segélyt igényelnek. Tovább olvasom