Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Milliós kár a méhészetekben a hideg idő miatt

Az elmúlt hetek hideg időjárása százmilliókban mérhető károkat okozott a méhészeknek. Idén csaknem 40 százalékkal lehet kevesebb a méz.

Mivel akácvirágzáskor volt a legzordabb az időjárás, ebből a kedvelt mézfajtából komoly hiány várható.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület adatai szerint idén eddig 5–6 ezer tonnányi termés esett ki, amelynek egyenes következményeként az árak is emelkednek majd.

– Hétfőtől kétszáz forinttal mi is megemeltük a méz kilónkénti árát, mert másképp nem tudjuk kigazdálkodni a költségeket – fogalmazott Raknics János soproni méhész. – Ahhoz, hogy elkapjuk valahol a virágzást, folyamatosan szállítani kell a családokat, a mi esetünkben a Dunántúl csaknem teljes területén. Dél-Baranyában, Mosonmagyaróvár környékén, a soproni erdőkben is dolgoznak most méheim, ezeket néhány naponta látogatni kell. Kétszáznegyven családom van, ebből 150 aktívan dolgozik, hármat kell fordulni a kisteherautóval, hogy elvigyük őket a megfelelő mézelőhelyre. A mostani gázolajárak mellett ez tetemes költség, amihez hozzájön még a folyamatos etetés. A hideg miatt ugyanis jobban kell figyelni a méhek állapotára, ha kevés a méz, akkor pótolni kell azt a kaptárakban, nehogy elpusztuljanak a családok – sorolta a kiadásait a termelő.

A hideg miatt nagyobb odafigyelést igényelnek a méhek, ám a sok munka ellenére is komoly károkat könyvelhet el az ágazat. Fotó: Magasi
A hideg miatt nagyobb odafigyelést igényelnek a méhek, ám a sok munka ellenére is komoly károkat könyvelhet el az ágazat. Fotó: Magasi

Raknics János elmondta, az ágazatot sújtotta az árvíz is, az ország alacsonyan fekvő méhészeteit elöntötte a víz, ami ugyancsak milliós károkat okozott. Szerencsésnek tartja magát, hogy a méhei megmenekültek, mert Baranyában igencsak veszélyes volt a helyzet, rengeteg kaptár elúszott.

Én eddig évente 7 tonna mézzel számolhattam, most örülök, ha ennek a felét sikerül megtermelnem - mondta Raknics János soproni méhész.
– Nem vagyok optimista. A méztermeléshez a 25 fok az optimális, ettől igencsak elmaradt az eddigi hőmérséklet. Magyarországon mintegy 10–15 ezer családnak ad megélhetést vagy jövedelemkiegészítést a méhészkedés, most nekik szorosabbra kell húzniuk a nadrágszíjat. 1200–2000 forint között volt elérhető a méz a termelőknél, általában a legdrágább a gesztenye- és a medvehagyma-, a legolcsóbb a vegyesvirág-méz. Pár száz forintos kilónkénti áremelésre számítani lehet, de ettől is nagyobb baj, hogy a hiány miatt nehezen lehet majd kielégíteni az igényeket. Én eddig évente 7 tonna mézzel számolhattam, most örülök, ha ennek a felét sikerül megtermelnem. Így az áremeléssel együtt is mintegy ötvenszázalékos veszteséggel számolhatok – kesergett a méhész.

Olvasóink írták

 • 1. Keglovich 2010. június 22. 13:13
  „Szia Raknics János!
  Régóta ismerlek jókat szoktunk beszélgetni a piacon.
  Becsülöm a kitartásodat és azt,hogy elkötelezettje vagy a magyar agráriumnak.
  Kívánom,legyenek jobb éveid!
  Sajnos kevesen tudják,hogy a Soproni régióban a szőlőtermesztésen és a bortermelésen kívül más termények is születnek,kiváló minőségben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felismerte a szomszéd az ellopott autót

Nyárligeten egy mellékutcában két rendszám nélküli vélhetőleg, lopásból származó autó parkol -… Tovább olvasom