Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Miből lett a 400 ezer forintos vízszámla?

Egy évtizede él agyagosszergényi házában Helga Lewicki osztrák nyugdíjas nő. A havi vízdíja 3–4 ezer forint szokott lenni.

Tavaly júniusban az éves elszámolási számlán mégis 400 ezer forint vízdíjat kellett volna befizetnie, miközben állítja, nem tud csőtörésről. Ezt egy szakember – a hálózat egészének átvizsgálása után – bélyegzővel ellátott írásban tanúsítja. El nem tudja képzelni, mi történhetett, de a vízmű már végrehajtási eljárást is kezdeményezett a „hátralék" rendezésére.

A tartozás összege a kamatok és a költségek miatt már 580 ezer forintra rúg. A 72 éves nő attól tart, a végén elárverezik a házat a feje fölül. Hogyan lehetséges mindez? – vetődik fel a kérdés.

Az asszony ügyvédje, dr. Murányi Odett hozzátette: jelenleg a vízművel próbálják meg rendezni a helyzetet. Ugyanis ügyfele mindeddig a magyar nyelv és a magyar jogszabályi háttér ismeretének a hiányában nem volt tisztában azzal, hogy a követelést mikor és miként vitathatta volna.

– Tény, hogy a végrehajtási szakban szűkek a lehetőségek, de ki fogjuk meríteni őket. Sajnos a mérőóra, amelyen ezt a vitás fogyasztást mérték, már nincs ügyfelemhez bekötve. Ő 2013. június 13-án észlelte, hogy eddig ismeretlen körülmények között azt lecserélték, ez ügyben Lewicki asszony feljelentést is tett. A vízmű tájékoztatása szerint a cseréről nincsen tudomása – tudtuk meg az ügyvédtől.

A vízművek kivizsgálta az esetet.

Közlésük szerint a fogyasztónál éves leolvasást végeznek és havi részszámlát bocsátanak ki a korábbi fogyasztás átlagának megfelelően. Vízmérőt cseréltek 2010. március 25-én, az új mérő állása beszereléskor 0 köbméter volt. Ekkor leolvasták a cserélt mérőt is: az előző leolvasás óta a vízfelhasználása 53 köbméter volt.

Abban az évben május 5-én az éves leolvasás is megtörtént, 6 köbméteres vízfogyasztást állapítottak meg. Egy évre rá, május 10-én szintén éves leolvasást végeztek volna, viszont ez nem járt sikerrel, mert az ingatlanra nem tudtak bejutni. Az előírások szerint ilyenkor megbecsülik a mérőóra állását az előző időszak fogyasztásai alapján: ekkor az éves vízfelhasználás 61 köbméter volt.

Tavaly május 9-én történt az éves leolvasás, a mérőóra állása ekkor 714 köbmétert mutatott: ez pedig az előző évi becsült leolvasás óta 647 köbméter vízfelhasználást jelentett. Erről a fogyasztó éves elszámolási számlát kapott, amelynek fizetési határideje 2012. június 27-én lejárt. Ilyenkor a fogyasztó gépi felszólítást kap 60 napos fizetésre, amely ebben az esetben 2012. szeptember elején járt le. Az ügyet ettől kezdve hátralékkezelésként tartják nyilván.

A 2012. október elején a tértivevényes fizetési felszólításra a fogyasztó nem reagált. Idén a vízmű megpróbálta a fogyasztás korlátozását, de az asszony nem engedett be senkit a vízmérőhöz.

Ezt követően fizetési meghagyást küldtek neki, majd végrehajtást kértek, és a hátralékát bejegyeztették az ingatlan tulajdoni lapjára. A fentiekből kiderül, hogy pontosan nem meghatározható időpontban, de a 2010. május 10-i és a 2012. május 9-i leolvasások között történhetett a többlet-vízfelhasználás, amelynek okára kellene fényt deríteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas volt a fának hajtó sofőr Sopronban

Több koccanásos karambol mellett két személyi sérüléssel járó baleset is történt a hétvégén Sopron… Tovább olvasom