Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 4°C | 14°C Még több cikk.

Megkezdődött a kutyák elszállítása

A szőlőhegyi kutyatenyészetből megkezdődött az ebek állatmenhelyekre történő szállítása.
A Soproni Rendőrkapitányság épülete előtt kordonnal biztosítottak parkolási lehetőséget tegnap délelőtt azoknak a járműveknek, amelyek az ország megannyi részéből érkeztek az állatkínzással gyanúsított soproni férfi bűnjelként lefoglalt kutyáinak elszállítására.
A kapitányság zászlósa, Kelemenné Zsirai Krisztina felvezetésével a konvoj először az Új utcai épületekhez indult, ahol a már mikrocsippel ellátott és jegyzőkönyvezett kutyák kerültek az autókba.

– Hat kutyát szándékozunk elvinni Sopronból – mondta érdeklődésünkre Fazekas Ilona, a tízéves múltra visszatekintő tököli alapítványi állatmenhely képviselője. – Jóllehet egy kicsit össze kell zsúfolni az állományt, hogy befogadhassuk a szerencsétlen új jövevényeket, de megoldjuk a problémát. Karanténba zárjuk majd a kutyákat, hogy ne érintkezhessenek a többiekkel.

– Reggel fél 7-kor indultunk Szegedről, szerencsére jók voltak az útviszonyok, így 11 előtt még ideértünk – tudtuk meg a szegedi Tappancs Alapítvány aktivistájától, a civilben programozó Farkas Gabriellától. – Menhelyünkön több mint kétszáz állatot gondozunk, viszont úgy érezzük, három-négy kutyus még elfér nálunk. Az viszont kissé megnehezíti a dolgunkat, hogy „bűnjelként" nem lehet őket örökbe adni, s lehet, hogy hosszú ideig kell tartani az állatokat. Ettől függetlenül lehetőségeinkhez mérten megpróbálunk segíteni.

A bőnyi Csizmás Kandúr alapítványi állatmenhely képviseletében Pesti Borbála, a Nyugat-Magyarországi Egyetem vadgazdamérnök-hallgatója segédkezett az állatok elszállításában. Mint mondta, állatmenhelyükön mintegy hetven macska és – Romániából nemrég érkezett – húsz-huszonöt kutya talált otthonra. Úgy gondolják, tíz-tizenöt kutyának még mindig tudnának helyet biztosítani...

– Megdöbbentő, hogy mennyire elhanyagolt kutyákkal találkoztunk a nap folyamán – ezt már a Budai Kisállatklinika állatorvosától, dr. Juhász Csabától tudjuk, aki részletezte: az Új utcai épületekben lévő kutyák is rettenetes higiénés körülmények között tengődtek.

– Keddig bezáróan 164 kutyát sikerült mikrocsippel ellátni és jegyzőkönyvezni, ebből 94-et szállítottak el bejegyzett állatmenhelyekre – tájékoztatott dr. Reinhoffer Csaba alezredes, a bűnügyi osztály vezetője, aki elmondta azt is: szerdán folytatják a tenyészet kutyáinak egyedi azonosítását és az állatok elszállításának szervezését. A további tartási és az állatmenhelyeken szükségképpen felvetődő állatorvosi költségek kérdésében hatósági egyeztetésekre kerül sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fórum a város közlekedéséről

Mezey András mérnök, a soproni közlekedési koncepció készítője és Szóka Sándor, a polgármesteri hivatal munkatársa volt tegnap szerkesztőségünk vendége, hogy válaszoljanak olvasóink kérdéseire.
Első telefonálónkat, Manninger Gusztávot elsősorban az érdekelte, mi lesz a Várkerület sorsa. Mint mondotta, korábban úgy értesült, hogy meg kell szüntetni ezt a „belvárosi gyorsforgalmi utat”. Tovább olvasom