Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

˝Megérte bevonni a magántőkét˝

Sopron - A magántőke bevonásával elkészült beruházásokra a Nyugat-magyarországi Egyetem a gyenge forint miatt idén legalább 200 millió forinttal fizet többet. Az intézmény vezetése azonban nem bánja, hogy belevágtak a PPP-s projektekbe.
A Nyugat-magyarországi Egyetem az elmúlt években teljes egészében magántőke bevonásával 12 milliárd forint értékben végzett el fejlesztéseket. Kollégiumok, oktatási központ és tanszálló épült.

Az úgynevezett PPP-konstrukció lényege, hogy a magánbefektető az egyetem helyett végzi el a felújítást, építést. Az épületeket az egyetem aztán visszabérli.

– Húsz éven át – amelyből tizenkilenc még hátravan – az egyetem a befektetőnek fizeti a bérleti díjat – fogalmazott Herczeg László gazdasági főigazgató. – Tavaly az intézmény által fizetett díjrész 1,2 milliárd forint volt. A gyenge forint miatt az egyetemnek az idei évben PPP-s projektekre legalább 200 millió, a legpesszimistább számítások szerint akár félmilliárd forint pluszpénzt kell kifizetnie. Ám ez még kigazdálkodható. A helyzetünket viszont nehezíti, hogy az eredeti költségvetési támogatás már most 700 millió forinttal kevesebb, mint a tavalyi.

Magántőke bevonása nélkül esély sem lett volna például a soproni Baross úti diákotthon megépítésére. Fotó: Magasi Dávid
Magántőke bevonása nélkül esély sem lett volna például a soproni Baross úti diákotthon megépítésére. Fotó: Magasi Dávid

Herczeg László hozzátette, kérelemmel fordultak az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz, és a tárca ígérete szerint az év folyamán az intézmény kiegészítő támogatást kap a PPP bérleti díjak fizetéséhez. Igaz, erről nincs még végleges döntés.

– Az egyetem két külön kft.-t (egyet Sopronban, egyet Győrben) alapított a PPP-s projektekben létrehozott, illetve felújított épületek üzemeltetésére – folytatta a főigazgató. – Mindkét cég tavaly nyereséges volt. Az egyetem tisztában volt már azzal a beruházások kezdetekor, hogy lesznek kockázatok, de a számításaink szerint meg kellett lépni a magántőke bevonását. E nélkül ugyanis nem lett volna esély például a soproni Baross úti diákotthon megépítésére, a győri Famulus négycsillagos tanszálló, vagy a soproni Erzsébet-kerti épületszárny kivitelezésére.

A PPP-t sokat támadják. A fő ellenérv az, hogy az egyetemnek a húsz év alatt a beruházási összeg három és félszeresét kell fizetnie. Herczeg László ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a bérleti díjban benne van az eredeti beruházás értéke és kamata mellett az üzemeltetés költsége is. Emellett fontos kitétel, hogy a befektető beruházó a húsz év letelte után újszerű állapotban köteles átadni az épületeket. A két évtized alatt felmerülő felújítások – mintegy két és fél milliárd forint – is a befektetőt terhelik. Mindezek miatt az egyetem vezetése nem bánta meg, hogy PPP-s projektek is megvalósultak az intézményben.

Olvasóink írták

 • 4. Orfeusz 2009. április 15. 15:41
  „Nagy business volt. Köszönet érte Magyar Bálintnak és a többieknek! Ezt is tízszeresen megfizethetik az adófizetők.”
 • 3. egysoproni_ 2009. április 14. 19:50
  „"...az egyetemnek a húsz év alatt a beruházási összeg három és félszeresét kell fizetnie..."

  Mintha valami hasonló dolog miatt pereskedett volna a jelenlegi városvezetés a mélygarázzsal kapcsolatban...

  12 milliárd volt a beruházás összköltsége és ennek a 3.5x-ét fogják kifizetni... Vajon ebből eddig mennyit állt a város és még mennyit fog a következő választásokig?”
 • 2. látó 2009. április 14. 18:19
  „Hogyne, hát persze..erről a 30 millás terepjárókon közlekedő teljesítésigazolók abszolút megvannak győződve, már csak azt nem értem, hogy mindezt hogy tudják közalkalmazotti bérből megvalósítani, vagy a ppp visszafelé is működik?”
 • 1. FREDDY/S 2009. április 14. 18:13
  „Megmagyarázni mindent meglehet, legfeljebb a végén kiderül, hogy tévedtünk, de addig még 19 év eltelik, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új számítógépes rendszert kap a meteorológiai állomás

Sopron - Még ebben a hónapban új számítógépes rendszert kap a soproni kurucdombi meteorológiai… Tovább olvasom