Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Megbüntették a mozgáskorlátozottat

Sopron - Megbüntették a mozgáskorlátozott asszonyt, mert elfelejtette kirakni látható helyre rokkantparkolási-igazolványát. Ezt később bemutatta a Sopron Holdingnál, hiába: a vonatkozó rendeletet szigorúan betartja a parkolási iroda.

– Azok közé tartozom, akik rokkantnyugdíjból élnek, már több mint huszonöt éve. Így nagy érvágást jelent számomra a háromezer-ötszáz forintos büntetés, amelyet azért kaptam, mert a Széchenyi téren elfelejtettem a kocsi látható helyére kirakni rokkantparkolási-igazolványomat – mutatja Tóth Károlyné a nevére kiállított kártyát, amelyet 2004 decemberében újított meg és az 2009 decemberéig érvényes.

Tóth Károlyné a 3500 forintos csekkel és a levéllel, amelyben közölték: elutasítják a szabálytalan parkolásért kirótt pótdíj ellen benyújtott panaszát.
Tóth Károlyné a 3500 forintos csekkel és a levéllel, amelyben közölték: elutasítják a szabálytalan parkolásért kirótt pótdíj ellen benyújtott panaszát.


Mindig ki szoktam rakni az igazolványt, most az egyszer nem így történt.

– A büntetés láttán felkerestem a parkolási irodát. Elismertem, hogy elfelejtettem kihelyezni az igazolványt, de azt akkor rögtön be is mutattam. Mindez igazolta, hogy jogosan használtam a mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyet. Az ügyintéző kitöltetett velem egy nyomtatványt, s megnyugtatott, rendeződik az ügy. Ennek ellenére néhány nap múlva kaptam egy levelet, 3500 forintos csekkel, amelyben közölték: elutasítják a szabálytalan parkolásért kirótt pótdíj ellen benyújtott panaszomat. Szerettem volna, ha méltányosságot gyakorolnak. Nemcsak az én, hanem sorstársaim esetében is, mert tudom, több ehhez hasonló eset is megtörtént már.

A holding illetékes divíziójánál megtudtuk, a rendelet egyértelműen fogalmaz: a rokkantparkolási-igazolványt minden esetben az autó jól látható helyére kell kirakni. Ellenkező esetben úgy tekintik, mintha nem lenne. Az érintett asszony elfelejtette igazolványát a szélvédőnél kihelyezni – amit fényképfelvétel is tanúsít, s ő maga is elismer –, így a büntetés akkor is jogos, ha utólag bemutatta azt. A vonatkozó rendelet szigorú betartását pedig – egyebek mellett – az esetleges visszaélések elkerülése és megelőzése is indokolja.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Író-Olvasó- 2008. október 19. 22:48
  „>Re #26 Jancsi
  "Ha rokkant valaki, aki egyébként a fénykép tanusága szerint áll, vagyis meg van mindkét lába, lehet, járni is tud, ha oda tudott állni a kamera elé, és emlékszik is a történtekre, vagyis nem az agyával van baj, nem tudom, milyen alapon rokkant, milyen alapon parkol rokkantaknak kijelölt hely..."

  Tehát, szerinted csak az lehet rokkant, aki nem a 2 lábán áll, talán kézenáll, vagy tolókocsiban ül?
  Igen hülye vagy.

  Millió dolog lehet, ami miatt mozgáskorlátozott lesz valaki.
  Pl. Erős érszűkület a lábban. 100 métert sem tud menni, mert erős görcs áll be pl: vádlijában.
  --------------
  Inkább az a gond, hogy van a családban egy mozgáskorlátozott, aki igazolványt is kapott. Persze nem ő vezeti a verdát, de a családtag, férj, fia, ... kihasználja ezt, visszaél az igazolvánnyal.

  Én is ismerek egy Kapuvárról beköltözött kissebbségit , aki a Jerevánon lakik a IV. László k. utca elején. Opeljén ott az igazolvány, naponta közlekedik egyedül, a mamája a mozgássérült. Nem is láttuk még az autóba ülni a mamát.

  Ő beáll a mozgássérült parkírozóba, és "Fut, mint a nyúl"

  Na ezeket kéne elkapni. Több rendőrt az utcára!!!”
 • 29. Korrekt 2008. július 09. 21:31
  „13. Putyilov 2008.07.04 12:37
  Eleve milyen jogon szednek parkolási díjat?
  Közterület,a mi pénzünkből készült és még fizessünk is érte,hogy használjuk?
  Kicsit furcsa.

  *******************************************************************************

  ....a vasutat is a ti pénzetekböl épitették pl, azt miért nem használhatod ingyen?

  SZEMLÉLET VÁLTÁS, DE SÜRGÖSEN”
 • 28. Korrekt 2008. július 09. 20:35
  „Nem tudom, mit lehet ezen vitatkozni!

  Még szép, hogy fizetni kell a büntetést.

  Én meg elfelejtettem kitenni a parkolócédulát, akkor én is reklamáljak a büntetés ellen?

  Mikor lessz rend?
  Nagyon hosszú út van még, amit meg kellene járni:(”
 • 27. yello 2008. július 08. 14:37
  „Jancsi, ez megint a rendszer hibája. Nekem is volt szerencsém olyan férfival találkozni, akinek mindkét alsó végtagja térdtől amputálásra került és három évente mégis felülvizsgálatra hívták ez ügyben...aztán olyan szomszédom is volt, aki addig kibicelt, míg ki nem járt magának egy lerokkantosító végzést, aztán vígan ment dolgozni ausztriába, több helyre is.
  De azért a többség "keservesen" megfizetett azért, hogy az az igazolványlap egy kis könnyebbséget jelentsen a mindennapi életükben. Ha halmozottan fordulna elő, hogy elhagyja a szélvédő mögül az igazolványt ám legyen, büntessék...na de egyszeri eset bárkivel, bárhol előfordulhat. Egyszer s nem többször.”
 • 26. Jancsi 2008. július 08. 13:41
  „Ha rokkant valaki, aki egyébként a fénykép tanusága szerint áll, vagyis meg van mindkét lába, lehet, járni is tud, ha oda tudott állni a kamera elé, és emlékszik is a történtekre, vagyis nem az agyával van baj, nem tudom, milyen alapon rokkant, milyen alapon parkol rokkantaknak kijelölt helyen, de nem is vitatom, ha beteg, mielőbb gyógyuljon meg. De ha már az én adóforintjaimból és TB járulékomból kap rokkant nyugdíjat, és építenek neki külön parkolót, ugyan, ne engedje meg magának azt a luxust, hogy annak az egy kötelezettségének ne feleljen meg, amit kiróttak rá mindezért cserébe, hogy azt a rohadt igazolványt kitegye. Hisz a képen látszik, ehhez meg van mindkét keze is. Ilyenkor egyből vizsgálnám a rokkant igazolvány érvényességét és jogosságát is, valamint a nem engedéllyel az ilyen helyeken parkoló autókat azonnal elvontatnám, és súlyos pénzekért adnám vissza. Ez vonatkozik a kisgyermekes parkolókra is, mert ritkán megyek csak kocsival vásárolni, akkor, ha havonta nagybevásárlás van, hónom alatt a két gyerekkel, meg a bevásárló kocsival a parkoló túlvégéről, mert valami kis fityfaszok, akik még nemzeni is kicsik, állnak apuci verdájával röhögve és a kocabagótól köhögve a helyemen. Lehet köpködni....”
 • 25. kroky 2008. július 08. 08:08
  „Figyelem, a Jelszó ... !!

  Hívd meg Te is...!!! 2x2dl Tisztán munkaidőben, minden nap, s minden rendben is van.
  A saját szememmel látom, mikor az ebédidőmben a Menümet fogyasztom éppen. Tudjátok, van egy közmondás, amit szabad ...!
  Csak a behajtás a lényeg, nem számít, hogy jogtalan vagy sem...
  PL: Kocsi= eladva --- adás-vételi, hivatalos minden. Pesten jár a vevő a volt kocsival. Tilosban parkol, s kit fenyegetnek végrehajtással? A volt tulajdonost, mert nem iratta át, a Vevő. Már rég lejárt a türelmi idő is. HIVATALOS ÖNKORMÁNYZATI LEVELET KAPTAK, HOGY A RÉGI TULAJ NEM FELELŐS !! Nem számít, akkor is behjatjuk a VÉTLENEN! Pereskedés lesz a dologból. Ennyit a dologról. Sértő, megalázó, jogtalan...Magyarázat, ezek nem általános dolgok, mind szélsőséges esetek!! Akkor kérdem én, miért van mindig tele ilyenekkel a panasziroda?”
 • 24. pisti50 2008. július 07. 17:35
  „Érdekes dolgok ezek!!

  A piacon árulókat nem büntetik mert kapnak érte ruhát vagy éppen amire szükségük van,ezt hallotam már többévvel ezelött.

  Engem olyan helyen büntettek meg nem is volt ki jelölve a parkirozó hely, piac mögött. van egy olyan rész ami a társasház tulajdonosoké.
  Hiába mentem be reklamálni egy hónapba telt mire ki vizsgálták az ügyet és nem 1750ft-ot kellettem be fizetni hanem 7000ft-ot mert nem fizettem be időbe.
  Ugyan is igy szólaz ő törvényük ha aznap be fizeted a dijjat a parkoló társaságnál akkor 3500ft felét kell megfizetni.

  Volt olyan esetem be mentem a boltba pénz váltani hogy vegyek parkoló jegyet már rajt volt a mikulás csomag,oda vittam a parkoló őr már nem fogadta el azzal magyarázta le telt az öt perc várakozási idő, hiába mutattam neki még nem telt le az én órám szerint az ő órája a mérv adó.

  Szemét egy társaság nem kivételeznek senkivel csak haver rokon és akik meghivják inni és ruhát osztogatni az árusoknál

  Volt olyan eset is rá rakta a skodára a mikulás csomagot a mercire nem ,szoltam neki a mercire miért nem tesz azt mondta most ment jegyet venni ,peddig már ott figyeltem vagy fél órája mit fog tenni és kinek rakja rá a kocsijára a mik csomagot.

  Aztán csodálkoznak a valaki meg meg fenyegeti őket,hát ezk után nem csodálkozzanak”
 • 23. bácsbokodembrió 2008. július 07. 14:29
  „Én kétszer jártam így Édesanyámmal, egyszer Győrben, megállni tilos tábla hatálya alatt álltunk, büntetőcédula, iroda, igazolvány bemutatása után ejnye-bejnyével elengedték a büntetést. Aztán Sopronban orvoshoz menet siettünk, benne maradt a papír az Anyukám retiküljében, büntetés. Iroda, sorszám húzás, sor kivárása, felsőbbséges ügyintéző hivatkozva a rendeletre úgy megbüntetett, hogy fizettem, mint katonatiszt. Pokolian mérges lettem, mondtam, költsék patikára. A visszaélést nem a 74 éves Anyukámon kell leverni, mi 21 éves autóval járunk, ez biztosítja neki azt, hogy valahová is el tudjon menni. Volna megoldás a visszaélők kiszúrására, csak nem munkaidőban kellene gondolkodni. A nagy boltok előtt pár perc után kiderül, ki az az "izomagyú rokkant" akinek még véletlenül sem szerepel a fényképe az engedély hátoldalán. Meg aztán miért a hátoldalon van a kép???”
 • 22. Egy Soproni 2008. július 07. 08:24
  „matriné!

  MILYEN MÁS MEGOLDÁS LEHETSÉGES A VÁLASZTÁSON KÍVÜL?

  LEGYEN DIKTATÚRA-KINEVEZETT VÁROS VEZETŐKKEL????

  NE LEGYEN ÖNKORMÁNYZAT?-VAGY AZÉRT LEGYEN ÖNKORMÁNYZAT, DE OLYAN, AMELYIK A VÁROSÉRT, A VÁROS LAKÓIÉRT DOLGOZIK?

  NE LEGYENEK ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK?-VAGY AZÉRT LEGYENEK, DE OLYANOK, AKIK INTELLIGENSEK, ETIKUSAK ÉS ELHIVATOTTAN DOLGOZNAK A VÁROSÉRT A VÁROS LAKÓIÉRT?”
 • 21. matriné 2008. július 05. 13:11
  „Igen kedves "Putyikov" pántbezsebelés a lakosság kifosztása a szervezett bűnözéssel!Ezt viszont nem üldözheti az a hatóság akiket Ők választanak a posztjaikra!”
 • 20. Putyilov 2008. július 04. 21:48
  „sopronilány!

  Milyen szolgáltatásról van szó? A havat és a jeget nem takarítják el télen a parkolókról,nem őrzik az autót.
  Mi a szolgáltatás? A pénzbeszedés?”
 • 19. Egy Soproni 2008. július 04. 19:32
  „Soproni Lány!

  ARRÓL PÉLDÁUL, HOGY SOPRONBAN SOK OLYAN ROKKANT KÁRTYÁVAL RENDELKEZŐ SZEMÉLY VAN, AKINEK SEMMI BAJA. "FUT MINT A NYÚL".

  MILYEN HIVATAL, KI ADTA KI EZEKET A KÁRTYÁKAT???

  MEG ARRÓL, HOGY A FENTEBBIEKET TUDVA, MIT KEMÉNYKEDIK A HIVATAL EGY VALÓBAN ROKKANT KÁRTYÁRA JOGOSULTTAL.

  ILLETVE ARRÓL, HOGY BÁR NEM TUDOM, VALÓBAN VAN-E LLISTA A NEM BÜNTETHETŐKRŐL- AZT VISZONT MÁR SAJÁT SZEMEMMEL LÁTTAM, HOGY A PARKOLÓ ŐR A RENDSZÁM HOSSZAS, ALAPOS TANULMÁNYOZÁSA UTÁN ÚGY DÖNTÖTT-INKÁBB NEM BÜNTET!!!”
 • 18. tricse 2008. július 04. 17:47
  „csak annyit szeretnék írni azoknak akik nem is lennének jogosultak ilyen rokkantigazolványra az állapotuk miatt,hogy édesapám annak idején mint befolyásos ember szerzett egy rokkantigazoló kártyát,hogy ott parkolhasson ahol akar--akkor még egészséges volt---jó pár évvel később,félig lebénultan,beszélni nem tudván toltuk rokkantkocsiban az orvosi bizottság elé,de a leszázalékoló határozatot már nem élte meg!

  Nagyon rendes,áldott jó ember volt amúgy,nem érdemelte meg,hogy fiatalon eltávozzon!

  a sors utolér és bosszút áll minden elkövetett hibánkért!”
 • 17. Olvasó** 2008. július 04. 15:36
  „Saját példa: Apukám temetését intéztem ,mozgáskorlátozott Édesanyámmal. Mi is elfelejtettük kitenni a kártyát,ami ugye kötelező lett volna.Sajnos akkor nem voltunk olyan lekiállapotban és nem az volt a legfontosabb dolgunk.Tiltott helyen parkoltunk és megbüntettek. Utólagosan elnézést kérve bemutattam a kártyát a Közterület felügyelőség irodájában és elengedték a büntetést.Lehet,hogy csak azért mert ők emberségesebbek voltak, vagy rájuk nem vonatkoznak hasonló jogszabályok? Viszont az mindig felháborít,ha büntetlenül parkolnak a mozgáskorlátozottaknak kijelölt helyen az egészséges ,jó fizikumu emberek.A Polgármesteri hivatal parkolójában ez mindennapos jelenség.”
 • 16. voodoo 2008. július 04. 14:45
  „Mi van akkor ha valakit pont a feledékenysége miatt rokkantosítanak le?
  Azt állandóan megbüntetik? :)
  Mert ugye már szénanáthára is adnak igazolványt!? Hm...? ^^”
 • 15. sopronilány 2008. július 04. 13:52
  „Ja, és még egy mondat:
  " A Legfelsőbb Bíróság 2/2005. KPJE számú jogegységi határozata indokolásában már rámutatott, a gépjármű fizető várakozóhelyen való parkolása a helyi önkormányzat által nyújtott és a parkolóhely üzemeltetője által gyakorolt közszolgáltatás igénybevételét jelenti."”
 • 14. sopronilány 2008. július 04. 13:45
  „" A parkolás tényével, mint a Ptk. 216. § (1) bekezdés szerinti ráutaló magatartással a parkolóhely használatára vonatkozó szerződéses jogviszony jön létre a parkolóhely üzemeltetője és a gépjárművel ténylegesen várakozó személy között, aki a gépjármű tulajdonosa (üzembentartója) vagy attól eltérő személy (bérlő, használó). A parkolás tényével az adott helyen várakozó személy tudomásul veszi, hogy a parkolóhelyen - a közutak igazgatásáról szóló 19/1994. (V. 31.) KHVM rendelet 8. §-ának (1) bekezdése alapján - feltüntetett tájékoztatás szerint díjfizetésre, annak elmulasztása esetén pedig pótdíj megfizetésére köteles."”
 • 13. Putyilov 2008. július 04. 12:37
  „Eleve milyen jogon szednek parkolási díjat?
  Közterület,a mi pénzünkből készült és még fizessünk is érte,hogy használjuk?
  Kicsit furcsa.”
 • 12. Józsi33 2008. július 04. 12:07
  „Két-három hete Budapesten: jogosan használt mozgássérült igazolvánnyal parkoltam, kint volt a szélvédő mögött, eredmény: büntetés (felszólítás oka: nincs parkolójegy - parkolójegy valóban nem volt...) másnap szintén ugyanez. olcsóbb, ha a közeli bevásárlókp-ban rakom le az autót, pedig elvileg ingyen parkolhatnék. Tudom, ez nem ugyanaz, mint a cikkben, de vajon mit tudnék tenni?”
 • 11. Kultsár Judit 2008. július 04. 12:04
  „Magam is rendelkezek ilyen igatolvánnyal,igy gyakorlatból tudom,hogy nagyon sokan állnak be jogtalanul.Azokat is szigoruan büntetik?Nem hiszem!Nagyon sajnálom a hölgyet és együttérzek veleTalán az ilyen következetlen jogszabályt meg kéne változtatni,de emberség is van a világon!Vagy tévedek?”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álrendőrök Sopronban!

Sopron - Álrendőr károsított meg többszázezer forinttal egy családot csütörtökön Sopronban és a… Tovább olvasom