Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Megalakult a soproni legátus

Megalakult az Európai Borlovagrend soproni legátusa. A Szent Mihály-templomban borlovagokat avattak.
Az Európai Borlovagrend magyarországi konzulátusa önálló legátust alakított Sopronban annak érdekében, hogy tovább népszerűsítsék a soproni borokat, felelevenítsék a régi hagyományokat. A legátusnak minimum harmincöt tagja kell hogy legyen. Néhány soproni polgárt már korábban más legátusok felvettek tagjaik közé. Szombaton a Szent Mihály-templomban tizenhét új lovagot avattak, heten pedig már megfeleltek az előírt szigorú követelményeknek, őket augusztusban avatják fel.

Elfelejtik az irigységet

A soproni legátus vezetőjévé Veres Jánost választották, aki érdeklődésünkre elmondta, a borlovagok úgy élnek, hogy elfelejtik az irigységet és csak a barátot tisztelik a másikban. II. Rákóczi Ferencnek köszönhető, hogy anno Magyarországon is alakult borlovagrend, amelynek európai hagyományai az 1200-as évekre nyúlnak vissza. Napjainkban az európai szenátus vezetője egy Rákóczi-utód.
A soproni rendezvényen részt vett Josef Jenei, az Európai Borlovagrend szenátusának nagykövete is.

Kilencszáz éves gyökerek

– Huszonöt éve, Kismartonban (Eisenstadt) alakult meg az Európai Borlovagrend – mondta a nagykövet. – Az elmúlt évben kaptuk meg a lovagi státust Habsburg Ottótól, aki az összes lovagrend elöljárója. A mi gyökereink ugyanis visszanyúlnak az 1238–1335-ös évekre, a Szent György-lovagrendhez. Központunk Kismartonban és Klosterneuburgban van, itt működnek a szenátusok. Európa majdnem minden országában van már konzulátusunk, 3500 taggal. Magyarországon két és fél éve Vasszécsenyben, tizenöt tag felavatásával tettük le az alapokat. Azóta több mint háromszáz tagunk van önöknél.

Felvétel 12 helyen

– A magyarországi konzulátust két prokonzul irányítja – tudtuk meg Pammer Istvántól, az Európai Borlovagrend magyarországi prokonzuljától. – Törvényeink nem ismerik a rendi bejegyzést, ezért egyesületi formában működünk. Idén tizenkét helyen tartunk felvételt, például Mosonmagyaróváron, Tokajban, Egerben és Budapesten, ahol május 19-én szerb és bolgár tagokat is avatunk. Ez azt is jelenti, hogy folyamatosan építjük külkapcsolatainkat. Célunk, hogy a környező országokban élő honfitársaink a magyarországi konzulátushoz kapcsolódjanak. Idén már másodszor szervezünk orvosoknak kreditpontos továbbképzést Kőszegen, a megfelelő mértékű vörösborfogyasztásról, az emberi szervezetre gyakorolt gyógyító hatásáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szelíd motorosok bemutatója a fogyatékkal élőknek

Tizennégy soproni motoros egy éve úgy döntött, egyesületbe tömörülnek és ahol tudják, támogatják a rászorulókat. A Soproni Családsegítő Intézet udvarán pénteken motorosbemutatót tartottak a Virágfüzér Napközi Otthon lakóinak. Életükben először hallhatták és nézhették meg ilyen közelről a Honda-, Suzuki- és Yamaha-csodákat. Tovább olvasom