Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Még drágább az ételed

Magyarország - Az inflációnál kétszer nagyobb mértékben drágultak az élelmiszerek az elmúlt évben Magyarországon. Az étolaj kétharmadával, a liszt majd felével, a tej és a kenyér ötödével kerül többe.
Ha olyan ütemben emelkedik az étolaj és a sertéshús ára a következő egy évben, mint áprilisban egy hónap alatt, akkor az előbbiért két és félszer, az utóbbiért kétharmadával többet kell fizetni jövő ilyenkor – mindez a Központi Statisztikai Hivatal által tegnap közzétett legfrissebb inflációs adatsorból derül ki. A pénzromlás mértéke tavaly áprilishoz viszonyítva 6,6 százalékos volt, 0,1 százalékkal alacsonyabb, mint egy hónappal korábban. Az élelmiszerek márciushoz képest 1,4 százalékkal drágultak, de kiugróan nőtt az étolaj (7,2 százalékkal), a sertéshús (3,9), a szalámi, a szárazkolbász, a sonka (3,2), valamint a margarin (3) ára.

Tizenkét hónap alatt az élelmiszerárak 12,7 százalékkal kúsztak feljebb. Ezen belül az étolaj kétharmadával, a liszt majd felével, a száraztészta, a tej, a sajt, a kenyér mintegy ötödével, a péksütemények hatodával kerülnek többe. A fontosabb termékek közül olcsóbb csupán a cukor és a burgonya lett, 7,1, illetve 35,8 százalékkal.

A KSH ugyancsak tegnap tette közzé a márciusi mezőgazdasági termelői árakat, amelyek 38 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál.

Ezen a területen is akadnak kiugró példák. A gabonafélék termelői átlagára az előző év márciusához viszonyítva 85,9 százalékkal emelkedett. A gyümölcsárak 69,5 százalékos növekedésére az alma árának változása (70,1 százalék) gyakorolta a döntő befolyást.

A vágóállatok termelői árainak 16,2 százalékos növekedése a vágóbaromfi árának 24,9 százalékos és a vágósertés árának 13,7 százalékos növekedéséből, illetve a vágómarha árának 4,4 százalékos csökkenéséből adódott. Az állati termékek árának 25,5 százalékos emelkedésén belül a tej termelői ára 31,3, az étkezési tyúktojásé 17 százalékkal emelkedett.

Olvasóink írták

 • 16. Capr 2008. május 17. 00:09
  „Jokey!
  Nem mondtam egy szóval sem véleményt a jelenlegi kormányról, sem az ellenzékről. Ez a cikk sem arról szól. Semmi mást nem akartam közölni Vilivel, mint azt, hogy nem kell mindenben politikai hátteret keresni. Az élelmiszerárak emelkedése nem hazai jelenség. Erősen kétlem, hogy bármely párt v. koalíció tartósan meg tudta volna akadályozni a liszt, kenyér, tej, hús stb. árak növekedését.
  A privatizáció alapjait 1990-1993 között teremtették meg. Ekkor alakult és erősödött meg az ÁPV Rt. A nagyüzem 1993-ban indult el. Abban igazad van, hogy Hornék lettek a nagykirályok ebben, de érdemes elgondolkodni azon, hogy 1994-1998 között teljesen mindegy kié lehetett volna a hatalom, bárki learatta volna a zsetont.Orbánék is, a liberálisok meg főleg.
  A SZDSZ által képviselt eszmék globális felmelegedésben játszott szerepével kapcsolatban egyetértünk. :)
  No, szebb jövőt kívánok...

  Capr”
 • 15. orgona 2008. május 16. 22:36
  „Sokan nem ertenek a politikahoz mint en sem anyira csak mondjuk sajatos velemenyünket,belekotyogunk es ezzel ugy erezzük nekünk igazunk van,bar sok velemeny tanulsagos es hasznos szeretem olvasni es belekotyogni,igy legalabb hasznalom a NETET!”
 • 14. Jockey 2008. május 16. 18:05
  „Vili, te nagyom hülye! Nem veszed észre, hogy a kormány mindent jól csinál, és az ellenzék a hibás az elmúlt 6 év "vívmányaiért"? Kapjál már a fejedhez!

  Capr! Szerintem rosszul emlékszel, az MDF kormány specialitása a kárpótlás volt, a privatizálás királyai Horn Gyuláék voltak, a mostaniak pedig méltó utódaik.
  Azt én nem tudom, - talán Vili igen - hogy az MSZP-nek van-e köze a globális felmelegedéshez, de az SZDSZ-nek biztosan, hiszen amerikai barátaik - Kína mellett - a legnagyobb környezetszennyezők a világon, így mindent megtesznek, hogy "jó" melegünk legyen.”
 • 13. Prof52 2008. május 16. 14:41
  „Capr, azt meg tudnád mondani, mi az a globális felmelegedés? :-)”
 • 12. Capr 2008. május 16. 01:00
  „Vili, ne legyél már szűklátókörű.

  1. Az EU-ba belépés bármely kormány alatt megtörtént volna.
  2. A privatizálási nagyüzemkor MDF kormány volt
  3. Mindenki tudta, hogy az EU-nak csak felvevőpiacnak kellünk. De nézd már meg a másik oldalát is az éremnek. Azt gondolod, hogy a globalizáció nem éri el az országot? Persze, mozogjunk másként mint a föld. Azt gondolod, hogy kis hazánk Svájc, vagy Norvégia és képesek vagyunk közös piacon kívül is létezni? Szerinted, hazánk önellátó? Persze EU-n kívül lezárhattuk volna a határokat a gabonaexport megakadályozására. És??? Jóval megdrágult volna más olyan termék amelyet mi importálunk. Mert tudod ha betartassz valakinek, ő is hasonlót fog cselekedni veled.
  4. Ki tette legjobban tönkre a magyar gazdákat? Segítek gondolkodni...újpesti....ügyvéd...FKGP, no dereng? 300 ha-os családi gazdaságok és a rentábilis termelés? Monnyon le. Hát ő enyhén szólva sem balos.
  5. A mostani ellenzék 1998-2002 közti kormányzása idején nem emelkedtek az árak?? Defláció volt??
  6. Az élelmiszerárak általános emelkedését alapvetően az energiahordozók drasztikus emelkedése, és a globális felmelegedés hatásai generálják. És mindaddig ez lesz, amíg az olaj mozgatja világgazdaságot.

  Számomra meg az a felfoghatatlan, hogy mindenben politikát akarsz látni. Vörös ördögöt, meg narancs ligetet.... Lehet hogy a globális felmelegedést is az MSZP-SZDSZ okozza???

  Capr”
 • 11. Vili 2008. május 15. 23:52
  „A jelenlegi kormány 6 éve fejti ki áldásos tevékenységét. Nehogymá ne legyen köze ahhoz, ami történik! Ha jól emlékszem - márpedig igen - MSZP-SZDSZ kormányok specialitása a privatizálás, az ő regnálásuk alatt léptünk az EU-ba. Minden normális ember tudta, hogy csak piacnak, szemétlerakónak kellettünk, esetleg olcsó munkaerőnek. Az, hogy tönkretették a magyar gazdákat, mert olcsóbb volt a külföldi szemét, most meg a külföldiek olyan árakat diktálnak, amilyet akarnak, nem a mostani ellenzék kormányzása idején történt. Felfoghatalan számomra, hogyan lehet még mindíg védeni ezeket az elk...kat.”
 • 10. FREDDY/S 2008. május 15. 18:29
  „Ha nem lenne tőzsde, nem lehetne felverni az árakat, nemde...”
 • 9. csabazs 2008. május 15. 16:55
  „Sajnos az energiaárak növekedéseével nő az élelmiszerek ára is!
  Ezért nem a mostani kormányt kell csesztetni, hisz világszerte drágulnak naponta az élelmiszerárak!
  A rendszerváltáskor a jól müködő TSz-eket, ÁG-kat hazavágták! Mi lett Bábolnábol, a magyar cukorgyárakból?:-(((

  Arról nem is beszélve, hogy rendszerváltáskor gyorsan megszüntették az akkor még SZU-ba irányuló Exportokat, pedig az egyik legnagyobb "felvásárló" piacunk volt!

  Tönkrevágtuk a Földet, most isszuk a levét...meg majd még az unokáink is!!!”
 • 8. tricse 2008. május 15. 13:46
  „Na végre egy szakértő! Totál igazad van!

  de hogy te mit fogsz itt mindjárt kapni! :)”
 • 7. "Szakértő" 2008. május 15. 11:24
  „199o-ben azt hirdettétek, hogy itt van a szép új villág, közben nem vettétek észre, hogy bepaliztak a kapitalisták. Ha megmaradtak volna a Tsz-ek, Állami Gazdaságok, ha nem vesztetek volna össze a szovjetekkel egész más lenne az élelmiszerek ára, mert nagyüzemileg termelni sokkal olcsóbb, mint 1-2 hektáron”
 • 6. jucus40 2008. május 15. 11:01
  „Csak így tovább ...mégtöbb éhező lesz...és szegény ember!!! A milliárdosok soha nemfogják megtudni ott a parlamentben ..miaz 60 ezer nettóból megélni!!! Hova vezet ez??? mégtöbb lopás stb...énis lopnék ha nemtudnék a gyerekemnek ételt adni!!!!”
 • 5. Jockey 2008. május 15. 10:22
  „Most már jó lenne, ha nem dübörögne ennyire a gazdaság és a "reformok" is szerényebben folytatódnának, mert kezd már egy kicsit sok lenni!”
 • 4. colomano 2008. május 15. 08:27
  „Attila a magyar áru sokkal drágább, mint a külföldi.
  A gabonaárak drágulás meg köszönhető annak a hülye bioüzemanyagnak.
  Ami ugyanolyan káros, mint a fosszilis.
  Régen mindenhol búzaföldek voltak, most meg mást se lát az ember, mint repcét.”
 • 3. tricse 2008. május 15. 07:23
  „TUDJUK!!! JÁRUNK VÁSÁROLNI!

  már kezdem unni,hogy naponta különböző cikkekben ugyanezt vágják a fejünkhöz!

  éppen elég depressziós már a magyar--nem kell,hogy a média naponta rátegyen egy lapáttal!

  KÖSZÖNJÜK EMESE!”
 • 2. Attila. 2008. május 15. 06:30
  „A statisztika olyan amilyenre csinálják. Lehet hogy az EU felé minden hülyeséget el lehet adni, de a hazai embereket és apadó pénztárcáit nem lehet becsapni. Ha meghagyta volna a sok okos idióta a magyar gyárakat, nem kellene horror pénzeket kiadni a drága külföldire. De anno akik így döntöttek, azoknak biztosan nem okoz gondot az olaj,tej, egyéb élelmiszer megvásárlása.”
 • 1. csabi7105 2008. május 15. 00:30
  „Na, kedves politikusaink ezt is kimagyarázzák és 3 % lesz az infláció!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdos fejlesztések

Sopron - Eddig 3,48 milliárd forintot nyert el Sopron a különböző pályázatokon és több mint 28… Tovább olvasom