Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Más földjét is műveltette a fertődi vállalkozó

Fertőd - A szívéhez kapott kedden reggel a fertődi Rádler Gyula, amikor meglátta a Kisalföldet: ő az ismeretlen földhasználó! A tulajdonos viszont nem az, akivel két éve megállapodott. Homály fedi a földművelő kilétét címmel tegnapi számunkban írtunk a mosonmagyaróvári Pappék kálváriájáról, akik 2006-ban szembesültek azzal, hogy a 2000-ben Fertődön vásárolt telkeiket valaki felszántotta és haszonnövényekkel ültette be.
A tulajdonosok birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek a helyi polgármesteri hivatalban, ott azonban arra hivatkozva, hogy a birtoksértő személye ismeretlen, az eljárást nem indították meg.

A fertődi hivatal ugyanakkor fél évvel később határozatot hozott a Lövő és Vidéke Takarékszövetkezet birtokháborítási kérelmében. A takarékszövetkezet szóról szóra ugyanabban a helyzetben van, mint Pappék. Az elnök-ügyvezető elmondta, a pénzintézetnek is tulajdonában vannak fertődi telkek, ők is értesültek a földek használatáról és szintén a hivatalhoz fordultak. Beadványuknak helyt adott a hatóság, merthogy ők tudták, kit lehet bepanaszolni. „Megállapítom, hogy panaszolt birtokháborítást követett el, amikor 2006 őszén – annak megkérdezése és beleegyezése nélkül – búzával vetette be a panaszos tulajdonában lévő fertődi telkeket. Eltiltom Horváth-Dori Zoltánt minden olyan birtoksértő magatartástól, mellyel gátolná vagy akadályozná panaszost a jelzett ingatlanok zavartalan használatában." Ugyanebben a határozatban olvasható még: „Hatóságunknak – hasonló ügy kapcsán – ismerete van arról, hogy Horváth-Dori Zoltán a panaszos tulajdonában lévő földterületek mellett más tulajdonában lévőt is bevetett gabonával."

Az iratok megoldották hát a fertődi rejtélyt. A Kisalföld azonban szerette volna megtudni, hogy a polgármesteri hivatal miért nem tájékoztatta a panasszal élő Papp házaspárt és azt is, a Kisalföldnek miért nem mondták meg, hogy ki használja évek óta a földeket. Szerettünk volna információt kapni arról is, ezek után milyen lépéseket tesznek az ügyben. Dr. Füzi Norbert jegyző érdeklődésünkre annyit közölt: az eljáró hatósági ügyintéző jelenleg szabadságát tölti, jövő heti visszajövetelét követően teljes körűen eljárnak az ügyben. A problémát az érintettek bevonásával megfelelően ki fogják vizsgálni.

De ezzel még nincs vége a történetnek. Már csak azért sem, mert a birtokunkba jutott információk számos új kérdést vetettek fel. Ezek nagy részét megválaszolta Rádler Gyula, aki aggódva telefonált a szerkesztőségbe: – Én szántottam fel a telkeket, én használom azokat már 2006 szeptembere óta – jelentette be, majd elmondta, hogy

Horváth-Dori kereste meg azzal, hogy a területen nagy a gaz, virágzik a parlagfű, rendbe kellene tenni. Rádler Gyula vállalta is a feladatot, majd a megegyezés alapján használta is a területet, mindvégig abban a hitben, hogy a telkek tulajdonosa Horváth-Dori Zoltán.

– A mai újságból tudtam meg, hogy mások földjén gazdálkodtam. Azonnal megkerestem Pappékat és ezt nekik is elmondtam. Megkeresem a többi tulajdonost is! Biztosan meg tudunk majd egyezni a földhasználatról. Engem semmilyen rossz szándék nem vezetett, mégis én kerültem kellemetlen helyzetbe. De nem akarok bajt senkinek, Horváth-Dorinak sem... – mondta Rádler Gyula.

Manapság furcsa, hogy 138 ingatlan földhasználatát ingyen átengedik valakinek, hiszen egy ekkora terület műveléséből bevétel származhat. A valódi tulajdonosok is úgy tudják, bérleti díj fejében művelték telkeiket, ezt azonban nem erősítette meg a „bérlő" és határozottan cáfolta Horváth-Dori Zoltán.

– Nekem volt azokra a földekre egyedül gondom és akkor most még engem piszkálnak! – háborodott fel a fertődi vállalkozó, aki azt állítja, a kérdéses 138 ingatlannak még mindig ő a többségi tulajdonosa, ha nem is az ő neve szerepel a tulajdoni lapokon. – Igen, én bíztam meg Rádler Gyulát a terület rendezésével és ezt a tulajdonosok többségének beleegyezésével tettem. Lépten-nyomon a parlagfűveszélyről írnak az újságok, hát itt is az volt, valakinek intézkednie kellett! Birtokháborítási szándék fel sem merült bennem, ahogy az elbirtoklás sem. Minden érintettel tisztázni fogom a kérdést és békésen egyezséget kötünk – mondta el Horváth-Dori Zoltán, aki mint közölte, nem tartja álomnak a fertődi termálfürdőt, mert az igenis meg fog épülni...!

Olvasóink írták

 • 6. R 2008. július 09. 21:30
  „Ez elméletileg azt jelentené,hogy ő megvette a bizonyos részeket csak nem íratta a nevére mert ugye erről adózni KÉNE.”
 • 5. roista 2008. július 09. 14:43
  „Segítsen valaki!
  " ő a többségi tulajdonos,ha nem is az ő neve szerepel a tulajdoni
  lapokon".Na hogy is van ez?Ha ez az út járható én is szeretnék
  többségi tulajdonossá válni.”
 • 4. mőrfy 2008. július 09. 14:33
  „VÉLEMÉNYEM:
  A tulajdonos Fizese ki a 7 évi gondozási ápolási palagfü mentesitési dijat a őnkormányzatnak.”
 • 3. miracle 2008. július 09. 12:40
  „Az ügyintéző persze ilyenkor egyből szabadságát tölti és persze senki nem tud semmit. És ha az ügyintézőt a Hortobágyon elüti a villamos vagy a metró, akkor megáll az élet és az emberiség hátralevő 2000 éves történetében már sohasem lehet megtudni, hogy mi a helyzet.”
 • 2. yello 2008. július 09. 11:09
  „Tessék, egy nap se kellett és kiderült az igazság. Semmiféle cikk nem lett volna itt, ha a fertődi pohi nem lapít.
  Két esetben van hírértéke egy ügynek: ha valaki hetet-havat összehord, amit napokig lehet bogozni, cáfolni vica versa; vagy amikor szándékosan hallgatnak és akkor szárnyra kél mindenki fantáziája.
  Horváth-Dori is megéri a pénzét, felháborodik mikor felelősségre vonják. De itt a legnagyobb csúsztató a pohi és a jegyző.
  Pont.”
 • 1. fertődi 2008. július 09. 09:33
  „"nem tartja álomnak a fertődi termálfürdőt, mert az igenis meg fog épülni"
  :D Meg. Csak mi már nem látjuk (kb. 20 év múlva sem)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös kárelhárítás és gyakorlat a kismartoniakkal

Sopron - A soproni és a kismartoni (Eisenstadt) tűzoltók sikeres pályázati elbírálás után közös… Tovább olvasom