Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Marad a Pócsi utcában a könyvtár

Sopron - Lassan egy évtizede vendégeskedik a városi könyvtár a Pócsi utcában, azaz már-már állandónak tűnik a 2001-ben ideiglenesnek hirdetett költözés. Pályázati pénz lenne a megoldás.

Egyelőre nem kapnak a Pócsi utcai iskolaépületnél méltóbb helyet a kötetek, noha a gyűjtemény mostani helyén hetek óta korlátozásokkal látogatható. Az egyik olvasóteremben ugyanis leszakadt a mennyezet vakolatának egy darabja, ezért az ábc első felébe eső szerzők könyveit nem lehetett kölcsönözni.

– Napokon belül újra a megszokott rend szerint kölcsönözhetnek az olvasók, hiszen a balesetveszélyt elhárítottuk, megtörtént a javítás – kezdte Palotai György, a polgármesteri hivatal humánszolgáltatási osztályának vezetője. – A könyvtár helyzete folyamatosan napirenden van az önkormányzatnál, de pénz hiányában nem sokat tehetünk. Négy-öt éve címzett támogatási igényt nyújtottunk be könyvtárépítésre az egyetemmel közösen, már a helyet is kijelöltük a Pázmány Péter utcában.

Az egyik olvasóteremben nemrégiben leszakadt a mennyezet vakolatának egy darabja, a javítással napokon belül végeznek a szakemberek. Fotó: Magasi
Az egyik olvasóteremben nemrégiben leszakadt a mennyezet vakolatának egy darabja, a javítással napokon belül végeznek a szakemberek. Fotó: Magasi

Sajnos nem nyertünk akkor és azóta sem tudtunk forráshoz jutni. A könyvtárépítés egy többmilliárdos projekt, hiszen ezek a létesítmények multifunkciós, számos igényt kielégítő épületek manapság, nem csak polcok és könyvek együttese. Jelenleg nem várható változás, és ismereteim szerint az sem oldható meg, hogy a Pócsi utcából a városközpontba költözzön a közgyűjtemény. Könyvtárnak építészetileg sem alkalmas minden épület, hiszen a kötetek tetemes súlya mellett a látogatók jelenlétét is el kell viselnie, amire most úgy tűnik, csak ez a régi iskolaépület alkalmas.

Olvasóink írták

 • 19. Je.Ta. 2009. szeptember 22. 13:09
  „Ha valaki netan autoval megy a könyvtarhoz,hol tud
  parkolni?Mert a Pocsi u.-ban nem igen lehet!”
 • 18. Csetneky 2009. szeptember 22. 08:56
  „16-17.

  Remek! És el tudtok menni a Pócsi utcába? Na ugye!”
 • 17. titáti 2009. szeptember 21. 19:05
  „én is”
 • 16. hehe08 2009. szeptember 21. 12:47
  „jelen”
 • 15. Csetneky 2009. szeptember 20. 22:44
  „Szerintem akinek igénye van a könyvtár szolgáltatásaira, el tud menni a Pócsi utcába is. Akinek meg nincs igénye, annak nem mindegy, hogy hol van? Kíváncsi vagyok, az itt hozzászólók közül hányan könyvtári tagok?”
 • 14. TancsKaszabell 2009. szeptember 20. 17:52
  „A könyvtárunk "Marad a Pócsi utcában..."
  Szerintem is méltó és jó helye volt ott ahol volt akkoriban !

  Hogy is volt ez ?
  Akkoriban néhány nagy fantáziával és mások a köz rovására spekuláló gondolkodó, jó üzletet látott a művelődési ház épületében,biztos lehet mindenki, őket a Magyar Művelődés úgy egyben nem érdekelte akkor sem és azóta sem ! Annál inkább az üzlet a kaszinó,sörház,presszó,biliárdterem,éjszakai bár,étterem , na és néhány iroda a többi jó ötlet kigondolásához...
  Néhányan tudják ennek az igaz történetét és arra is emlékeznek miért is indult a felújítás,és menetközben a tervezetthez képest a várható költségek milyen műszaki és a rossz nyelvek szerint más célból is emelkedni kezdtek.

  A nagy varázslók már akkor is ismerték a pártköltségekre kevésnek bizonyuló állami apanázs megnövelésének módjait,és nem is maradtak adósok.

  Még mielőtt valaki, ragaszkodva minden lényeges motivációs célhoz és fejemhez vágná,hogy egy ilyen nagy épületegyüttest kulturális célra közpénzből ma már nem lehet fenntartani, annak igaza van és minden hátsószándék nélkül javaslom ,hogy a közművelődés sokrétű szempontja szerint is vizsgálható az épület eddigi kihasználtsága ,költségei és az is , hogy itt ki is járt rosszul,és kik nyertek ezen az ügyleten.

  A többi célt felesleges vizsgálni mert azok némi profilváltással ugyan de ma is működnek...
  Ha nem érné meg nekik hát akkor abbahagyták volna.......a művelődést nos,azt nem áll módunkban
  abbahagyni bár az igénytelenség leszoktatja az érdekelteket sok mindenről...számos jele tapasztalható a városban bár ebben igen sok az egyéni szempont és ízlés béli eltérés.

  Történt ami történt bizony ott sok minden található ma is csak olyan ami az eredeti céljaihoz egy jobb állapotot jelentett volna ,nos, az nem. Ez a magánvéleményem !

  Olvasom a kommenteket...
  "A Magyar Művelődés Háza ?, Kihasználatlan!,Felesleges?,...
  ... A konferencia-központ építése már maga egy panama volt a Fidesz-MDF-KDNP-Szövetség Sopronért koalíció idején.
  ... Milliárdok mentek el az elmúlt 10 évben, feleslegesen, egy megalomán és veszteséges projektért. (Teljesen mindegy, hogy milyen pazarlás történt pl. az MSZP-s vezetés alatt és most, ne is kezdje el senki szajkózni, tudjuk.)..., Milliárdok ?,....pénzlenyúlás a Holdingon és a Pro Kultúrán keresztül stb."

  Aztán minden ami értelmes eltorzul a kommentelők nyilvánvaló pártoskodása miatt ,ugye Orfeusz ?
  "és jó lenne a nevét is megtudni..." stb.”
 • 13. Orfeusz 2009. szeptember 20. 13:45
  „Hogyan lehet ennyi marhaságot összeírni?
  Valóban kellene egy korszerű könyvtár, az előző helyén sem volt jó helyen. Sajnos a 2002 óta regnáló pesti rezsim nem ad(ott) pénzt. Kellett a tervezett kormánynegyedre, a metróra meg a sok lopásra.
  Írogatnak rendkívül okos beírók, akiknek pót-segéd fogalmuk sincsen sem kultúráról sem másról. Jó dolognak tűnik másokat gyalázni, vádolni. Samu mivel nem ért egyet, ha piszkolódni lehet. Jó lenne kedves nevét is megtudni, hogy a nagy érdekvédő élőben kicsoda-micsoda figura. Lehet, hogy éppen a prokultúra vagy a holding embere? Hátha valaki kitudja írni a tényleges neveket. Beaubo,zstoth, Samuci stb.”
 • 12. zstoth 2009. szeptember 20. 00:35
  „A mostoha körülmények ellenére a könyvtár vezetése sokat tett a fejlődésért, aki odajár, látja. De egyszerűen elszomorodom, ha a régi helyszínre gondolok. A konferencia-központ építése már maga egy panama volt a Fidesz-MDF-KDNP-Szövetség Sopronért koalíció idején. Milliárdok mentek el az elmúlt 10 évben, feleslegesen, egy megalomán és veszteséges projektért. (Teljesen mindegy, hogy milyen pazarlás történt pl. az MSZP-s vezetés alatt és most, ne is kezdje el senki szajkózni, tudjuk.)

  Nem hiszem, hogy ne lehetne forrásokat keresni az új központra. Több vidéki nagyvárosban volt sikeres könyvtár (információs központ) fejlesztés az elmúlt években Szombathelytől Szegedig. Mi meg mindenfajta felesleges hülyeségre pazaroljuk a város bevételeit és EU-forrásait. (Végiggondolatlan térfelújítás, mélygarázs, ipari park, inkubátorház, termálvízkeresés, pénzlenyúlás a Holdingon és a Pro Kultúrán keresztül stb.)

  A nagy magyarkodás és hagyományápolás csak hazug álca, a kultúra ápolása és fejlesztése szinte egy politikust sem érdekel, pedig állítólag a tudás a legfontosabb "tőketényező" manapság. Papíron vagy beszédek , zászlólobogtatás és melldöngetés szintjén...”
 • 11. Beaubo 2009. szeptember 19. 10:05
  „Ötlet a városnak (mert úgy néz ki nem nagyon akad belöle...):

  FEL KELL ÚJÍTANI A RÉGI ZENEISKOLA, és a kertben egy TELJESEN ÚJ, MODERN ÜVEG-PALOTÁT KELLENE ÉPÍTENI, ami a modern soproni könvytár (tervek erre már léteznek, mert barátaimtól tudom hogy már 2001-ben volt egy építész-verseny e kapcsán!!!). Aztán minden meg lenne oldva: Sopron központjában lenne egy szellemi, kultúrális központ, ahol nemcsak színvonalos kulturális rendezvények lehetne tartani, hanem egyben médiatékáként, kulturális központnak (korszerü kiállításoknak, többnyelvü irodalmi eseményeknek (magyar-német-horvát), zenés estéknek, irodalmi kávézóként) lehetne használni, nemzetközi színtén! 8 órától 24 óráig lehetne nyítva az irodalmi kávézó, így végre lenne Sopronban egy hely, ahol az intellektuálisok, diákok is tudnának találkozni...A könyvtár viszont 8 órától 20 vagy 21 óráig tartanám nyítva, így bármikor lehetne oda bemenni, újságók, magazinokat, filmeket és könyveket megnézni/olvasni.

  Minden EU-országban vannak ilyen kulturális központok olyan városokban mint Sopronban - most már 4 éve vagyunk az EU-ban? A mi politikusaink miért nem foglalkoznak ilyesmivel ?!?!? Biztosan léteznek EU-pályázatok/támogatási lehetöségek az ilyen fajta projektekre.... KISALFÖLD - nem tudnátok már utána járni ?

  Azért nem nyert meg a soproni Önkormányzat a pályázat a régi zeneiskolá (Russ villa) felútítására, mert szakmailag nagyon rossz volt (ezt tudom bizalmas forrásokból) - kissebségi irodák meg bormúzeum a pincében a város legszebb palotájában?! Ez milyen korszerü ötlet? Ez csak Fodor bácsi vagy Simon elftárs asztálán születhett volna...

  Ja, és még egyszer, a PRO KULTÚRÁSnak üzenem: sokkal többet lehetne ebböl a városból kihózni mint pillanatnyilag ti megteszitek...szégyen a soproni kulturális élet!!!!!!”
 • 10. SAmu 2009. szeptember 19. 08:24
  „Beaubo! 3. : Csatlakozom véleményedhez!!!!”
 • 9. creat 2009. szeptember 18. 21:59
  „Én úgy tudom, tán pont innen a Kisalföldről, hogy a Szent Istvánba költözik a bíróság, a mostani bírósági épületet meg visszakapják az evangélikusok.”
 • 8. LACEE 2009. szeptember 18. 21:36
  „De nem az volt hogy a néhai Szent István általános iskola épülete is a könyvtáré? Az most üresen áll”
 • 7. creat 2009. szeptember 18. 21:34
  „hehe08 2009.09.18. 21:18
  Az utolsó soromban úgy írtam, talán az iskola nyert. Amit te is írsz, hogy tán jobbak a körülmények.
  Abban egyetértek veled, hogy az öregdiákok elveszítették egykori iskolájukat.”
 • 6. hehe08 2009. szeptember 18. 21:18
  „Hát nem tudom, hogy nyert-e a Fáy......
  Ok, lepukkant volt már az épület, de volt egyfajta bája..... minden reggel jó érzés fogta el az embert amikor bement..... pedig volt, hogy nem készültem és izgultam, hogy mi lesz..... és mégis.... volt valami megnyugtató az épületben.....

  Most a "Fehér"-suli-ban.... hááát ..... persze újabb, meg saját tornaterem meg ebédlő meg szertárak a termekhez....... ezek mind előrelépés csak kihalt az iskolából a Fáy-érzés......

  A könyvtár meg igenis kényelmetlen helyen van az emberek többségének......!!!!
  Ok, max 10-15 perccel kell többet gyalogolni aki a város másik feléről jön mint amikor a lisztben volt.... de mégis kényelmetlen.....

  (az, meg hogy miért volt szükség konferenciaközpontra...... hm..... itt is a pártkasszák dagadtak inkább...... )”
 • 5. creat 2009. szeptember 18. 20:12
  „Hát igen! Egy bizonyos párt, Szájer Józsival az élen beáldoztak egy általános iskolát és a könyvtárat a konferencia központért, ami azóta is csak viszi a város pénzét, aminek az összegét szerintem senki nem meri nyilvánossá tenni.
  Itt talán egyedül a Fáy iskola nyert, amennyiben jobb körülmények közé került.”
 • 4. levi-levi 2009. szeptember 18. 17:23
  „A Konferencia Központban maradthatott volna ,talán kevés ráfordítással vissza is lehetne költöztetni, vagy
  a Kozmutza iskolával is helyet cserélhetne , olvasóknak ,mindenkinek jobb lenne ha a Petőfi térre vissza költöztetnék.”
 • 3. Beaubo 2009. szeptember 18. 13:57
  „zstoth:
  "Jelenleg Sopronban a kultúra méltatlan helyzetben van"
  Egyetértek veled ! Nincs egy másik magyar hasonlítható város ahol ilyen szegény kultúrális élete van mint Sopronban! Nézzük egy Györt, Pécset, Egret, Szeged! Sokkal jobb kiállítások,
  És nem mindig a pénz a baj, hanem ötletek kellenének és ennek megvalósítását !!!
  Hiába van gazdag múltunk (Liszt, Storno, német és zsído polgárok amelyek igazából feléppítettek ezt a várost), ha manapság e-alappal nem tudunk továbbfejleszteni.

  Talán a legjobb megoldás lenne, ha a Pro Kultúra Kft. megszüntetnének és egy teljesen új, korszerü szervezetet alakítanának ki, ami turisztikailag érdekes, minden szempontból látogatható rendezvények szerveznének a városban. A mostani program felejthetö, és nem versenyképés másik magyar városokkal, a szomszédos Burgenlanddal nem is beszélve !”
 • 2. Beaubo 2009. szeptember 18. 13:51
  „Kár! Pedig milyen szép lenne egy modern könyvtár. Itt képek a bécsi fökönyvtárból:
  http://www.buechereien.wien.at/de/standorteoeffnungszeiten/hauptbuecherei/3/galerie/675
  Ejszakán egy élmény odamenni! Nyáron mozi is van a tetötéren, szuperul néz ki...
  Nem is beszélve Honfleur-ról, Francialországban (egy olyan kis város mint nálunk Balatonfüred):
  ott egy "médiatéka" van, ahol filmeket is lehet nézni, rádiót és cd-ket hallgatni...
  http://www.ville-honfleur.fr/Mediatheque,25,54,0.html

  Még nagyon messze vagyunk ezektöl a modern fejlesztésektöl, és szomorú hogy a helyi politika nem ebben lát a jövöt, gyerekeinknek, fiataloknak és persze, idösebb embereknek amelyeknek nincsen pénze! Egyszer jártam oda Bécsben és láttam hogy minden kortól voltak látogatók a fökönyvtárban!

  A Fidesznek nem csak védeni kellene a múltat, sponszorálni az egyházak mindenféle projektekkel és múzeumokkal (persze az is fontos, de talán nem annyira manapság...) és le..... a ellenségeit, hanem fejleszteni a jövöt is, mert erre szükségünk van, gyerekeinknek azzal tartozunk, fiataloknak is, de idösebbeknek is amelyeknek nincsen pénzük a könyv/magazinvásárláshoz!
  Hol tart Sopron 2029-ben? Hol a hosszú-távú stratégia ebben a városban? Mindig egy évtól a másikba megyünk és nem mennek tovább a dolgok. Ha Wälder József a századfordulón is így dolgozott volna, akkor most nem lenne Deák tér, Alsó-löver, és a város többi építészeti elemek, amelyek manapság "szépnek" nevezzük....”
 • 1. zstoth 2009. szeptember 18. 13:43
  „Nem kellett volna feleslegesen, nagy költséggel, egy kihasználatlan és veszteséges konferencia-központot építeni annak idején, a könyvtár maradhatott volna az egykori Liszt Ferenc Művelődési Központban. Kiváló hely volt, imádtam odajárni. Jelenleg Sopronban a kultúra méltatlan helyzetben van, nincs egy városi művelődési központ (a GYIK a fiatalokat célozza), és szenved a sokkal jobbra hivatott könyvtár.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A léleknek építenek házat

A tervek szerint 2010-ben lelki egészségközpont kezdi meg működését a sopronbánfalvi karmelita kolostorban. A szakemberek az épületegyüttes felújítása során középkori átjárót is felfedeztek. Tovább olvasom