Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Madárijesztők a buszmegállóban

Harminchárom madárijesztő riogatja az ég lakóit, s csal mosolyt a turisták és a helyiek arcára Balfon, a buszfordulóban. Számuk napról napra, éjszakáról éjszakára nő. A település madárijesztő-készítés lázában ég.
Szeptember első hétvégéje ötödik éve már szüreti mulatsággal köszönt Balfra. Idén meghökkentő meglepetések előzik meg a várt eseményt: madárijesztők lepték el a faluközpontot.

Karnevál, rendhagyó módon

Balfon ezekben a hetekben nem lehet nevetés nélkül kibírni...
– Régóta dédelgetett álmom volt a madárijesztő-kiállítás, most végre teljesül – mondja nevetve Huszár Lászlóné, Cilike, az ötletgazda. – Gyermekkoromban mindig beleláttam a maszkokba valamely szeretett vagy kevésbé kedvelt ismerősöm arcvonásait. Ma sincs ez másképp... – teszi hozzá pajkosan, s lelkesen mesél kezdeményezéséről.

– Felhívást tettünk közzé a faluban, hogy a szüreti karnevált egészítsük ki kicsit rendhagyó módon: készítsünk madárijesztőket, ahogy a szőlősgazdák régen is tették szüret idején.

– Én persze szkeptikus voltam – csatlakozik a beszélgetéshez a férj, Huszár László költő. – De nem volt igazam. Először csak az éj leple alatt kerültek fel a dombra a madárijesztők, aztán hozták már fényes nappal is. Már harminchárom áll ott szépen sorban, s még mindig készülnek. Az emberek rájöttek: játszani jó! Én is nekiálltam egy amolyan alternatív madárijesztőnek. Csupa talp – fürdőszobaszőnyegből kreáltam –, a feje pedig tükör. Aki belenéz, rájön, bárkiből lehet madárijesztő...

Árverésre kerülnek

Kisétálunk közben a faluközpontba. Busznyi ember áll meg csodálkozva a kanyarban, s nevet fel a kiállítás láttán. Cilike büszkén mutatja, hogy a legtöbb „műalkotáson" már ott lóg a tábla: a készítők neve, sőt, még címe is. Valószínűleg többgenerációs összefogás eredménye egy madárijesztő-család, de van kerékpáros, kerekes székes, kaszás, motorsisakos és tökfejű riogató is. Az egyik estélyi ruhában álldogál a dombtetőn, „párján"meghökkentően újnak látszó öltöny feszít, mellettük szalmakalapos hippi áll. Kire is hasonlít...?

– A legjobban sikerült, legötletesebb madárijesztőt a szeptember 6-iki szüreti mulatságon jutalmazzák majd, aztán árverésre kerülnek a „pályaművek". A liciten befolyt összeg a most alakuló ifjúsági klubot támogatja majd. Addig pedig a balfiak játszanak egy jót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vakkal a vakító Schneebergre

A Vakvagányok című, a világtalanokról szóló film egyik főszereplője, a négyéves kora óta vak Matatek… Tovább olvasom