Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Lőszert is találtak a városvédő diákok

Fertőd - A kastélyból származó maradványok mellett lőszert és gázmaszkdarabot is találtak az Esterházy-kastély városvédő diáktáborának résztvevői a műemléki munkálatok során.
Közel negyven diák érkezett az országból, Erdélyből s a Felvidékről is a Város- és Faluvédők Országos Szövetsége (VFOSZ) és a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) fertődi diák városvédő táborába. Ők a „Fiatalok az épített és a természeti környezet védelméért" idei pályázat kiváló teljesítői. – A diákok szellemi és fizikai munkát egyaránt végeznek. Felkeresnek olyan családokat, akik egykor kötődtek a kastélyhoz. Fotókat és iratokat gyűjtenek, az anyagokat feldolgozzák és értékelik – mondta dr. Varga Kálmán, az MNG igazgatója, az Esterházy-kastély miniszteri megbízottja. – Rendezik a kastélyhoz visszakerült egykori Rózsakertet, kitisztítják a melléképületek udvarát és környezetét.

– A fiatalok emellett szakszerű irányítással gyűjtő és feltáró tevékenységet is folytatnak – vette át a szót Lajber Gabriella csoportvezető. – A szájhagyomány szerint a kastélytól pár száz méterre az egykori lövészárkokban 1945 után elástak, vagy a feltöltéshez használtak különböző építészeti töredékeket. Már a régészet határait is súrolja, hogy a fiatalok ezek után kutatnak.

Nagy Zsuzsanna és Vándor Éva a felszínre hozott töredékek egy részével. Fotó: Gosztonyi
Nagy Zsuzsanna és Vándor Éva a felszínre hozott töredékek egy részével. Fotó: Gosztonyi

– Az említett területen eddig hét „kutatóárkot" ástak a gyerekek – tájékoztatott Vándor Éva, a Budapesti Városvédő Egyesület tagja, a kis régészcsoportok egyik vezetője.

– Az egykori lövészárkokból több, a kastély felszereléseiből származó darabot hoztunk felszínre.

– Társaim éleslőszereket, illetve töltényhüvelyeket is találtak – mondta Szabó Csaba (13) tapolcai diák, aki gázálarcmaradványra, továbbá kínai mintás porceláncsésze-darabra bukkant a munka során. – Értesítettük a rendőröket, a töltényeket ők vitték el.

– Konzervdobozba rejtett csillárfüggőt, csiszolt üveget találtam – meséli a 16 éves hajdúböszörményi Molnár János.

– Az aranyozott szélű porcelándarabkák mellett tenyérnyi márványrészeket ástam ki, cserépkályhadarabokat s egy aranyozott réz bútordíszt – mutatta leletét a karcagi Nagy Zsuzsanna.

A tábor résztvevőihez ellátogatott és foglalkozásokat tartott Ráday Mihály közismert városvédő és dr. Mezős Tamás is, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke.

Olvasóink írták

  • 1. Olaszy Péter 2008. július 07. 13:42
    „Én is Városvédő táboros vagyok!

    - Az ásatás allat úgy érezhettük magunkat mint a régészek és ezzen nagyon jó volt”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mélygarázsok keleten, nyugaton

Sopron–Debrecen - Debrecenben négy mélygarázst üzemeltet a város, háromnak az önkormányzat… Tovább olvasom