Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Los Angeles és Párizs is emlékezik

Sopron - A nagyvilág az elkövetkező napokban Sopronra figyel: a Páneurópai Piknik 20. évfordulójáról Los Angelesben és Párizsban is megemlékeznek, a soproni ünnepségekről a CNN és a BBC is tudósít.


– A Kelet-Közép-Európát megrengető 1989-es sopronpusztai Páneurópai Piknik – és a keletnémetek határáttörésének – 20. évfordulóját nagy nemzetközi érdeklődés övezi. Mindez jól jellemzi az akkori esemény jelentőségét – fogalmazott dr. Magas László, a Páneurópai Piknik Alapítvány elnöke.

– A Reuters hírügynökség a napokban járt Sopronban, s információim szerint a CNN és a BBC is tudósít a piknikkel kapcsolatos soproni megemlékezésekről, programokról – részletezte dr. Magas László, a Páneurópai Piknik Alapítvány elnöke. – Los Angelesben a történelmet írt 1989-es sopronpusztai történések évfordulója alkalmából magyar hét kezdődik augusztus 19-től, míg Párizsban szeptember 12-én a piknik képeiből rendeznek kiállítást.

Sopronban a konferenciák mellett kiállítások is várják a Páneurópai Piknik eseményei iránt érdeklődőket.
Sopronban a konferenciák mellett kiállítások is várják a Páneurópai Piknik eseményei iránt érdeklődőket.

– A történelmi eseményekre kíváncsi soproniak két nemzetközi konferencián is megismerhetik a tényeket, s azok Európára gyakorolt hatásait a Liszt-központban, szinkrontolmácsok közreműködésével – folytatta dr. Magas László. – Augusztus 17-én, hétfőn délelőtt 10 órai kezdettel az 1989. augusztusi eseményeket vizsgálják a történészek. Szó lesz többek között a Kádár-rendszer legitimációvesztéséről, a piknik ismert tényeiről és annak ˝fehér foltjairól˝ és hatásáról, a Berlin–Bonn–Budapest ˝háromszög˝ kapcsolatrendszeréről. Lesz kerekasztal-beszélgetés rendszerváltoztató személyiségekkel, Pozsgay Imrével, Szűrös Mátyással, Csoóri Sándorral, Kis Jánossal, Bába Ivánnal és Németh Zsolttal. Kedden és szerdán – ugyancsak a Liszt-központban, 10 órai kezdettel – ˝Határáttörés Sopronnál – Út Európába˝ című emlékkonferencia várja az érdeklődőket. Egykori német tartományi miniszterelnökök, Németh Miklós volt magyar kormányfő és Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár mellett az NDK egykori magyarországi nagykövete, Gerd Vehres és magyar szemtanúk beszélnek a piknikről, az előzményekről. Előadó lesz Walburga Douglas-Habsburg is, aki ˝A határon zajló piknik céljai és valósága" címmel mondja el gondolatait.

Olvasóink írták

 • 6. C-Dúr 2009. augusztus 20. 20:28
  „Dr. Bagira! "Ki ez a dr. Magas"? - írja. Nos, Angela Merkel német kancellár amikor a Páneurópai Piknik sopronpusztai évfordulós ünnepségén köszöntötte a megjelenteket, Magas Lászlót, a ´89-es piknik egyik egykori szervezőjét, a Páneurópai Piknik Alapítvány elnökének nevét külön bemondta. Ami azt illeti, ezek után elég nevetséges az Ön felvetése: "ki is ez a dr. Magas"?”
 • 5. Dr.Bagira 2009. augusztus 15. 22:12
  „xen!
  Nem akarom Gyuszi bácsit magasztalni, de egy ország választotta meg demokratikusan miniszterelnöknek! Egy ember azonban eldöntötte, hogy születésnapjára nem érdemli meg az állami kitüntetést! Ugyanezen ember meghonosította az országban a "kezet nem fogok" gyülöletet! Ezek után nekem ne magyarázzon rasszizmusról stb! Mennyivel tett többet, mint Bajnai, hogy kihúzza az országot a slamasztikából? Sőt! Tett-e egyáltalán valamit! Azon kívül, hogy durcás kisgyerekként nevetségessé tette magát a csak azért is én jelölök stílusával! Nem emlékszem rá, hogy 1989-ben kiállt volna mikrofon elé! Vagy talán az ágy alá bújt?
  Dr Magas álljon ki a nyilvánosság elé és mondja ki, hogy szerinte ki, miért érdemli ki a meghívást? Valamint ki az a magas rangu személy, aki egy ország nevében meghatározza, hogy ki vehet részt egy ilyen megemlékezésen?! Egyáltalán ki ez a Dr Magas? 2010-től biztosan meg fogom tudni, amikor jó mélyet meríthet a húsos fazékból!”
 • 4. Dr.Bagira 2009. augusztus 15. 21:49
  „A "nagy" emberek most fürödnek a dícsfényben! Nem tudom, hogy Ők ott voltak-e, utasítást adtak-e, hogy nyissák ki a kapukat! A "hős" akkori miniszterelnök biztosan a háttérből irányított! Mert a televízióban mint, ha nem Őt láttam volna! Hányingerem van az önmagasztaló "hősöktől"! Remélem a nagy hazafi közt. eln. nekik zsákszámra adja a jutalmat! Nem is tudom, hogy mi lett volna Pozsgai elvtárs és Szűrös elvtárs nélkül!
  Dr Magas nélkül pedig az összes NDK-s még mindig ott várakozna a Balaton parton!”
 • 3. xen 2009. augusztus 15. 20:12
  „Figyelj M.Laci! Bajnai Gordon Magyarország miniszterelnöke. Ha tetszik neked, ha nem....”
 • 2. Valjan 2009. augusztus 15. 16:10
  „GOSZTONYI ELVTARS???!!
  Ad INFORMACIOT???!”
 • 1. Valjan 2009. augusztus 15. 11:49
  „Szeretnem tudni a parizsi esemenyek hol es pontosan mikor lesznek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kékkönyv híján büntetés: nem szüretelhetünk szívességből

Megkeseredett a gazdák szája íze, mert úgy tudják: a ismerőseiket szüretkor csak hivatalosan foglalkoztathatják, alkalmi munkavállalói könyvvel. Tovább olvasom