Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Lobenwein-fotók láthatók Berlinben

Lobenwein Tamásnak, a 2005-ben elhunyt legendás soproni fotósnak az 1989-es Páneurópai Piknikről, illetve a határáttörésről készült képei díszítik február végéig a berlini magyar nagykövetséget.

Tizenkét darab fotót bocsátott a Lobenwein család a berlini magyar nagykövetség rendelkezésére, a képek az 1989-es sopronpusztai határáttörést ábrázolják. Lobenwein Tamás fotóriporter alkotásai azóta bejárták szinte az egész világot, most egész februárban rendhagyó formában láthatja őket a berlini közönség. A fekete-fehér felvételeket ugyanis a nagykövetség hatalmas üvegablakaira vetítették.

A fekete-fehér felvételeket a nagykövetség hatalmas üvegablakaira vetítették.
A fekete-fehér felvételeket a nagykövetség hatalmas üvegablakaira vetítették.

– A rendszerváltással kapcsolatos kiállításaikhoz kértek tőlünk anyagot, így kerültek édesapám felvételei a német fővárosba. Most tizenkét, a határáttörés pillanatait megörökítő Lobenwein-fotó látható egész februárban az ablakokra vetítve. De az esztendő során még egyszer lesz alkalom a fotók bemutatására – tudtuk meg Lobenwein Norberttől, a fotóriporter fiától.

˝Még lesz alkalom a fotók bemutatására.˝ Lobenwein Norbert, a fotóriporter fia
˝Még lesz alkalom a fotók bemutatására.˝ Lobenwein Norbert, a fotóriporter fia

Lobenwein Tamás Sopronban született 1943-ban, édesapja és nagyapja is fényképészettel foglalkozott. Érettségi után a Magyar Távirati Irodánál szerzett szakmunkás-képesítést. 1966-ban tért haza Sopronba. Városképei, kincset érő sajtófotói tették legendássá. Dolgozott hazai és nemzetközi hírügynökségeknek, többek között a Kisalföldnek is éveken át kollégája volt. 1989. augusztus 19-én a Páneurópai Pikniken az osztrák oldalról örökítette meg a keletnémet turisták százainak határáttörését. 1999-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemkeresztet, 2000-ben pedig Sopronban a Millenniumi Emlékérmet. 2005. július 9-én hunyt el szülővárosában.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét Sopronban ünnepelnek

A soproni evangélikus egyházközség rendezi meg idén a burgenlandi Gustav Adolf segélyszolgálati… Tovább olvasom