Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Lakók takarították a balesetveszélyes utat a vihar után Sopronban

Sopronban 35-40 olyan utca is van, ahol a nagyobb esőzések miatt az esővíz a talajt lehordja az útra.
  • A megoldást a vízelvezetés kiépítése jelentené
  • Aki észrevette, lassított
  • A törmelék gyorsan ellepi az utat, a takarítás lassabb
  • A járművel felhordott sarat le kell takarítani az útról

"A minap az esőzések után az utcánkban (Sopron, Töpler Kálmán utca) a lakók közös összefogással takarítottak meg egy útszakaszt. Az eső annyi kavicsot hordott az útra, hogy az balesetveszélyessé vált.

A viszonylag forgalmas lakóparki úton, aki észre vette, próbált kis sebességgel áthajtani rajta, de ez nem mindenkinek sikerült. Így a kavicsok a saját és környező autókra felcsapódtak.

Az eset már többször előfordult, volt hogy autó ablakot törtek be a kavicsok. Felmerült bennünk a kérdés, hogy az út feltakarítása, valamint a balesetveszély megelőzésének feladata a lakók vagy a közútkezelő felelőssége?" - írta szerkesztőségünknek küldött levekében olvasónk.

Nagyobb eső után kavics és törmelék lepi el az utat a Töpler Kálmán utcában
Nagyobb eső után kavics és törmelék lepi el az utat a Töpler Kálmán utcában


A Sopron Holding Zrt. feladata a város útjainak megtisztításáról gondoskodni - közölték megkeresésünkre a társaságnál. Kivételt képeznek a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez tartozó útszakaszok, melyek a következők: Győri út, Csengery utca, Aluljáró, Mártírok útja, Bánfalvi - Brennbergi út, Ágfalvi út, Pozsonyi út, Kőszegi út a Csengery úti körforgalomtól Harka irányába, és az elkerülő út.

A városban közel 35-40 olyan utca is van

, ahol a nagyobb esőzések miatt az esővíz a talajt lehordja az útra. A komolyabb esőzések után az utak takarítását az azt követő munkanapon megkezdjük, kézi és gépi erővel, ahogy kapacitásunk engedi.

Ilyen esetekben fontos, hogy a gépjárművezetők az útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, így csökkenthető a balesetveszély és a kár mértéke is.

Az említett szakaszon egyébként a hét lején végezték el az út takarítását egy rakodógéppel, kézi erővel, s a végén seprűgéppel is végigmentek rajta. A Töpler Kálmán utcában és sok más utcában is a megoldást a vízelvezetés kiépítése jelentené - zárult a közlemény.

A téma kapcsán megnéztük, mi a helyzet a Magyar Közút kezelésében lévő utakon, ugyanis az elmúlt időszakban több esetben is heves esőzések nehezítették a közlekedést megyeszerte is.

Sok helyen megteltek az út menti árkok, ezért vízátfolyásos szakaszok is kialakulhattak, illetve a hegy- vagy domboldalakról jelentősebb mennyiségű törmelék is az útra kerülhetett.

A Magyar Közút Nonprofit Kft., mint az országos közúthálózat kezelője, természetesen a burkolatra került szennyeződések eltakarításáról is gondoskodik - közölte Pécsi Norbert Sándor, a társaság kommunikációs osztályvezetője.

- Azonban fontos kiemelni, hogy bár hitelen kerül hordalék az útra, az eltakarításuk ettől több időt vesz igénybe, hiszen sok esetben nem csak egy helyen kell beavatkozunk, ezért, mint minden más feladatunkat ütemezetten végzünk el, annak megfelelően, hogy hol a legfontosabb a mihamarabbi beavatkozás.

Ezért előfordulhat, hogy időszakosan egy-egy úton nem tűnik el egyik percről a másikra a hordalék. Ilyenkor, ha tehetjük, akkor útellenőreink táblázással hívják fel a munkák elvégzéséig a közlekedők figyelmét.

A közutak menti árkok egyébként arra vannak méretezve, hogy az út burkolatáról lefolyó csapadékot vezessék el, a szomszédos területek felől érkező víz vagy hordalék „megfogásáról" azonban a terület gazdájának kell gondoskodnia.

Érdemes még azokat az eseteket is kiemelni, amikor például a mezőgazdasági munkák miatt kerül szennyeződés az utakra, ilyenkor a szennyezést okozó jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának a feladata az út burkolatának megtisztítása. Az országos közúthálózaton történt káreseményeket (jelen esetben törmelék, kavics, letört/kidőlt faágak miatti események) társaságunk részére lehet bejelenteni.

Pécsi Norbert Sándor így folytatta: társaságunk minden esetben kivizsgálja az adott káreseményt és annak eredményeként, hogy fennáll-e a felróhatóság, az ok-okozati összefüggés a káresemény bekövetkezte és cégünk közútkezelői kötelezettségei között, dönt a kárigény elismeréséről vagy elutasításáról. A kárbejelentési űrlap letölthető a www.kozut.hu oldalunkról.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkormányzati választás 2014 - Walter: békejobb csapatmunkával

Bemutatta két független csapattársát a soproni Walter Dezső független polgármesterjelölt. Tovább olvasom