Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Lakatlan lakás, kétszázezres villanyszámla

Csaknem elájult a Sopronban élő nyugdíjas Polgár Lászlóné, amikor meglátta a villanyszámlát. Több mint 214 ezer forintot mutatott a végösszeg egy olyan lakás fogyasztásában, amely szinte lakatlan. Az áramszolgáltató vizsgálatot rendelt el.
Tavasz óta „fut" az igaza és a pénze után a nyugdíjas Polgár Lászlóné. Tortúrája egy áprilisi napon kezdődött, amikor kézhez kapta az egyéves elszámolási időszakra vonatkozó ÉDÁSZ-számlát. A fizetendő összeg elképesztette: 214.541 forint befizetéséről értesítették.

– Teljesen kétségbeestem, nem is sejtettem, miként számlázhattak nekem ekkora összeget. Ebben a lakásban ugyanis alig tartózkodom. Nincs villanybojlerem, nem használok háztartási gépeket. Csak felugrok néha, hogy ellenőrizzem, minden rendben van-e – meséli keserűen a nyugdíjas szakácsnő, aki a történtek után rádöbbent, valami egyáltalán nincs rendjén.

Már előtte is gyanús volt számára, hogy a megszokott négy-hatezer forintos számlák helyett múlt év áprilisában 24.500 forintról kapott kimutatást. Ezt még becsületesen kifizette. Az irreális, több mint kétszázezer forintos elszámolási értesítést azonban már felháborítónak tartja. Nem beszélve arról, hogy immár egy éve, havonta folyamatosan 25 ezer forintos számlákat kap.

– Ellenőriztem a villanyórát, egy hónapban jó, ha 100 kilowatt áramot elhasználok. Fizikailag is képtelenség egy ilyen kis, kétszobás lakásban a számla szerinti 2570 kilowattos fogyasztás. Egy villanyszerelő szerint a régi típusú konnektorok nem is bírnák az ilyen terhelést – teszi hozzá Polgár Lászlóné, aki ügyvédhez fordult, ám akkor még elkeserítőbb hírekkel szembesült: amennyiben nem tudja bebizonyítani, hogy a mért fogyasztást nem ő használta el, ki kell fizetnie az összeget. Ahhoz viszont, hogy gyanúja – miszerint lopják tőle az áramot – beigazolódjon, szakemberre van szükség.

A vezetékek és az esetleges illegális rákötés ellenőrzése az ügyvéd szerint hozzávetőlegesen 50 ezer forintba kerülhet, melyet a nyugdíjból képtelen kifizetni az asszony. Ha pedig a feltételezett áramlopás időközben megszűnt, nagy valószínűséggel a szakember sem tudja bebizonyítani.

A Kisalföld érdeklődésére a most már E.on tulajdonosi csoportba tartozó cégnél annyit közöltek: kivizsgálják az ügyet, mert valóban hatalmas ingadozás tapasztalható a lakás fogyasztásában. A vizsgálat eredményéről később tájékoztatják lapunkat. Addig azonban azt tanácsolják a panaszosnak, ne fizesse be a kiszámlázott összeget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schubert Éva Sopronba szerződött

Schubert Éva érdemes művésznő a 2004/2005-ös évadra a soproni Petőfi Színházhoz szerződött. A… Tovább olvasom