Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Kutya- és macskatámadás a legtöbb

Hetente két-három kutyaharapás történik Sopronban és környékén. A háziállatok mellett patkány-, vaddisznó-, sün-, nyest-, vakond-, mókus- és mezeiegér-támadást is regisztráltak az elmúlt években az ÁNTSZ-nél.

Német juhászkutya rontott egy kis ölebre közterületen nemrég. A kiskutyát tizenhat éves lány vezette. A pöttömnyi kutyus nem élte túl a támadást, de a szemtanúk szerint még az a szerencse, hogy nem a tinédzserre vetette magát a nagy testű eb.

– Sopronban és vonzáskörzetében hetente két-három kutyaharapásról kapunk hírt – közölte érdeklődésünkre dr. Hadarics Tibor, az állat-egészségügyi kerületi hivatal vezetője, megbízott hatósági főállatorvos. – Az esetek többsége ˝családon belüli erőszak˝, tehát az viszonylag ritka, hogy a kutya és a megharapott személy ne ismerné egymást. Ez azért szerencse a kellemetlenségben, mert tudható, hogy a kutya beoltott volt-e vagy sem. Ami az agresszíven viselkedett ebeket illeti, kijelenthető, hogy zömükben keverék fajtákról van szó. De nemcsak emberre támadnak, hanem egymásra is: megtörtént, hogy a szomszéd békés természetű kutyáját marcangolta szét egy vadabb viselkedésű.

A kerítés a megoldás – Aki felügyelet nélkül engedi közterületre vagy kóborolni hagyja kutyáját, szabálysértést követ el. Fotó: Magasi Dávid
A kerítés a megoldás – Aki felügyelet nélkül engedi közterületre vagy kóborolni hagyja kutyáját, szabálysértést követ el. Fotó: Magasi Dávid

– Kutya- és más állatok okozta harapásokról a tisztiorvosi szolgálat akkor értesül, ha annak járványügyi vonzata lehet, gondoljunk csak a veszettségre. Akkor is kapunk információt, ha az állatorvos az okozó állatra nézve megfigyelési zárlatot rendel el – tájékoztatott dr. Amberger Erzsébet Sopron–Fertőd kistérségi tiszti főorvos. – Az elmúlt fél évtized adatai szerint területünkön a veszettségre gyanús sérülések száma éves átlagban eléri a harmincat. A legtöbb 2005-ben volt, 39, a legkevesebb 2007-ben, amikor ˝csak˝ 19 fordult elő. Idén már 28 esetet regisztráltunk: 19-et kutya, 7-et macska, egyet-egyet mókus, illetve róka okozott. A sérülések túlnyomó részénél teljes sorozatú oltásra volt szükség. De nemcsak a háziállatok támadtak működési területünkön emberre: az elmúlt öt évben előfordult már patkány, vaddisznó, borz, sün, nyest, vakond és mezei egér okozta sérülés is, amit minden esetben oltás követett.

Bírságolható a kutyával való veszélyeztetés

˝Kutyával való veszélyeztetés˝ szabálysértést követ el az, aki felügyelet nélkül engedi közterületre vagy kóborolni hagyja kutyáját. Az is, aki harapós ebét nem zárt helyen tartja, illetve nem helyez ki erre utaló figyelmeztetést. Mindezek miatt 30 ezer forint lehet a bírság. Ha a kutya másnak nyolc napon belül gyógyuló sérülés okoz, a gazdát akár 50 ezer forintra bírságolhatják.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. muskátli 2010. szeptember 20. 14:13
  „"Kutya- és macskatámadás a legtöbb " -hát ki bántja szegény állatokat? MIcsoda emberek vannak!”
 • 35. SzImike 2010. szeptember 19. 19:45
  „Tisztelt soproni!

  Többször is tettünk felhívást, hogy keresünk ideiglenes befogadót. Érkezett jelentkezés, de fizetésért csinálta volna :-) Szükségünk lenne olyan segítségre is, aki a bejelentett helyszínt megnézi, jegyzőkönyvezi. Rendezvényszervezőre is szükség lenne. Pályázatíróra is. Olyant is szívesen látunk, aki állatszállítást vállal, akár külföldre is. Ez mind önkéntes munka lenne. Az első és legfontosabb az ideiglenes befogadó!

  Üdvözlettel:
  Szakonyi Imre
  elnök”
 • 34. soproni 2010. szeptember 19. 17:44
  „Hoppá.... a megszólítás után kérdőjel törölve:)”
 • 33. soproni 2010. szeptember 19. 17:43
  „Tisztelt SzImike? Milyen segítségre gondolt egész pontosan?”
 • 32. SzImike 2010. szeptember 18. 08:37
  „Kedves Moose!
  Tisztelt Hozzászólók!

  Egyesületünk már több mint 40 napja beadott egy kérelmet az önkormányzathoz és a jegyzőhöz, hogy biztosítsanak területet számunkra kutyafuttatók kialakításához a város több pontján is. Mai napig nem jött rá válasz. Továbbá még egy kérelmünk volt, még pedig az, hogy biztosítsanak területet Sopronban egy menhely kialakítására. Természetesen erre sem kaptunk választ! A levelek elolvashatók a www.soproniallatvedok.hu oldalon.
  Érdekes apróság, hogy mennyi állatbarát és állatvédő van Sopronban, azonban amikor segítség kell szervezetünknek, hirtelen senki sem ér rá, érdektelenekké válnak.

  Tisztelettel:
  Szakonyi Imre
  elnök”
 • 31. moose 2010. szeptember 17. 22:18
  „tessék itt a lényeg. ők már tudják: http://www.youtube.com/watch?v=agpBhfXAi_E”
 • 30. moose 2010. szeptember 17. 21:43
  „Egyszer majd ha sok pinzem lesz,) nyitok egy kutyaparkot ahol szabadon kedvükre szaladgálhatnak. se póráz, se szájkosár. Az állatvilágban mindenkinek meg van hol a helye farkasoknál, oroszlánoknál,stb... Azért fontos a kutyának a szabadság hogy ezeket a dogokat megtanulja persze néha kialakul a verekedés, ami teljesen normális. Ami akkor történik, ha találkozik 2 domináns egyed és nem hódol be egyikük sem a másiknak .Ebben az esetben ugranak egymásnak. De ezek a csetepaték nem életre halálra mennek. Amelyikük felülkerekedik, a másik feladja. Tudom mordbidnak hangzik de ennyi sérülés kell egy kutyának. Eb csont beforr. Voltam egy zenei fesztiválon ahol 90 százalékban külföldiek voltak. Ők ponnt így gondolkodnak. Ahogyan énis látom. Vagy 50 kutya flangált szabadon, ha nem több kicsi, nagy, pitbull, nempitbull. Direkt figyeltem a viselkedésüket .(nekem ez az életem. az állatok védelmezése viselkedésük tanulmányozása. hobbinak is nevezhetjük)Na mindegy szóval. Ott volt az a sok sok kutya szabadon. Egyszer sem alakult ki foknfliktus.De mondom ez akkor működik ha egész kölyök koruk óta így neveljük őket. Szabadság, békesség hát hol itt a pozitív hozzáállás?. Áh na mindegy. Lényeg hogy nekem van igazam.) Dehát a törvény az törvény. Ezellen tényleg nem lehet tenni((”
 • 29. hajcihő 2010. szeptember 17. 14:18
  „Ja és jó lenne kitalálni valami büntetést azokra akik lusták lehajolni és összeszedni a kutyaszart!!! Miért olyan nehéz ezt a mozdulatot megtenni? Jó lenne már ha egy kutyasétáltatásból úgy jöhetnék haza hogy nem szaros a cipőm!!!
  Otthon sem huzzák le a WC-ét, szarás után???”
 • 28. hajcihő 2010. szeptember 17. 14:05
  „Nekem is van kutyám, egy nagyobb "kategória", fajtáját tekintve abszolut de nem harapós. Soha senkit nem bántott, még a macskákat is kedveli. Ha sétálunk természetesen pórázon, a kistestű kutyák sokkal agresszívabbak vele szemben, valószínű a termete miatt megijednek, így kompenzálnak. Nekem nem is ezzel van a bajom. Hanem azzal aki póráz nélkül sétáltatja a kutyáját, és azt mondja nem bánt, nem bánt...aztán még is nekitámad a kutyámnak. Az én kutyám pórázon, védhetetlenül, és nem támad mert nem lett kiképezve rá. Azt csinálja amit mondok...Többször is előfordult velünk már, de megfogadtam, hogy legközelebb nem fogom annyiban hagyni. Én azt mondom olyan a kutya amilyen a gazdája. A kutya mindent rezgést átvesz, minden feszültséget érez otthon. Van egy szomszédunk , állandóan veszekednek, ordítoznak, a kutya meg állandóan ugat és agresszív.
  Volt egy barátom , staffija volt, emlékszem hogy féltem a kutyától, bevallom előítéleteim voltak. És rákellett jönnöm, hogy életemben az egyik legaranyosabb kutya volt, akivel valaha is találkoztam. Nem lett agresszívnak nevelve, ennyi...
  Moose: Érdekes nálunk mindig az ellenkezője történik...Az én kutyám lehet hogy pórázon van, de jámbor soha egyetlen egy kutyát nem harapott meg még akkor sem ha támadnak...Mindig az a kutya támad aki poráz nélkül van, és pechemre mindig him kutyával találkozunk. A kedves gazdi meg nem győz mentegetőzni hogy de hát nem is tudom mit történt az én kutyám nem szokott támadni.
  Azért ne felejtsük azt sem el, hogy a kutyák ösztönlények, mondhatom én is hogy a kutyám jámbor, de sosem tudhatod mi fog történni mit éreznek, és mikor támadnak.
  És hogy a kutya porázon van, attól nem lesz agresszív...ez butaság..ez is nevelés kérdése...”
 • 27. Sopron-Berlin 2010. szeptember 17. 07:27
  „az elmúlt öt évben előfordult már patkány, vaddisznó, borz, sün, nyest, vakond és mezei egér okozta sérülés is, amit minden esetben oltás követett. -idézet a cikkböl.

  Felnyeritettem, amikor a mezei egér támadásról olvastam.:o)))

  Nekünk mindig volt kutyánk,otthon és nekem itt külföldön ugyanúgy.
  Utoljára egy gyönyörü komondorom volt.
  Fiamat kiskorában már megtanitottuk, hogy semmi idegen állatot nem fogdozunk, simogatunk.
  Még akkor sem, ha a tulaj szünet nélkül mondogatja, hogy nem csinál a kutya-macska-sün-egér semmit.

  Kutyáink mindig nagyon ápoltak voltak, oltások, kukackúra-természetes.

  Sajnos sok kutyafajta túl van tenyésztve, igy a német farkaskutya is.
  Sok állatnak hibás a csipöállása, mert a tenyésztök a ferde hátvonalat tartják szépnek.
  Ez által a kutyaknak sokszor krónikus fájdalmaik vannak, az úgynevezett *tehénállás* miatt, a hátso lábaik mindig enyhén beroggyanva állnak.
  Ez az agresszivitást fokozza.

  Utcán, parkban a kutyáknak pórázon a helyük.
  A városban pedig tessék szájkosarat tenni az ebekre.

  Az úgynevezett ölebek sokszor agresszivebbek, mint a nagy kutyák.
  Hála istennek, hopgy a kislánynak nem történt baja.

  Attól függetlenül én szerintem, vannak kutyafajták amelyeket a városban tartani, egy városi lakásban, közel áll az állatkinzáshoz.”
 • 26. HUN1 2010. szeptember 17. 05:26
  „Érdekes,az én kutyám 40 kiló,és senkit nem akar megharapni,szerintem tartás kérdése az egész,sőt a kiskutyák őt támadják,de csak néz rájuk.De engem egyszer megharapott egy macska”
 • 25. ursula 2010. szeptember 16. 16:19
  „Nem derül ki a cikkből, hogy a német juhászkutyát sétáltatta valaki, vagy "kóborolt"? Sajnálom a kislányt és a kutyáját, de ki kell deríteni, ki volt a gazdája és meg kell vele fizettetni a kutyus árát. Ja, meg pluszba megbüntetni, mert minden kutyát úgy kell tartani, hogy az ne tudjon kimenni "felügyelet" nélkül közterületre.”
 • 24. soproni 2010. szeptember 16. 13:07
  „20.moose. Gondolom Te is megsimogatnád a komódi sárkányt? :))) Írj kisbetűvel,azt könnyebb elolvasni:)”
 • 23. fcsopron60 2010. szeptember 16. 12:30
  „Én mindig szájkosárral és pórázon vezetem a kutyáimat,sőt még papír zacskó is van nálam hátha rájön a wc!
  Be tartom azokat a szabályokat amit egy kutya tartónak tisztában kell lennie!
  De még soha senki nem haraptak meg.Hiába mondják Stafford kutyákról harapósak a fenét azok,ahogy nevelik olyanok!Sokkal agresszivabbak a kis testü kutyák!!”
 • 22. MotorosPista 2010. szeptember 16. 03:14
  „Mindenért a gazda a felelős!!!!”
 • 21. moose 2010. szeptember 16. 00:02
  „EZ MEGINT MIND ÁLLTALÁNISÍTÁS. PEDIG A DOLOG TELJESEN EGYSZERŰ, CSAK AZ EMBER TUDATLAN. MINDEN KUTYA OLYANNÁ VÁLIK AHOGY BÁNUNK VELE. KÖSSÜK MEG! NA EZ AZ EGYIK LEG UNDORÍTÓBB TÖRVÉNY. PONNT EZ A LÉNYEGE A DOLOGNAK HA HAGYJUK A KUTYÁT HOGY EGÉSZEN KÖLYÖK KORA ÓTA FELFEDEZZE A VILÁGOT ALKALMAZKODNI FOG MEGSZOKJA AZ EMBEREKET, ÁLLATOKAT, A KÖRNYEZETET. ÉN SOHA NEM TESZEK PÓRÁZT A KEDVENCEMRE . . IGAZI KEZESBÁRÁNY. NEM FUT ODA AZ IDEGEN KUTYÁKHOZ, HA MÉGIS, AZT CSAK AZÉRT TESZI MERT KÍVÁNCSI. SZERETNÉ MEGSZAGLÁSZNI. NA ÉS AKKOR TÖRTÉNIK AZ HOGY JÖN SZEMBE EGY KUTYATULAJDONOS PÓRÁZRA VERT EBJÉVEL ÉS MESSZIRŐL KIABÁL HOGY KÖSSEM MEG. NA DE KÉRDEM ÉN MIÉRT IS KÖTNÉÉM MEG HA A MAGA KUTYÁJA A VAD ? MÉGPEDIG AZÉRT MERT NEM HAGYJA HOGY SZOCIALIZÁLÓDJON , NEM HAGYJA HOGY ISMERKEDJEN. NINCS LEHETŐSÉGE MEGTAPASZTALNI A VILÁGOT.EZÉRT AZ A SZERENCSÉTLEN FÉLELMÉBEN FOG TÁMADNI .MERT NEM ISMERI A HELYZETET. NEM TUDJA MIT KEZDJEN VELE. EGY PÓRÁZON VEZETETT KUTYA MINDIG IS VAD LESZ PONNTOSAN EZÉRT MERT ELRÁNGATJUK, KORLÁTOZZUK A SZABADSÁGÁT.. A MÁSIK VÉGLET PEDIG. OTT A NAGY UDVAR .MINEK SÉTÁLTATNI AZT A SZERENCSÉTLENT? VAN ELÉG KIFUTÓJA. IGEN. BE VAN ZÁRVA EGY ZÁRT TÉRRE AHOL Ő NEM IS SEJTI MEKKORA A VILÁG A KAPUN TÚL. DE HA EGYSZER KISZABADUL AKKOR AZTÁN BEKÖVETKEZIK A BAJ. HIRTELEN SZEMBESÜL MINDENNEL AMIT ELŐTTE SOHA NEM TAPASZTALT ÉS ITT MÁR CSAK A TEMPERAMENTUM DÖNTI EL HOGYAN REAGÁL. BEFEJEZÉS KÉPPEN PEDIG , A KUTYA VISELKEDÉSÉT NEM A FAJTÁJA HATÁROZZA MEG.ESETLEG HA MÉGIS OK NÉLKÜL TÁMAD A JÓSZÁG? AZ EGY BETEG ÁLLAT. AMI AZÉRT VAN MERT A KABZSI EMBER TÚLTENYÉSZETTE ÉS IDEGRENDSZERI PROBLÉMÁK ALAKULTAK KI.”
 • 20. MSR 2010. szeptember 15. 22:09
  „psanyi 2010.09.15. 09:42
  Ön most hangot adott a tájékozatlanságának! A véreb kimondottan jámbor kutya, amit a sebzett vad felkutatására tenyésztettek ki. Kérem ezt a szót ne használja elvadult kutyára.”
 • 19. soproni 2010. szeptember 15. 18:26
  „17.A gyerekem már bőven elmúlt 20 és imádja az állatokat.A komódi sárkányt sem hagyná ki ,ebben biztos vagyok,mert vagány csaj:) Tetanusz meg van a kórházban...kapott már ő is eddig vagy hatot :) Hiába a tiltás,kevés az a gyerek,aki ennek ellenére nem nyúl az állatok felé.”
 • 18. Csetneky 2010. szeptember 15. 16:39
  „16.

  Éntőlem rozsomákot is símogattathatsz a gyerekeddel, csak azután ne csodálkozzál, ha esetleg letépi a fél arcát. Több állatkertben és vadasparkban is jártam már, mindenhol kiírták, hogy a ketrecbe nyúlni tilos. Ha ezt egy olvasni nem tudó kisgyerek nem tudja, az érhető, ha egy felnőtt nem tudja, az szomorú.

  Például tudom javasolni a nyíregyházi vadasparkban a legnagyobb Európában élő komodói sárkányt, azt is meg lehet próbálni símogatni. Hátha szereti! :)”
 • 17. soproni 2010. szeptember 15. 14:18
  „6."Aki belenyúl egy állat szájába, ne csodálkozzon, ha megharapja. Egyébként meg minek kell fogdosni egy vakondot, vagy egy sünt?"
  Miért? Csak kutyát és cicát lehet simogatni? Nem az állatok szájába nyúlnak,csak szeretnék megfogni,aminek könnyen lehet harapás a következménye,hisz minden állat védekezik.A kisgyerekek általában nem félnek semmitől és ösztönösen nyúlnak az állatok és minden felé.Persze ez csak addig tart,amig a szülők nem nevelik beléjük,hogy félniük kell mindentől és tilos fogdozni bármilyen állatot.( Mi fogadtunk már be rövid időre kutyákat,galambot,sünt .)”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esterházy-kastély: új látogatási rend

A fertődi Esterházy-kastély zenei szezonjának végével ismét restaurátorok vehetik birtokba a legszebb dísztereket. Tovább olvasom