Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Külföldi betegeket is várnak

A hazai kórházak nagy reményeket fűztek uniós tagságunkhoz, így külföldi betegeket is fogadhatunk.
A soproni Erzsébet-kórház. Kattintson a képrre >y
A soproni Erzsébet-kórháznak egyelőre csak a hazai biztosítóval van szerződése, de külföldi betegeket is gyógyítanak az intézményben. Az elmúlt évben három angol betegük volt, a negyedik hamarosan érkezik.

A hazai kórházak nagy reményeket fűztek uniós tagságunkhoz, nem titkoltan azért is, hogy külföldi betegeket fogadhassanak. A várakozások eddig nem váltak valóra, elvétve akad magyar kórház, amely szerződést kötött külföldi biztosítóval. Pedig számos országban egy-egy műtétre évekig kell várni, s valószínűleg nálunk olcsóbbak is a beavatkozások. Amikor a kilencvenes évek elején osztrák hitelből elkezdődött a soproni intézmény nagyrekonstrukciója és bővítése, a szomszédos ország betegeire is számítottak, de a gyakorlat nem igazolta a feltételezéseket.

A soproni kórházba eddig csupán a pszichiátriára érkeztek Ausztriából betegek, de ma már ez is a múlté. Ezen a helyzeten nem változtatott uniós tagságunk sem, pedig a soproni kórházról és az itt folyó szakmai munkáról mindenhol elismeréssel szólnak.

– Tény, eddig még nem kötöttünk szerződést külföldi biztosítóval, de ez nem azt jelenti, hogy nincsenek más országokból betegeink – tájékoztatott Tiborcz Sándor, az intézmény gazdasági igazgatója. – Már csak azért is, mert a sürgősségi esetek ellátása alapvető kötelességünk, ennek költségeit a magyar biztosító megtéríti számunkra. Hetente talán három-négy ilyen külföldi betegünk van. Ahhoz, hogy előre tervezetten érkezzen hozzánk beteg, például valamilyen műtétre, nincs feltétlenül szükség külföldi biztosítóval való együttműködésre.
Az elmúlt évben például három angol betegünk volt – egy egészségturizmust szervező cég közvetítésével –, a negyedik hamarosan érkezik.

Velük megegyeztünk a költségekről, s ők állták a számlát.
A gazdasági igazgató elmondta, hogy a Sopronban műtött, kezelt betegek elégedettek voltak a szolgáltatással és ezt írásban is megerősítették. Mindhárman kértek azonban angol nyelvű televíziós adást és az étel egy-egy esetben szokatlan volt számukra. Az orvosok angolul kommunikáltak velük, ám az kétségtelen tény, az ápolószemélyzet nyelvtudása nem kielégítő, de sikerült áthidalni ezt a problémát is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproné lehet a szanatórium

Újabb – váratlan – fordulatot vett a soproni Állami Szanatórium ügye. Információink szerint az elmúlt napokban személyesen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök utasította Rácz Jenő egészségügyi minisztert arra, hogy elkészítse azt a kormányhatározatot, amely a soproni Állami Szanatórium önkormányzati tulajdonba kerülését tartalmazza. Tovább olvasom