Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Közösségi szolgálat: kötelező, de nem kényszer

A középfokú tanulmányaikat 2012 szeptemberében kezdő diákoknak az érettségi előtt közösségi szolgálatot kell teljesíteniük. A Liszt-központban pénteken börzén mutatkoznak be a fogadóhelyek.

Az érettségire bocsátás feltételei 2016. január 1-jétől megváltoznak. Minden diáknak teljesítenie kell ötven óra közösségi szolgálatot. Ezek a változások a most 9. és 10. évfolyamos szakközépiskolás és gimnazista diákokat érintik. A diákok többségének pozitív a véleménye a szolgálattal kapcsolatban.

– Nem voltam még, de jónak tartom, mert megtanulunk dolgozni és segíteni az embereken. Egy kiállításon felügyelek majd, amire szívesen jelentkeztem – mondta Gerencsér Kincső, a Handler Nándor Szakképző Iskola 10. osztályos tanulója.

A tanulók több típusú munka közül választhatnak, de akár ők maguk is kereshetnek fogadóhelyet, ahol szívesen tevékenykednének. Ehhez azonban az iskola jóváhagyása is szükséges. Csak olyan munkát végezhetnek, ami nem balesetveszélyes és meg kell felelnie a törvényben rögzített szabályoknak.

– Nyáron az iskolai virágok locsolása, idősek segítése a bevásárlásban, kiállítások felügyelete lehet például feladat. Sokan vannak, akik a régi óvodájukba vagy iskolájukba mentek vissza. A diákok többsége egyénileg megy. Ennek oka főleg a sok vidéki, aki a saját településén segít – mondta Gondi Rita, a Handler-iskola 10. osztályának osztályfőnöke. A tanárnőtől azt is megtudtuk, a közösségi szolgálattal járó adminisztrációs terhek az osztályfőnököket terhelik, de vannak iskolák, ahol segíti a munkájukat egy iskolai koordinátor. Szerinte gördülékenyen megy a dolog, a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az igazolásokat összegyűjtsék, mert már most van, aki elvesztette.

Péntek reggel 9 órától közösségi szolgálati börzét tartanak a soproni Liszt-központban

Itt azt mutatják be, hogy a városban milyen fogadóhelyeken várják a diákokat. A börzére az iskolai osztályokat várják, a szakmai fórumra pedig az oktatási intézmények közszolgálatos felelőseit. Az előzetes regisztráció szerint 23 fogadóhely mutatkozik be és körülbelül 1200 diák érkezik a programra.

A tanulók több típusú munka közül választhatnak, de akár ők maguk is kereshetnek fogadóhelyet, ahol szívesen tevékenykednének. Ehhez azonban az iskola jóváhagyása is szükséges.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgalmi rend változás lesz szombattól Sopronban, a vasútállomás előtt

Pályaépítési munkálatok miatt vágányzár lesz a Sopron-Csorna vasútvonalon október 12-től 21-ig. Tovább olvasom