Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Közös gazdálkodásban az önkormányzati intézmények

Sopron - Júliustól a kórház és a polgármesteri hivatal kivételével az összes önkormányzati intézmény gazdálkodását az Intézmények Gazdasági Szolgálata (IGSZ) végzi. Papíron nem sérül az önállóság elve, a kontroll viszont nagyobb és erősebb lesz.
Erősebb kontroll alatt

Tizenegy önkormányzati intézmény – zömmel óvodák – gazdálkodási feladatait látta el eddig az Intézményi Gondnokság Sopronban. Az önállóan gazdálkodó szervezetet a közgyűlés döntése értelmében július elsejétől átalakítják, mégpedig jelentősen. Az átszervezés arra irányul, hogy a kórház és a hivatal kivételével az összes önkormányzati, azaz négy szociális intézmény, kilenc óvoda, hat általános iskola, a zeneiskola, öt középiskola és egy-egy közgyűjteményi, gyermekjóléti, védelmi és két szolgáltatóintézmény gazdálkodását egyetlen apparátus végezze.

(A hivatal a jogszabályok értelmében nem is kerülhetne az IGSZ-hez, a kórház pedig speciális helyzetéből adódóan marad önálló.) A szándék szerint ezzel az intézmények munkáját segítik, adminisztrációs terheiket csökkentik. Az IGSZ által biztosítható az egységes elszámolási rendszer, nő a költségvetési gazdálkodás biztonsága. A szakmai feladatok ellátásához szükséges munkáltatói, gazdálkodási döntések nem kerülnek ki az intézményvezetői hatáskörből.

Az IGSZ megbízott vezetője, Szlávikné Etlinger Tímea ezt így fogalmazza meg: – A vezetők elsősorban csak a szakmai feladataikkal foglalkozhatnak, nem nyomja majd a vállukat a jelentős adminisztráció terhe, s mindaz a felelősség, ami ezzel jár. Kétségtelen, hogy nagyobb lesz a pénzügyi kontroll, de aki azt mondja, hogy ezzel megkötik az igazgatók kezét, az gondoljon bele: az intézmény eddig és ezután is önállóan dönt arról, hogy a költségvetési korlátait figyelembe véve mennyit és mire költ.

Az új szervezet minden intézménnyel külön megállapodást köt. Ezek főként a munka és a felelősség megosztásáról szólnak majd. Annyit már most is tudni lehet, hogy a költségvetéseket az IGSZ állítja össze az intézményvezetők szakmai elképzelései alapján.

A kötelezettségvállalások és számlák pénzügyi ellenjegyzése, érvényesítése az IGSZ-hez kerül. Megszűnnek az intézmények önálló bankszámlái, csak az IGSZ rendelkezik majd ilyennel, az intézmények technikai alszámlát kapnak. A pályázatok és a szakképzési támogatások miatt egyes intézményekben még szükség lesz további elkülönített banki alszámlára is. A könyvviteli feladatok, a bér- és munkaügyi teendők nagy része, az adatszolgáltatás az IGSZ feladata lesz.

Első körben a szolgálat létrehozása nem jár létszámleépítéssel – erről mindenkit biztosított a fenntartó.

A gazdasági szakemberek egy része az IGSZ-hez kerül, nemcsak szervezetileg, helyileg is. Két éven belül azonban mintegy negyvenmillió forintot spórolhatnak éves szinten azon, hogy a nyugdíjkorhatárt elérők helyét nem töltik fel. Az önkormányzatnál abban is bíznak, hogy miután átveszi a feladatokat az IGSZ és zökkenőmentessé válik a működése, új feladatot is kaphat a stáb: az IGSZ lesz Sopron legnagyobb könyvelő- és gazdasági tanácsadó irodája, a jogszabályi keretek között a könyvelői piacra kilépve bevételt is hozhat a városnak (vagy legalábbis csökkentheti az IGSZ kiadásait).

Az IGSZ létrehozásának persze voltak és vannak ellenzői. Néhányakban az is felötlött, hogy anno létezett hasonló szervezet, de akkor azzal az indoklással szüntették meg, hogy az intézmények motiváltak az optimális gazdálkodásban, a legjobb, ha ők intézik az ügyeiket. A kritikával élőknek – többek között a www.kisalfold.hu fórumozóinak – is az nem tetszik, hogy az önkormányzat rövid pórázra fogja intézményeit.

Olvasóink írták

 • 10. Patak 2008. szeptember 10. 16:13
  „Tisztelt Szerkesztőség!
  Érdemes lenne riportot (ha még létezik Önöknél ilyen műfaj!)készíteni arról, hogy Sopronban az IGSz felállítása mennyi pénzbe is került a mai napig a városnak - irodaház,szervezeti felépítése, az eddig ingyenesen használt MÁK programok helyett béreltek használata valamennyi intézményben!!- , valamint, hogy hogyan "indultak" be a munkálatokkal, mennyi bosszúságot okozva a dolgozóknak!
  Ha van idejük kérem, hogy e-mail cimemre küldjenek választ.”
 • 9. joco1 2008. június 09. 05:55
  „T. Timea( ill. pol.mester): Milyen szakmai döntést tud az a vezetö hozni kitöl elvették az anyagiakról való döntés lehetöségét? Vagy jobban eltudják "osztani" igy saját berkeiken belül az "üzeletet"”
 • 8. Frei 2008. június 08. 13:13
  „Több pénz marad a nagyobb felügyelet következményeként. Kerüljön a rendszerbe a polgármesteri hivatal, a kórház, a prokultura stb. is. Kevesebb pénz fog elfolyni!!!”
 • 7. Variabilitas 2008. június 05. 10:52
  „A lehető legrosszabb közgyűlési döntés volt. Havas, Abdai , Simon, Fodor úr majd az idő be fogj bizonyitani.Már most is a.............-ba kivánják a névszerint a döntéshozókat. Menjenek el a kollégiumba és az iskolákba, ovódákba, bölcsödékbe és nyissák ki a fülüket, bizony érdekes, dolgokat,tényeket fognak hallani. Úgy hoztak politikai döntést, hogy már megint előtte nem egyeztettek.”
 • 6. Kórházi 2008. június 04. 20:26
  „2. Csalódáskép!
  A kórház azért maradt ki mert ne az önkormányzat mondja meg, hogy PL: milyen fonallal varrjanak össze hanem azt döntsék el és szerezzék be az erre illetékesek!”
 • 5. szinténgazdaságis 2008. június 04. 19:52
  „Ezen én is gondolkodtam..de első körben valószínű a gazdasági szakembereknél lesz ez aztán lehetséges hogy a közalkalmazottak fognak következni akik ebben a körben. iskolák,ovik stb... - dolgoznak? Ki tudja...

  Csak azon is elgondolkodtam - nem értek hozzá - hogy ezt az IGSZ-s vezetői állást nem kellett volna megpályáztatni? Vagy meg volt, bocsánat ha igen, nem olvastam pedig én is Zegerszegen végeztem a fősulin.”
 • 4. titáti 2008. június 04. 19:34
  „Szerintem itt nem az ovónőkről és a pedagógusokról van szó, hanem a gazdasági dolgozókról”
 • 3. pályakezdő 2008. június 04. 18:30
  „Tessék megmondani az mit jelent hogy a nyugdíjkorhatárt elérők helyét nem töltik fel?
  Akkor ha nyugdíjba megy egy pedagógus, vagy könyvtáros nem vesznek fel a helyére senkit? pl. iskolába tanítót, óvodába óvónőt vagy éppen családgondozót?Akkor azt a kieső munkerőt hogy oldják meg?
  Komolyan reménytelen a helyzetünk mint pályakezdő...
  Tudnak nekem valaki illetékes válaszolni?Vagy már most képezzem magam át pl. felszogálónak hogy tudjak dolgozni? Elindulni ?”
 • 2. Csalódáskép 2008. június 04. 11:49
  „Miért nem lehetet az összes intézmény gazdálkodását egységbe foglalni A Polgármesteri Hivatal és Kórház miért lóg kis a sorból.
  Már megint kivételeznek egyesekkel. Ez sajnos nem a demokrácia ismérvei közé tartozik. Tehát miről is beszélünk? korábban a városházán volt hasonló szervezet, azt valótlan indokkal szüntették meg? Most visszaállítják. Rájöttek, hogy az nem is volt olyan rossz!”
 • 1. Soproni Polgár 2008. június 04. 08:26
  „"A kritikával élőknek is az nem tetszik, hogy az önkormányzat rövid pórázra fogja intézményeit"

  EZ ELÉG NAGY BUTASÁG!

  A SOPRONI ÖNKORMÁNYZAT, A VÁROS JELENLEGI GAZDASÁGI HELYZETÉBEN AZ EGYETLEN ÉSSZERŰ MEGOLDÁST VÁLASZTJA!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni Petőfi Színház: Bujtor István is jön az ősztől

Sopron - Igényesnek, egyszersmind közönségbarátnak értékelte a soproni Petőfi Színház elmúlt évadját… Tovább olvasom