Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Közhasznú munkásokra mindig szükség lenne

Sopron és környéke - Azokon a településeken, ahol lenne jelentkező és szükség is lenne rá, állami kiegészítés nélkül szinte lehetetlen közhasznú munkásokat foglalkoztatni. Pedig akár kilencvenszázalékos támogatás is elnyerhető.
Szerencsésnek érezheti magát az a település, ahol kicsi a munkanélküliség és az önkormányzatnak van elegendő pénze a községben adódó munkákra – például parkgondozásra, temetőkarbantartásra – alkalmazottat foglalkoztatni, esetleg külső vállalkozást megbízni a falu fenntartására. Akadnak azonban olyan települések, ahol jelentkező és munka is lenne, ám mégsem tudnak közmunkást foglalkoztatni.

Szakonyban a közelmúltban járt le az a nyolc hónap, amely keretében két helybélit vettek fel közhasznú munkásként. Az önkormányzatnak a költségek tíz százalékát kellett állnia, a többit támogatásként megkapták.

– A hivatalnak vannak saját alkalmazottjai, ugyanakkor nekünk négy temetőnk van, a falunk elhelyezkedése miatt is szükség lenne további munkaerőre – fogalmazott Farkas Gyula polgármester. – Saját pénzből azonban nem tudjuk fedezni a költségeket. Így meg kell várnunk a jövőre kiírandó pályázatot. Mindenesetre az is igaz, hogy szigorú feltételei vannak, hogy közmunkásokat foglalkoztassunk, de még így is lennének jelentkezők.

Hegykőn az önkormányzat két alkalmazottat foglalkoztat a település „karbantartására". A parkok, füves területek gondozását vállalkozónak adták ki, így az önkormányzatnak nem kellett egyebek mellett gépeket vásárolni. Szigethi István polgármester szerint azért sem próbálkoznak a közmunkaprogramon való részvétellel, mert az elmúlt években sem volt jelentkező.

Sarródon a közhasznú és közcélú munkával kapcsolatban jók a tapasztalatok és szükség is van erre. Turi Lajos polgármester elmondta, amennyiben nem lenne ez a program, önerőből képtelenek lennének elvégeztetni a település fenntartását. Október végéig a parlagfűmentesítés keretében három, míg az év végéig közhasznú munkásként további két helybélit foglalkoztathatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentőautó karambolozott

Sopron - Sopronban a Győri úton ma délután mentőautó ütközött össze egy személygépkocsival. Noha a… Tovább olvasom