Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Közgyűlés Sopronban: a kormány többet ad az embereknek

Elfogadták a város költségvetését, s kiderült az is, hogy az állam Soprontól 11,5 milliárd forint hitelt vállal át.


A rendes közgyűlés után rendkívülivel folytatódott a munka.

Az első napirendi pont arról szólt, hogy a Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző Iskola és Kollégium működtetését a Klebersberg Iskolafenntartó Központ, a törvény értelmében nem vállalja, így ez a feladat március 1-tól visszakerül a városhoz. A képviselők elfogadták a határozati javaslatot.

A Bánfalvi óvoda esetében hatályon kívül helyezték a Sopron-Bánfalva és Kutyahegyről szóló építési szabályzatot. Erre azért volt szükség, hogy az intézményben megvalósulhasson a tervezett fejlesztés.

Hasonlóan jártak el azon külterületi ingatlan esetében is, ahol a térségi hulladékgazdálkodási társulás szelektív központot kíván létrehozni.

15. 10.

Az aréna fejlesztése volt a közgyűlés másik érdekes témája. Mint azt megírtuk, a Raabersport Kft. taggyűlése nemmel szavazott a tőkeemelésre, ami a várost juttatta volna többségi tulajdonhoz, ezzel kérdésessé vált a beruházás is.


Fodor Tamás a közgyűlésen leszögezte: a város ki akarja használni  a pályázati lehetőséget, és feltett szándéka, hogy megvalósuljon a beruházás.

Bebesi  József (LMP) firtatta, lesz-e beruházás akkor is, ha a város nem jut többségi tulajdonhoz?

- Nincs még vége a történetnek, a városnak határozott szándéka, hogy a fejlesztés megvalósuljon – ismételte meg Fodor Tamás, hozzátéve, hogy a tiszta tulajdonviszonyok megteremtése a cél.

Több képviselői is indítványozta, hogy hallgassák meg Török Zoltánt, a Raabersport Kft. ügyvezetőjét, de ő köszönte, nem kívánt szólni.

Három óráig ebédszünet.

13. 27.

A személyeskedéstől, visszamutogatástól sem mentes, hosszas vita után elfogadták a város idei költségvetését.

12. 15.

Hozzászólások - a költségvetés a téma

Gőbl Gábor azt sorolja, hogy a város bevételei bizonyos területeken kevesebbek lesznek, mint tavaly voltak, miként az egyes feladatok elvégzéséhez is plusz forrást kell hozzátenni.

Tóth Éva (Fidesz) is hozzászól.

- Ha a szocialisták szavazatán múlott volna az adósság átvállalásról szóló szerződés aláírása, akkor ez nem következett volna be, mert ők nem jelentek meg a múlt pénteki rendkívüli ülésen. A tiszteletdíjért elvárható lenne, hogy besétál oda, ahova a kötelessége szólítja. A bűntudat mellett még tény, hogy a saját szavazóik érdekében szavaztak volna. De nem tették meg. Történelmi tett, hogy az ország 2010 óta jól teljesít, és most jönnek az eredmények.

Tovább ezt nem sorolja, mert lejár az ideje, pedig lenne még mondanivalója. Azt még megtudjuk, hogy az Orbán-kormány mindent alapjaiban változtatott meg. A riogatások ellenére a nyugdíjasok megkapják a nyugdíjukat, az iskolák, kórházak működnek, miközben a tönk széléről hozták vissza az országot.

Varga Gyula megérti a másik oldalon ülők lelkiismeret furdalását, hogy nem értesítették őket időben. A polgármester azt kéri, tegyék túl magukat már ezen, mert most a költségvetés a téma.

A listás képviselők is a választók akaratából kerültek ide - tette hozzá Varga Gyula.

Balogh Judit most szánja a bal oldali képviselőtársait. Nagy teher lehet a torzító vörös szemüveget viselniük. Az az ország, amely el van adósítva, nem számít szabad országnak. A kormány a nemzetközi pénzpiacok támadása ellenére is folytatja az adósság elleni harcot. Az igazságot uraim, ügyes hazugságok, csúsztatások sem tudják elfedni. Soha többet baloldali kormányt, városvezetést, mert az pusztulásba visz.

Magas László szerint korábban egy feladatfinanszírozás volt, amelyet részben az állam, részben az önkormányzat állt. Most van összhangban a két dolog. A képviselő visszautasítja, hogy államosítás történt.  Állami kézbe vétel történt. Az államosítást a kommunista elődjeik hajtották végre, amikor az ő nagyapjának a házát egyik pillanatról a másikra elvették. A hallgatói szerződés esetében pedig röghöz kötést emlegetnek. Pedig ez is teljesen mást jelent.

Biczi László azt kéri, hogy ne személyeskednek, mert ellentétben számos fideszes képviselővel, neki nincsenek kommunista elődei. A képviselő azt mondja, vette a fáradtságot, és összehasonlította a számokat, s így jött ki a már említett egymilliárd forint. Ma, az önkormányzat a működéséhez kevesebb pénzt kap az államtól, mint 2012-ben. Szerinte a megújítás teljes káoszhoz vezetett az intézmények esetében.

- Az MSZP felvállalt elődje a kommunista párt. S az iménti felszólalásban erre a szellemiségre gondolt - mondja Magas László.

Hosszas polemizálást követően Bebesi József (LMP) érdemben szólal fel.

Szóba került ezt megelőzően a média, egy kis adok-kapok. S persze az elmaradhatatlan kisalföldezés.

Ostváth András azt mondja, hogy nincs beleszólása a lap működésébe, de szerinte a Kisalföld a szombati lapszámban nem méltó módon számolt be a történelmi tettről, vagyis az adósság átvállalásról. Még a romkocsmás írásnak is nagyobb volt a címe, mint a közgyűlési beszámolónak.

(Azt pedig mi tesszük hozzá, hogy a Kisalföldön és a Corvinus Rádión kívül más média nincs jelen. A képviselő azt is kifogásolhatta volna, hogy a közpénzen támogatott szerkesztőségek hiányoznak egy olyan fontos napirend megtárgyalásáról, mint a város idei költségvetése. Nesze neked, közérdekű tájékoztatás - phl).

Bebesi József azt kéri, hogy a költségvetés következő módosításánál állítsák vissza azon személyi juttatásokat, amelyeket korábban elvettek.
Mágel Ágost visszaidézte a szocialista városvezetés rossz döntéseit.

Abdai Géza (Fidesz) is off-shorozik kicsinyt - és itt most szerkesztőségünkre gondolt. Szerinte a Kisalföld új tulajdonosának már mások az elvárásai. Úgy véli, hogy az embereknek joguk van megtudniuk az eredményeket, a sikereket, azt is, hogy miként fejlődik a város. Több megjegyzést is tett a Kisalföldre, azt is elmondta, hogy a lap több írásában is negatívan állított be bizonyos dolgokat - mondta.

A polgármester zárszavával véget ért a költségvetésről szóló napirend vitája.

11. 07.

Fodor Tamás: az önkormányzatok életében a költségvetés készítése mindig egy kiemelt tevékenység. Idén méginkább az volt. Tavaly számos változás történt, amelyek megváltoztatták a bevételi- és kiadási oldalt.

A költségvetési főösszeg idén kilenc milliárd forinttal kevesebb, mint tavaly.

Ez azért lehetséges, mert az állam számos feladatot átvállalt.
A város abban az ütemben fejlődik tovább, ahogy azt a korábbi években is tette, ugyanis a beruházásokra meglesz a pénz.

A beruházásra fordítható összegek közel azonosak, a városüzemeltetésre pedig 150 millió forinttal több jut. Közel 400 millió forint általános tartalék szerepel a költségvetésben, mert vannak előre nem várható kiadások.

Lényeges változás várható a hiteltörlesztéssel kapcsolatban: az adósság átvállalás kamatterhei olyan négymilliárd forint kiadástól mentesíti a várost.

Simon István (Fidesz) alpolgármester is szól.

Ez egy teljesen új költségvetés, amelyen tükröződik az ország megújításának szándéka. Jobban teljesítünk helyben is. A korábbi szocialista időszakban hangoztatták, hogy több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak. Ebből az lett, hogy több feladatot kaptak a települések, miközben pénzt nem. S ráadásul még gáz árát is emelték. Most pedig csökkennek a rezsi költségek, miközben az embereknél valóban több pénz marad.

Az állam számos feladatot levett az önkormányzat válláról. Elvették a tűzoltóságot, a kórházat, az általános iskolákat, a szakiskolák, a szociális ellátás bizonyos feladatait, a közigazgatás esetében pedig a hatósági munka a járáshoz került.

Az alpolgármester hosszas számolás után levezette, hogy adósság átvállalással összességében a város éves szinten egymilliárd forintot takarít meg, az átvállalt összegen felül.

Mágel Ágost (Fidesz) kérdez: 2013-as költségvetésben, mit tesznek a város fejlődésének érdekében? Különösen úgy, hogy jelentős hiteltől szabadul meg a város.

Fodor Tamás válaszol: most már tudjuk, hogy a kormány átvállalja a város adósságának 70 százalékát. Egy egy személyes, hosszú tárgyalás sorozat után alakult ki. A tőketartozás mellett a kamatteher sem jelentéktelen. A költségvetés összeállításakor ezzel még nem számolhattunk.

Az év második felében tehát, majd módosítani kell a költségvetés, mert források szabadulnak fel.

Gőbl Gábor is kérdez.

A város jövőjét nézve fontos kérdésben állapodtak meg a kormánnyal. E nélkül Sopron rövid időn belül csődbe jutott volna. Ezért is hajt fejet a polgári kormány előtt, hogy ez nem következett be.

A képviselő nem érti, hogy miért vesznek fel négy fő jogászt, amikor csökken a jogi ügyiratok száma, mert sok feladatot átvállalt az állam. 8,5 millió forintot szánnak az informatikai fejlesztésre. Azt javasolja, hogy a képviselők számítógépeit ne cseréjék le, azt használják fel más célra. Szerinte a tájékoztatásra szánt összegeket csökkenteni kellene.
- Most kérdéseknél tartunk - szól közbe a polgármester.

Varga Gyula (MSZP) visszatér a közgyűlés elején feltett kérdésére adott válaszra. Szerinte az nem elvárható, hogy mindig a számítógép előtt üljön, hogy azt nézze mikor jön egy meghívó. Ha ezt előbb tudják, akkor biztosan szívesen részt vettek volna a rendkívüli ülésen.

A képviselő most az útfelújításra szánt összegek elosztását kifogásolja.

Az újságokkal nem akar foglalkozni, azt megteszi majd a képviselő társa - jegyzi meg.

Zombori István (Fidesz), ezt kérdezi: várható-e, hogy az adósságátvállalás miatt a felújításra, tartalékra, városfejlesztésre szánt összegek emelkednek?

Simon István válaszol. A városüzemeltetési kiadásokat már eleve 150 millió forinttal emelték fel. Megnyertük a Virágos Magyarországért versenyt, s ezt a színvonalat szeretnénk tartani - mondja.

Dobos József jegyző Gőbl Gábor kérdését más megvilágításba helyezi.

A hitaltól távoztak szakemberek. Az elképzelés, hogy az egyes osztályokon a be nem töltött állásokra, most jogászokat vesznek fel. Ezzel a hivatal állománya nem nő.

Biczi László (MSZP): röpködnek a történelmi jelzők. Ilyen a forráselvonás is. Tudják-e, hogy mekkora ennek a mértéke Sopron esetében?

Ostváth András (Fidesz) is kérdez. Ám, a harmadik kérdésére nem vár választ, nem nyugdíjas, hanem dolgozik, de pénteken mégis ide tudott érni. Nem érti, hogyha 11-kor volt egy sajtótájékoztató, akkor ők délután miért nem tudtak ideérni a Városházára?

Simon István elmondja, a rendkívüli közgyűlés arra való, hogy gyors döntéseket lessen hozni. Közben egy hosszas okfejtést hallunk a közigazgatás működéséről.

- Nem jó a kérdés, a rosszul feltett kérdésre az égben sincs válasz - jön egy újabb példa az alpolgármestertől. Forráselvontást firtatni demagógia, akkor, amikor terhet vesz le az állam az önkormányzatok válláról.

Biczi László azt mondja, ha jó érti, akkor az alpolgármester nem tudja a választ.

Simon István reagál, továbbra is azt mondja, hogy rossz a kérdés. Az állam a feladatokkal együtt a finanszírozást is átvállalta. S a végszaldót kell nézni, mert a költségvetés soha nem volt ilyen jó állapotban, mint most.

Gőbl Gábornak nincs több kérdezései lehetősége. Németh Imrének (MSZP) viszont van, szót is kapott.

Örvendetes a hitel átvállalás, a feladat átvállalás is. Ezt ki fogja kifizetni? Az állampolgárok, az adók, illetékek, és áthárított adók formájában.

Biczi László továbbra is konkrét adatokat szeretne hallani.

Balogh Judit (Fidesz): lehetséges, hogy amikor bizalmat kaptak, akkor nem volt tisztában azzal, hogy bármikor hadra foghatónak kell lenni?

- Azon súlyos milliárdokat, amelyeket az MSZP-s városvezetés vett fel, azokat ki fogja visszafizetni - kérdezi Ostváth András. Azt, ki a fenének kellene visszafizetni, nevetséges színjáték az egész! - fakad ki.

Simon István azt mondja, hogy a központi költségvetés fog mindent kifizetni.

- Lehetséges, hogy a kormány abból a pénzből fedezi a szóban lévő költségeket, hogy a mostani kormány nem off-shore paradicsomba viszi a pénzt, nem köt előnytelen szerződéseket. Lehetséges, hogy a Fidesz kormány takarékosabban működik? - sorolta Balogh Judit.

10. 55.

Jön a költségvetés!

Idén a bevételi és a kiadási főösszeg is azonos, 15,2 milliárd forint lesz, amely 9 milliárd forinttal kevesebb, mint a tavalyi.

Ez azért van, mert számos intézmény az államhoz került át. Az Erzsébet-kórház és a tűzoltóság esetében a váltás már 2012. tavaszán megtörtént. Az oktatást tekintve az általános iskolák, illetve a Széchenyi István Gimnázium üzemeltetése a városnál maradt.

Igaz, a Soproni Múzeum január 1-től önkormányzati irányítású lett - írtuk meg korábban.

10. 53.

Elfogadták a város előzetes, idei közbeszerzési tervét.

10. 49.

Módosították a város, tavalyi közbeszerzési tervét.

Gőbl Gábor azt kérdezi, hogy miért nem tüntették fel a konkrét összegeket?

Sárvári Szabolcs aljegyző válaszol: a jogszabály nem teszi kötelezővé, hogy összegszerűvé tegyék az eljárások, megrendelések becsület értékét. Ha ezt beírják, akkor az ajánlat tevője tudni fogja, hogy mennyi pénze van az adott feladatra a városnak, és ennek tudatában állítja össze a pályázati anyagát.

Gőbl Gábor szerint a tájékoztatás szabadsága felülírhatja ezt. S a rutinos pályázó a, város költségvetéslét alapul véve meg tudja becsülni, hogy mennyi forrás állhat rendelkezésre.

10. 31.

A város is részt vesz a „Fenntartható városfejlesztési programok előkészítése" pályázaton.

A támogatás mértéke 100 százalékos, az elnyerhető legkisebb összeg 10 millió forint, a legnagyobb pedig negyvenmillió. A térségünkben összesen 200 millió forint osztható el.

Gőbl Gábor (Jobbik) kérdez: az elnyerhető pályázati összeg 10-40 millió forint között mozog. Mire is nyerünk majd? Mire használják fel majd ezen tanulmányokat?

Bartal Gábor osztályvezető válaszol: ez a városfejlesztési program előkészítésére, támogatására szól. A 2014-2020-as, uniós pénzügyi időszakra vonatkozó, és a várost érintő fejlesztési prioritásokat teszi egységes keretbe.

Ilyen például a szén-dioxid kibocsátás csökkentése, a közlekedés fejlesztése, vagy a társadalmi befogadás.

Fodor Tamás kiegészíti a választ.

Ebből a pénzből milyen tanulmány készül? Igen, egy városfejlesztési stratégiát tanulmánnyal célszerű elkezdeni. Az előző pénzügyi időszakhoz képest változás, hogy most nem egy-egy szűk területre írnak ki pályázatokat. Korábban ugyanis, nem biztos, hogy egy adott város el tudott indulni egy pályázaton, mert nem felelet meg a kitételeknek.

Jelen esetben a városok elkészítik a fejlesztési stratégiájukat, és így alakulnak ki a területi igények. Aztán majd lehet pályázni a konkrét feladatokra.

Gőbl Gábor köszöni a tisztázó válaszokat. Azt azonban még mindig nem tudja, hogy mit jelent a társadalmi befogadás, mint alfejezet. Kiket, kell itt befogadni? - kérdezi.

Bartal Gábor: a társadalmi befogadás alá tartozik a munkahelyek teremtésének segítése, a szegregáció kialakulásának megelőzése, felzárkóztatás, a munkába való visszairányítás.

A szegregáció szó miatt az előterjesztést a Jobbik nem tudja támogatni. Az uniónak a csókja is halálos - mondja Gőbl Gábor.

Politikai villongás, amint a képviselő mond, és visszautasítom az elmondottakat - jelenti ki Fodor Tamás. Nem szabad, hogy politikai célra használja fel a párt a város fejlesztési stratégiáját. Lehetnek nézet különbségek, ezt európai módon kell közölni.

Biczi László (MSZP) csatlakozik a polgármester szavaihoz.

10. 28.

Módosították a  Bánfalvi Óvoda – Kindergarten Wandorf, a Hermann Alice Óvoda és a Trefort Téri Óvoda alapító okiratát.

10. 27.

Módosították a Soproni Szociális Intézmény névváltozása miatt szükséges rendeleteket.

10. 24.

Kis technikai hiba. Tóth Éva (Fidesz) mikrofonja nem működik.

- A madzagok be vannak dugva? - kérdezi a polgármester.

Most már minden okés, folytatódik a munka.

10. 23.

A belvárosi behajtási rendelettel kapcsolatban visszavonták az alkotmánybírósági felülvizsgálati indítványt.

10. 21.

Az Alaptörvény rendelkezéseinek megfelelően módosították a helyi vagyonrendelet nemzeti vagyonról szóló rendeletet.

10. 18.

Varga Gulya (MSZP),  ügyrendi kérdést tesz. Azt tudakolja, hogy a múlt heti rendkívüli közgyűlés kapcsán mi a legrövidebb határidő, ami alatt összehívható egy ilyen ülés? Dobos József jegyző válaszol, bizonyos esetben a határidőktől el lehet térni. Ez is egy ilyen volt.

10. 16.

Elkezdődött a közgyűlés, Osváth András (Fidesz) nincs jelen. A rendes előterjesztések mellett négy rendkívüli is lesz. A nagy egyik legfontosabb témája minden bizonnyal a város költségvetésének megtárgyalása, majd a várható elfogadása lesz.

Az első napirendi pont a Raabersport Kft. taggyűléséről készült beszámoló a végére került. A témáról a korábbi cikkünket itt érhetik el >> 

Közgyűlés előtt

A munka megkezdése előtt Fodor Tamás polgármester ismételten közölte, hogy az állam a város adósságának 70 százalékát vállalja át. S ez egy történelmi esemény az újkori demokrácia ára. 11, 5 milliárd forint az átvállalás. (Ezt mindegyik frakció tagjai megtapsolták).

Ez azt is jelenti, hogy a város erős állami támogatást élvez. Mármint nem a tapsolás, hanem az adósság átvállalása.

A polgármester kifejtette, a szocialista kormányok az önkormányzatok nyakába varrták a feladatokat, források nélkül.

Megtudtuk azt is, hogy most nem 11,5 milliárd forintról van szó, mert a kamat terheket is viszi az állam.

Előzmény:

Ezen kívül még tizennégy témában dönt a testület. A Raabersport Kft. taggyűléséről készült tájékoztató is a közgyűlés napirendjén szerepel, ebből kiderül, hogy a társaság nem akar változtatni a tulajdonosi arányokon, akkor sem, ha ezzel meghiúsulhat az Aréna fejlesztése.

A helyi vagyonrendelet és a nemzeti vagyonról szóló törvény között teremt összhangot az a szabályozás, ami ugyancsak a csütörtöki ülés témája lesz.

Önkormányzati ingatlanok elidegenítéséről is határoznak, valamint egy sor technikai döntés vár a képviselőkre, amik például intézményi névváltozásból vagy az állami szerepvállalásból ered.

Negyven millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhat Sopron a fenntartható városfejlesztési programok előkészítésére. Módosítják a közbeszerzési tervet és a tavalyi költségvetést is, tájékoztatják a testületet a bizottsági és a polgármesteri hatáskörben hozott döntésekről.

Az ülés legizgalmasabb témája minden bizonnyal az idei büdzsé lesz. A 15,2 milliárd főösszegű költségvetés meghatározza a város idei életét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron adósságának hetven százalékát átvállalta a kormány

A kiemelkedő konszolidáció az erős érdekképviseletnek köszönhető - jelentették be csütörtökön a… Tovább olvasom