Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Közgyűlés Sopronban: 350 millió forint segélyigény a Belügyminisztériumtól

Eldőlt: 43 millió forint rendkívüli támogatást ad Sopron az SVSE-nek, ugyanakkor a város, a feladatai ellátására 350 millió forintot kér a Belügyminisztériumtól.

Rendkívüli ülést tartott szerdán délelőtt a soproni képviselő-testület. A nyári szünetben is 14 fővel határozatképesek voltak.

Mint megírtuk, egy kormányhatározat miatt az állami cégeknek sportfinanszírozási rendszere megváltozott. Az SVSE-t ez érzékenyen érinti, hiszen a fő tulajdonosa, támogatója a GYSEV Zrt. a jövőben nem támogathatja az egyesület futball kft-jét, és az egyesületet sem.

Ahhoz, hogy a labdarúgócsapat indulása biztos legyen a másodosztályban, a megjelent képviselők 43 millió forint rendkívüli támogatást szavaztak meg.

(Arról már korábban döntöttek, hogy a klub ingyen használhatja a Káposztás utcai stadiont, illetve az éves rendes sporttámogatás 25 millió forint).

Simon István alpolgármestertől megtudtuk, ez a pénz az ugyanekkora mértékű szakági támogatás önrésze. Továbbá az NBII-ben győzelem esetén 3 millió forintot, döntetlennél, pedig egymilliót kap a csapat. Emellett, 56 millió forintot kaphat az egyesület, ha utánpótláscsapatokat is indít a bajnokságban.

Természetesen akkor, ha eredményesen játszanak a labdarúgók. Mindezen pénzek összesen annyit tesznek ki, amint amennyi támogatást adott korábban a vasúttársaság.

Gőbl Gábor (Jobbik) kérdéseire Skála János, az SVSE elnöke, a GYSEV-CARGO vezérigazgatója válaszolt: hivatalosan az elmúlt hét csütörtökén értesültek arról, hogy a GYSEV a jövőben nem fizetheti ki pénzt az SVSE részére. De már ezt megelőzően is dolgoztak már azon, hogy a kieső 200 millió forintot pótolják.

Három javaslat merült fel: elsőként megszüntetés. Másodrészt szakmai befektetőt keresnek; voltak tárgyalások külföldi befektetőkkel, de ezek nem vezettek eredményre eddig. Harmadrészt pedig a meglévő MLSZ forrásokra építve, egy csökkentett költségvetés mentén biztosítani a működést. Ehhez viszont a város támogatása is kell - végül ezt választották.

Elhangzott: A GYSEV-nek is, mint minden állami cégnek a Nemzeti Kommunikációs Hivataltól kell engedélyt kérnie például a szponzorációról, a kommunikációs megjelenésről. S ez a hivatal nem járult hozzá a kifizetéshez.

Gőbl Gábor azt is javasolta, hogy a városnak is legyen tulajdonrésze a labdarúgó csapatot működtető kft-ben, ugyanúgy, mint ahogy ez működik a női- és a férfi kosárlabda csapatok esetében.

S aztán, a második napirendi pontban pedig már kértek is 350 millió forintot a Belügyminisztériumtól. Az év eleji adatok szerint Sopron lakossága mintegy 58 ezer fő, ténylegesen azonban 68 ezren laknak a városban.

Ez pedig többletköltséget eredményez például a településüzemeltetési feladatoknál. Mint az előterjesztésben olvasható, az állandó lakosokon felüli itt élők is igénybe veszik a szociális ellátórendszert, a városi infrastruktúrát.

Mindezeket figyelembe véve a központi költségvetésből igényelnek 350 millió forintot. A pályázatot szeptember végéig lehet benyújtani.

S végezetül városfejlesztés prioritásának végrehajtási feladatairól megállapodást köt a város a Nemzetgazdasági Minisztériummal.

Korábban:

Rendkívüli ülést tart szerdán délelőtt a soproni képviselő-testület. Az első napirendi pont az SVSE-vel foglakozik. Mint az előterjesztésben olvasható, a sportfinanszírozási rendszer változásával egyidejűleg az állami cégek sporttámogatási lehetőségei beszűkültek.

Az SVSE tulajdonosa, névadója, korábbi főszponzora, a GYSEV Zrt. sem tudja a korábbi módon támogatni a labdarúgó csapatot.

(Minderről korábban a kisalfold.hu számolt be elsőként. Skála János akkori nyilatkozata itt érhető el >>)


Amennyiben a képviselők is megszavazzák, akkor a város 43 millió forinttal támogatja, hogy zavartalan legyen a focicsapat NBII-es indulása. A pénzt az általános tartalék terhére biztosítják.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Naprendszer titkaival ismerkednek Sopronban

– A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) 1994 óta rendezi meg évenkénti űrtáborát… Tovább olvasom