Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Koldusok űzik el a vásárlókat

Sopron - Felháborodott telefon érkezett az egyik Ikva Áruház melletti üzletből. A kereskedő azt panaszolta, hajléktalanok, koldusok riogatják a vásárlóikat, félő, hogy elmaradnak a vevők a folyamatos atrocitások miatt.
– Mindennap itt randalírozik 2–3 otthontalan, egyre tarthatatlanabb a helyzet. Addig rend volt, amíg őrizték az Ikva alatti parkolót, az üzemeltető távol tartotta őket. A kéregetők koszosak, büdösek, délre többnyire már részegek és olykor fenyegetik is a járókelőket, ha nem adnak pénzt nekik – adott hangot a rosszallásának már a helyszínen Hidegföldi Jánosné.

– Persze tőlünk várják az adókat, de azzal senki sem törődik, hogy egyre lepusztultabb az üzleteink környéke. A Korona Üzletház és a Torna utca eladóit is megkérdezhetik, néhány fodrászüzletben zárt ajtók mögött dolgoznak, de hallottunk olyan boltosról is, aki gázspray-t tart a zsebében. Szégyelljük a helyzetet a vevők előtt – tette hozzá a kolléganője, Mária.

– Akit egyszer itt inzultálnak, az nagy ívben elkerüli a környékünket. Még ha nem is bántanak senkit, akkor is elviselhetetlen a jelenlétük. Egyik percben ölelkeznek, aztán véresre verik egymást, de olyan is volt, hogy egyikük a nemi szervét mutogatta.

Már attól félünk, hogy felgyújtják az üzleteinket vagy betörik a kirakatokat.

Nem telik el nap, hogy valamelyikünk ne tenne feljelentést a rendőrségen miattuk – mondta egy másik eladónő.

Rettegnek a kereskedők: A rendőrség rendszeresen járőrözik az Ikva Áruház környékén, de az erőszakos koldulók rendre visszatérnek. A helyzet tarthatatlan.

– Ha megoldódna ez az áldatlan helyzet, mi akár saját költségünkön is vállalnánk, hogy kicsit szebbé tesszük a környéket – állították.

– Amennyiben észleljük az erőszakos koldulást, a rendbontást vagy ha bejelentés érkezik hozzánk, intézkedünk – mondta Hatos István, a soproni kapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője. – Rengeteg eljárást kezdeményeztünk hasonló esetekben, ezek lefolytatása önkormányzati hatáskör. Utoljára tegnap tettek feljelentést az említett személyek ellen, de mondom, ez már a sokadik eset – tette hozzá az őrnagy.

A polgármesteri hivatal igazgatási osztályán megtudtuk, személyiségi okok miatt nem adhatnak felvilágosítást folyamatban lévő ügyekről. De szankcióként figyelmeztetést, pénzbírságot, közmunkát is kiszabhatnak, végső esetben a bírságok elzárásra változtathatók. A gond az, hogy egyes személyek belátási képességével is baj van, egyik-másik nem ura cselekedeteinek. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a hajléktalanokat, koldusokat ki kellene szorítani a belvárosból, de ez már túlmutat a hatóságok jogkörén...

Olvasóink írták

 • 16. jucuska40 2009. október 15. 11:22
  „Obama tanulj meg már helyesen írni vagy ne irkálj baccus :)”
 • 15. kumpala 2009. május 26. 14:27
  „Én részemről ki nem állhatom őket. Azért fizetek adót, hogy az állam vagy önkormányzat eltakarítsa őket. Nem az én gondom hova meg hogyan. Ez az ő dolguk. Az enyém a fizetés. De valahogy egyoldalú a helyzet, mint bármilyen hasonló területen. És a rendőrök védelmében mondom, ez nem az ő problémájuk, persze ők (is) szívnak vele..”
 • 14. lenk 2009. március 20. 22:15
  „Imi! Gyere haza, itthon aztán oszthatod az észt! Túl ezen. Valóban, ameddig Novák úr bérelte a parkolót, rend volt. Az nem nagyon érdekelte az önkormányzatot, hogy csinálja. A legfőbb gondja az volt, hogy minél többet kaszáljon. Annyir sokat, hogy már ne is érje meg. Most már se pénz, se posztó. Annál inkább prosztó.”
 • 13. joco 2009. március 20. 17:16
  „Cyborghungaristak :ugye ezek a témában szereplők az árja népetek köréből tevödnek ki?”
 • 12. pampus 2009. március 20. 11:48
  „"mázgaaladár" ,akár csak a Gyurcsány mondotta volna,ha nép erőszakosan követeli,hogy ne tegye koldussá!
  Hanyi kell volna őket termelni míg volt munkahelyük! Nem kifosztani különféle adókkal, járulékokkal és díjakkal meg ajó fene tudja mennyi fele lenyúlásokkal ,amit e rendszer gazemberei kiötölnek! Csoda ezek után, hogy mennyi koldus van? De még mennyi lesz, ha ez így folytatódik!”
 • 11. mézgaaladár 2009. március 20. 11:24
  „Nekem csak jó tapasztalatom van a rendőrséggel kapcsolatban. Ha erőszakos koldulást, aggresszív magatartást láttam és segítséget kértem, a rend őrei azonnal intézkedtek. Javaslom, mindenki nézzen magába, hogy szocialista embertípusként mindig föntről (lásd intel) várja az intézkedést, vagy önmagért és városáért felelős polgárként, hajlandó-e maga is tenni valamit.”
 • 10. Telepathia 2009. március 20. 10:04
  „A polgármester nem jár a városba,egy évbe csak egyszer hallgatja meg a soproni polgárokat. Többet járjon gyalog a városba és sok mindenről fog értesülni,:Hol lahet a városba, melyik utcába nyiltan drogot vásárolni, hol vannak a veszélyes területek.Végre hallgassa meg az utcán sétálókat, a járókelőket, a külföldieket, a vásárlókat, város tisztaságáról, a parkolás alapvető gondjairól, a parkörök kifogásolható tevékenységéről, a közétkeztetés hiányáról, az éttermek kínálatáról,idegenforgalom árnyoldalairól,a pénzváltásról, az illemhelyek hiányáról és tisztaságáról, stb. Az iróasztal melett mindezekről nem értesülhet.Néhány levélből pedig az igazságot a "soproni valóságot" sajnos nem ismerheti meg.Munkatársai sem számolna be ezekről.”
 • 9. obama 2009. március 20. 08:55
  „a hejzet tarthatatlan szoljanak a polgarmester urnak ne csak a szekbe uljon tegyen is valamit.”
 • 8. lolita 2009. március 20. 07:39
  „Olyan nincs hogy nem engednek tovabb de en nem szoktam ilyenekre felfigyelni megyek tovabb.de ha emberek megallnak ezeknek az ö bajuk hisz latni lehet rajtuk hogy mit akarnak,nem.!?En mar adtam egy ehesnek szendvicset de neki penz kellett,sajnalom azert nekem is megkell dolgoznom.”
 • 7. Nagy_Imre_Vancouver 2009. március 19. 23:38
  „lolita: pl Beszolnak vagy eled allnak es nem engednek tovabb. Mondjuk ez mar nem koldulas..
  Nalunk a koldulas is szabalyzott nem lehet penzkiado automatak vagy bankok mellett koldulni. Ha jol tudom italbolt elott sem. Es nem szabad "eroszakosan" keregetni. Persze ez eleg tagan ertelmezheto fogalom.”
 • 6. lolita 2009. március 19. 23:11
  „Becsben is elviselik a koldusokat bar ezek nem eröszakosak amugy nemertem hogy lehet erszakosan koldulni.”
 • 5. jockey 2009. március 19. 22:31
  „1. Intel

  Tedd fel a kérdésedet igazmondó Gyurcsány Ferencnerk. Ugyanis a rendőrség nem önkormányzati, hanem állami finanszírozású szervezet.”
 • 4. Stefano 2009. március 19. 20:32
  „Intel

  Sajnos ez máshol is probléma, ilyenkor nem az éppen vezetésben lévő embereket kell leszólni. Hidd el mikor nálatok jártam és éppen a másik vezetés volt ugyanez volt probléma, mégsem szidtam Walter úrat. Ráadásul, ha a rendőrségnek nincs pénze akkor először az országos vezetésnél kopogj, majd az önkormányzatnál.Ez minden országban így van. Talán azt is ki kéne vizsgálni miért tetteti magát "bolondnak" xy rendőr 38 évesen és miután kiírja doktor betegállományba, mit keresnek Ausztriában dolgozóként? De ez már évek óta így megy.”
 • 3. Nagy_Imre_Vancouver 2009. március 19. 20:15
  „Azert a "problema" attol meg nem fog megszunni ha arrebb rugdaljak a hajlektalanokat. Megmondom oszinten borzongva olvasom az ilyen cikkeket. En ´95-ben jottem el Sopronbol azota neha neha hazajarok. Minden alkalommal azt tapasztalom hogy az eletszinvonal esett az elozo latogatasomhoz kepest. 4-5 eve lomtalanitaskor segitettem anyameknak kihordani a szemetet. Nem volt idom a kontenerbe rakni a vasat mert mar a kezembol szedtek ki az ertekesitheto hulladekot. Nemsokara megjelent egy masik csapat es kisebb szovaltas alakult hogy ki volt ott elobb. Most meg olvasom hogy a belvarosban gazsprayt hordanak magukkal a bolt tulajdonosok. Bennem meg a 95 elotti kep el Sopronrol, kornyekerol es nagyon lehangolo az ilyen es az ivani esetekrol olvasni. Az Orszag adossaga folyamatosan no mikozben romlik az eletszinvonal. Ezekutan nem meglepo hogy radikalizalodik az orszag. Fanatizalni csak a szegeny elegedetlen embereket lehet.
  Sajnalom a hontalanokat sokuk onhibajukon kivult kerult ilyen helyzetbe.”
 • 2. bgabri 2009. március 19. 19:27
  „van egy csomó üres üzlethelység a várkerületen,talán ott nem kéne félni és még az üzlet is jobban mehet.ötlet.”
 • 1. Intel 2009. március 19. 18:49
  „Ilyenkor hol van Dr. Simon polgármester?
  Hol van Dr. Fodor Tamás?

  Hol van az a pénz összeg amit elvettek a rendőrségtől?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elefántok lepik el a fővárost

Sopron–Budapest - A soproni Herczeg Anikó elefántdíszítése is látható lesz a budapesti Elefánt… Tovább olvasom