Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Klímával a forróság ellen

Változó áron sokféle légkondicionálót kínálnak a piacon. Vársárláskor érdemes többet költeni és szakemberek tanácsát kikérni. Ésszerű használattal a betegségek is megelőzhetők.
Sokan próbálnak szabadulni a nyári hőségtől, ezért klímaberendezéseket vásárolnak. Kérdés viszont, hogyan lehet úgy működtetni a légkondicionálókat, hogy ne legyen káros az egészségre.

Több százezer forintig

A piacon sokféle típust kínálnak, az árak között nagy a különbség: 40 ezer forinttól kezdődnek a kisméretű klímák, a nagyobb készülékek százezres nagyságrendben mozognak. Érdemes mélyebben a pénztárcába nyúlni és szakemberek tanácsát kikérni, az olcsó készülékek ugyanis megbízhatóságuk és hatékonyságuk szempontjából sem biztos, hogy kifizetődőek.

A közel egy évtizede légkondicionálókkal foglalkozó Lichtenberger Alajos elmondta, a klímák beüzemelésénél a legfontosab szempont, hogy mekkora légtérben használják a készüléket és hány személyt kell ellátnia. Emellett meghatározó a helyiség tájolása, valamint az ablakok nagysága is.

Karbantartás évente kétszer

Irodákban jelentős hőt termelnek a számítógépek, fénymásolók és más készülékek, így ezt is figyelembe kell venni. Telepítésnél még arra ügyelnek, nehogy „ráfújjon" valakire a légkondi. Hogy megfelelően üzemeljen a készülék, évente kétszer karbantartást kell végezni, és használatkor naponta néhány alkalommal érdemes szüneteltetni.

Ésszerű használattal elkerülhetők a betegségek

Többen félnek a klímaberendezésektől. A szakemberek és az orvosok is úgy vélik, a légkondik ésszerű használatával elkerülhetők a betegségek. A benti és kinti hőmérséklet közötti ideális különbség 8–10 fok, vagyis harminc fok feletti kánikulában a helyiséget nem ajánlott 22–23 Celsius-fok alá hűteni.

Az egészségügyben gyakran beszélnek az úgynevezett zárt épület-szindrómáról, amikor egyesek klimatizált helyiségből szintén „hűtött" helyre mennek. Dr. Kárpáti György soproni körzeti orvos a klímák használatával kapcsolatban kétféle problémát emelt ki: az ember napi bioritmusát boríthatja fel, mivel a test nem tud felmelegedni természetes módon és ez stresszhelyzethez vezethet. A másik a megfázás veszélye, amikor felmelegedett testtel klimatizált épületbe megyünk. Harmadrészt, olyan baktériumok terjenghetnek a levegőben, melyek légúti fertőzéseket idéznek elő, emiatt fontos az épület rendszeres szellőztetése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szaúdi dollárból fertődi fürdő?

Nemzetközi versengés indulhat meg a Fertőd és az ausztriai Pomogy (Pamhagen) között fekvő… Tovább olvasom