Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Kiút a panelcsapdából?

Sopron - Egy tanulmány szerint Sopronban és környékén annyi biomassza-alapanyag lenne feldolgozható, hogy kevesebb mint a fele elég lenne egy (táv)fűtési szezonra.
Sterlik Gyula, a Fertő Tavi Nádgazdaság egykori műszaki főmérnöke néhány évvel ezelőtt közreműködött egy tanulmány elkészítésében, amely azt vizsgálta, lenne-e elegendő alapanyag (nádszármazék, gabonaszalma és mezőgazdasági hulladék, energianövény) egy biomassza-erőmű létesítéséhez, hogy kiválthassák a távfűtésben a kőolajszármazékokat.

– A tanulmány 2004-ben készült, s kiderült, mintegy húszezer tonna biomassza-alapanyag áll Sopron térségében rendelkezésre – mondta Sterlik Gyula, aki agrárgazdasági szakmérnök is, és közreműködött például a Balaton és a Velencei-tó „nádtalanításában" is. – Ennek kevesebb mint fele elegendő lenne kiváltani a jelenleg használt fűtőanyagot, vagyis a gázt, amely egyre drágul. Tény, napjainkban gázmotorok üzemelnek, s a hulladékhőt vásárolja meg a holding, de ennél olcsóbban is lehetne fűtési energiát előállítani. Egy biomasszaüzem felépítése nagyjából százmillió forintba kerülne, de megtérülne, arról nem beszélve, hogy az emberek kikerülhetnének a Kisalföldben is (meg)írt panelcsapdából – (Panel)csapdában hatezer család, 2008. május 3.

Sajnos különböző érdekek miatt telepítettek a városban gázmotorokat – hosszú távú szerződéssel –, s ennek az árát most a távhővel fűtött lakásokban élőkkel fizettetik meg, akik egyre nehezebben tudják előteremteni a számlák ellenértékét.

Olvasóink írták

 • 18. maria zeg 2008. május 21. 21:35
  „szerintem meg a távfütést ahogy most van teljesen meg kéne szüntetni , mert ez mindig sokkal drágább lesz mint az egyedi fütés . vannak rá már példák , hogy saját kazánt telepitettek az Ibolya uton , ugy tudom avval sokat sporoltak.az ujabb millios ujitásokat ugyan ugy a lakokkal fogják megfizettetni . iszonyatos pazarlással jut el a csöveken a lakokhoz . arrol nem is beszélve , hogy ez a szolgáltatás mindenkire aki ilyen lakásba él , rá van kényszeritve . ha megoldják , hogy egyszerüen ki lehessen lépni és más fütést választani , biztos az ára is nagy mértékben csökkenne .Most ugyan miért csökkentenék , hisz mindenki fizet . valaki nagyon jol járt evvel az egésszel , de nem a lakók . a panelprogrammhoz hasonlot kellene kialakitani az egyedi fütéshez vagy lakoházankénti fütéshez valo áttérésre . szerintem csak evvel lehet ezt megoldani .”
 • 17. Sorponyi 2008. május 20. 22:01
  „Tisztelz Tanár Úr!
  Korábban még azzal vádolt, hogy "össze-vissza beszélek", végül fogalmazási hibáimra utal, de a témához semmi érdemi megjegyzést nem tesz. Ha Önnek a hibák kijavítása fontos a hozzászólásokban - amiben nem hinném, hogy elviszem a pálmát - kérem csapjon föl "dolgozat javító" felügyelőnek. Akkor viszont kérem konkrétan javítani!”
 • 16. nyelvtan tanár 2008. május 20. 15:13
  „Mélyen Tisztelt Sorponyi!
  Ha megszólalsz, gondolj a pontos helyesírásra, mondat szerkesztésre. Ennyi!”
 • 15. Téves következtetés 2008. május 20. 08:27
  „" Csak akkor születnek nagy dolgok,
  Ha bátrak voltak, akik mertek,
  S ha százszor tudtak bátrak lenni,
  Százszor bátrak és viharvertek"”
 • 14. Sorponyi 2008. május 19. 22:05
  „Tisztelt "Post hoc, ego procter hoc..."
  Bár a hozzászólást nem egymás bántására találták ki, mégis reagálnom kell sértő megjegyzésedre. Lehet, hogy a "deákos műveltséged" fitoktatásához értesz, de az energiához, különösen az altarnatív formájához nem annyira, mert akkor ahhoz szóltál volna hozzá. Ha felfeded magad szívesen bebizonyítom, hogy nem beszéltem "össze-vissza", de itt többet nem mondhatok, mert hamar a "Te műveltséged" színtjére süllyedhetnék.”
 • 13. creat 2008. május 19. 20:01
  „NoBo 2008.05.19 13:09
  Hát ez bizony nem talált, nem vagyok nyugdíjas. Sőt már a távfűtés sem érint. Nem tudom, miből lehetett kiolvasni, hogy én nyugdíjas lennék. De gondolom, ez a cikk szempontjából teljesen mindegy.
  Én próbálnám elsősorban gazdasági oldalról közelíteni a kérdést, de ehhez számok, tények (pl szerződésekről ) kellenének, mert ezek hiányában csak hangulatkeltésre és az emberek összeugrasztására alkalmas csak a cikk.”
 • 12. NoBo 2008. május 19. 13:09
  „Hát én csak egy dolgot tudok kedves creat!
  Ön 100%, hogy nyugdíjas!”
 • 11. creat 2008. május 18. 20:57
  „Tisztelt Horváth Úr!
  Én viszonylag komoly újságírónak tartottam ezidáig!
  Sajnos ez egyre inkább fogy énnálam.
  Kb 3 hónap alatt ez a cikk a harmadik, ami a panelfűtésről szól és mindegyikben sikerült mószerolni a gázmotoros erőművet.
  Azonban az az érzésem, hogy a hangulatkeltésen túl ezek a cikkek a hangulatkeltésen túl semmire nem jók, mert semmi konkrétumot nem tartalmaznak. Sőt, egyre inkább az az érzésem, hogy az önkormányzat megbizásából, sugallatából írógnak. Sőt, megkockáztatom, hogy előre leírt szöveghez adja a nevét t. Horváth úr. Ezt végképp nagyon sajnálnám!
  Horváth úr, ha eddig nem mélyedt el a kérdésben, segítenék néhány észrevétellel, kérdéssel.
  Úgy tudom, nem csak a gázmotoros erőműtől vesz hőt a sotáv (holding), hanem van mégegy is.
  Én még nem láttam leírva, hogy a sotáv mennyiért veszi a beszállítóktól a hőt és mennyiért adja tovább.
  Kiváncsi lennék, mi áll a gázmotoros eőművel kötött szerződésben!
  Kiváncsi lennék, hogy a harmadik cikk után, miért nem sikerült még megkérdezni a beszállítókat?
  Aztán, hogy fenti cikkben elhangzott a biomasza kérdése, kérdem én, hol építenék meg? Aztán hogy oldanák meg a rengeteg szalma, egyéb bioanyag szállítását, rengeteg kamion kellene a beszállításhoz nap nap után, (lásd szerencsi erőmű). Mi lenne a biztosíték a folyamatos alapanyagszállításhoz, és mennyi lenne az alapanyag?
  Ne legyen illúziónk, hogy ingyen lenne a szalma!
  Szóval, Horváth úr, ha önnek egy megírt cikk nem csak a világba beleszellentést jelenti, amit nagyon remélek, akkor érdeklődve várom a föntebb föltett kérdésekre a választ!”
 • 10. Post hoc, ego propter hoc..... 2008. május 18. 10:18
  „Soponyi- összevissza mond mindent. Összehord, vizet havat meleget.Mégegyszer jól gondolja át mit írt mível foglalkozott.
  Mert az aki az élet napos oldalán sütkérezik a dicsőségben, nagyon könnyen osztogat oda nem illő "bölcs" tanácsokat és bizony sokszor hoz elhamarkodott döntéseket, ítéleteket az egyes fontos városi polgárokat is érintő közös ügyekben.
  Ilyen körülmények között azt is elhiteti magáról, hogy maximálisan és objektíven tökéletes”
 • 9. Szilaj 2008. május 18. 06:33
  „Én is panelban élek 43000 Ft-os távhőszámlát kaptam Áprilisban. Ami a legjobban bosszant Márciusban akkor is fűtöttek ezerrel amikor kint 27 fok volt!!! Ráadásul azt elfelejtik sokan, hogy ezek a lakások 50-60 nm. között vannak csak, tehát rablás a köbön amit a távhő művel!!! Hol van itt a szociális érzékenység tisztelt MSZP-SZDSZ kormány??????!!! Ha valaki egy személyre főz az mondjuk fizet 1000Ft-ot. Aki 100-ra az 800-at. Aki 6000-re az kijön 600-ból is!!! A távhőnél ez pont fordítva van! Csak az okát nem értem.... Mohóság??? Vagy ma már mindent meg lehet tenni az emberekkel?? Nahh, kipanaszkodtam magam... Kíváncsian várom az Áprilisi fűtésszámlát. Üdv: Egy panelpatkány”
 • 8. Sorponyi 2008. május 16. 21:15
  „Sokat beszélünk, de annál kevesebbet teszünk az un. alternatív energia termelése feltételeinek megteremtésében. A feltélelek viszont nem olyan egyszerűek, mint azt mi laikusok gondoljuk Vegyük pl. most figyelembe azt, hogy a gabona-árak duplájára emelkedtek, tehát arra kell a szántóterület. Aztán a bioanyagnál energia kell a termeléshez, a szállításhoz és még.... De kérdezzük meg a Nagylózs-Sopronkövesd határában épült szélerőmű felhasználási, átvételi problémáiól az üzemeltetőket.
  A panell-lakások fűtése, illetve annak rohamosan nővekvő költsége súlyosan terheli az ott lakó - leginkább szegény, lakosságot.
  Aki a Petőfi-téri garázst és a nagycenki termálkút-fúrást ebbe a témába keveri, az csak az amúgy is nagy zavart akarja fokozni. Ne keverjünk mindenbe politikát, mert akkor a megoldások olyanok lesznek, mint amilyenek most.”
 • 7. Tatár 2008. május 16. 11:54
  „Kedves Szakmérnök!
  Az előző Önkormányzat 2 milliárdért akart mélygarázst építeni. Talán abból kellett volna lecsípni ezt a százmilliót. Egyébként egyetértek, mindenképpen bele kellene vágnia az Önkorményzatnak.”
 • 6. coolzsu 2008. május 16. 11:46
  „én mint panellakó csak azt tudom, hogy amíg 3 évvel ezelőtt 12-13 e ft volt a fűtésszámlám melegvízzel együtt, most 42 e - a fizetésem pedig egy fillérrel sem lett több azóta :( panelcsapda? aki az árakat kitalálja, annak fogalma sincs, hogy gyerekes családok ezreit teszik tönkre - nem látják, hogy egyre több és több az eladósodott család, és nem tudják, hogy mennyire sok lett a végrehajtók munkája az utóbbi egy évben - csak a távfűtés hátralékok miatt!!!”
 • 5. FREDDY/S 2008. május 16. 10:11
  „creat 2008.05.16 08:25
  Az alternatív energia hasznosítása csak megfelelő technológia kiválasztásával lehetséges. A távfűtésnek csak az a szépséghibája, hogy a szállításhoz több energia szükséges, mint a felhasználáshoz.
  A gázrobbanásról az érintetteket kellene megkérdezni, ha lehetséges.
  A földmeleg hasznosításakor termelődik annyi energia ami biztosíthatja a gazdaságos működést.
  Ha az ember környezetszennyező, mert lélegzik, akkor a problémák megoldásánál vissza kell fognia magát, hogy a problémát logikusan meg tudja oldani.
  Nálunk elektromos fűtés van, csak az a baj, hogy az utcában nagynyomású és középnyomású gázvezeték található, ez azért is rossz, mert engedéllyel a vizet majdnem a nagynyomású vezetékből kaptuk, szerencsére nem csapolták meg, mert félúton megtaláltuk a vízvezetéket.
  Hosszútávon azért nem mindegy, hogy mennyire szennyezzük a környezetet, nemde...”
 • 4. szakmérnők 2008. május 16. 09:37
  „Az önkormányzat 100 millió forintot fog elkölteni felelötrlenül a Nagycenki termálviz kersésére. Nem lett volna jobb ha ennek legalább a felét biomassza erőmű telepítésre kötött vona el az
  önkormányzat. Hosszabb távon az útobbi biztosan megtérűlő beruházsá lett volna.”
 • 3. cs 2008. május 16. 08:32
  „Az Integrált Városfejlesztési Stratégia egyik workshopján a cikkben tárgyalthoz hasonló megjegyzést tettem, néztek is rám okosan, hogy milyen korszerűtlen ötleteim vannak...”
 • 2. creat 2008. május 16. 08:25
  „FREDDY/S 2008.05.16 06:56
  Egyet tudok érteni veled abbasn, hogy a megújuló energiákat mind szélesebb körben kell használni.
  Azonban vannak azért akadályai is a dolognak. A szél és a nap nem akkor termel energiát, amikor épp te akarod, ezért a tárolását is meg kell oldani. Ezeket a távfűtésben szerintem egyenlőre elég drága lenne alkalmazni. A föld melegét lehetne használni, de a kiszivattyúzásához villamos energia kell. Megint visszatérünk a kérdéshez, mivel termeljünk villanyt.
  A környezetszennyezésről meg annyit, hogy maga az ember is környezetszennyező, hisz széndioxidot lehel ki többek közt. Mostz innen kiindulva, lehet hogy a környezetszennyezés relatív dolog. Hogy a gáz mennyire robbanásveszélyes, ahhoz tán meg kellene nézni az előforduló balesetekről a statisztikát. Azt hiszem, hogy a háztartások nagy része is használ gázt, akár vezetékest, akár palackost. Nem tudom, nálad pl hányszor robbant már föl?”
 • 1. FREDDY/S 2008. május 16. 06:56
  „Sajnos az értelmetlen fejlesztés eredménye a környezetszennyező robbanásveszélyes gáz alkalmazása. A szél, nap és földmeleg hasznosítása még hosszútávon nem létezik, mert a környezetbarát megoldás egyes illetékeseknek nem érdekük, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VII. Bodzavirág Fesztivál a búcsú hétvégéjén

Fertőboz - A legnagyobb vendégforgalom Fertőbozon már évről évre a Bodzavirág Fesztivál idején van.… Tovább olvasom