Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Kitüntetést adtak át az egyetemi sportegyesületnek

A közgyűlés döntése alapján Civitas Fidelissima díjat kapott nemrégiben a Nyugat-magyarországi Egyetem soproni sportegyesülete a Soproni Műegyetemi Atlétikai és Football Club (SMAFC), a minőségi sport szervezésében játszott szerepéért.

– 1860-ban, amikor két akadémiai hallgató megalapította az akadémiai tornaegyletet, senki nem hitte volna, hogy egyszer rangos városi díjat kaphat az abból kinövő sportegyesület. Az elismerés 150 év több száz sportolójának a munkája, akik szívvel-lélekkel küzdöttek az egyetem, a klub és az azt befogadó város hírnevének öregbítéséért – mondta dr. Takáts Péter professzor, a Nyugat-magyarországi Egyetem oktatási rektorhelyettese, a SMAFC tanárelnöke.

A klub elődje Selmecbányán alakult két szakosztállyal, a torna- és a vívóegylettel. Az egyesület 1918-ban lelt otthonra Sopronban, a jelenlegi nevet 1938-ban vették fel.

Dr. Takáts Péter a nemrégiben megtartott jubileumi ünnepségen a sportkör múltjáról is mesélt a hallgatóságnak. Fotó: Magasi
Dr. Takáts Péter a nemrégiben megtartott jubileumi ünnepségen a sportkör múltjáról is mesélt a hallgatóságnak. Fotó: Magasi

– Mindig kiváló tagjaink voltak, a sportolók segítettek, ahol tudtak. A focisták például az 1950-es években éjszakai munkát vállaltak, hogy mezt vehessenek maguknak, de a nehezen összegyűjtött 1500 forintot végül egy kisfiú bécsi klinikán történő karvisszavarrási műtétjére ajánlották fel – emelte ki a legszívszorítóbb múltbeli esetek egyikét a professzor.

A 150. jubileumát nemrégiben ünneplő sportkör többször is képes volt talpra állni, megújulni, mert mindig volt pár megszállott sportszerető ember, aki átlendítette az egyesületet a gondokon. Jelenleg karate-, tájfutás-, vívó-, sakk-, asztalitenisz-, kosárlabda- és lovasszakosztályok működnek. A fejlődést nagyban segítette, amikor 1967-ben ötmillió forintból felépült az egyetemi sportcsarnok, mely Sopron sportjának fejlődéséhez is hozzájárult. Számos sportágban adott a klub élvonalbeli sportolókat az országnak, a legnagyobb sikerek közé tartozott, amikor 1969-ben a kosárlabdacsapat megnyerte a Magyar Népköztársasági Kupát és indulási jogot szerzett a kupagyőztesek Európa-kupájában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni parkolás: Díjmentes napon is adott jegyet az automata

Csütörtökön még ingyenes volt a parkolás Sopronban, ám egyes helyeken az automaták mégis adtak ki… Tovább olvasom