Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Kitűnően vezet a soproni ámokfutó

Nem jogerősen végleg eltiltották a járművezetéstől csütörtökön azt a férfit, akit 25 kilométeren át üldöztek a soproni rendőrök. Az egyiküket árokba is sodorta a menekülő.


T. Brennert felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, ugyanakkor a szakértők szerint kevesen vezetnek olyan jól úgy, mint ő.

Sokszorosan gyűlt meg a 36 éves T. Brenner baja a törvénnyel, igaz, előbb még a törvénynek gyűlt meg a baja vele. Amint arról beszámoltunk, a férfit a biztonsági öv miatt akarták megbüntetni a három éve még ténylegesen működő határátkelőnél, de T. Brenner a gázba taposott. A tényállás szerint egy soproni szórakozóhelyre tért be, ivott valamit, majd meglátva az őt beérő soproni járőröket, elmenekült.

Körülbelül 25 kilométeren keresztül tartott az üldözés, s eközben minden megtörtént, ami egy akciófilmből sem maradhatna ki. A baloldali sávban sorban tértek ki előle a szembejövők, 160-nal száguldott, rángatta a kormányt, nekirohant az előtte negyvenöt fokba forduló rendőrautónak, amikor már három kocsi üldözte. S amit még kevésbé kellett volna: a harkai bekötőnél az árokba sodorta az egyik karjelzéssel intézkedő rendőrt. A járőr csak könnyebb sérülést szenvedett – mindenki szerencséjére. Ekkor a hatóság egyik embere már tüzeléshez készítette a pisztolyát, majd valóban golyók fúródtak a karosszériába, a kerékbe, s a megvadult férfi kilőtt kerékkel sem adta fel a harcot. Végül megállt, magára zárta az autót, rágyújtott, s így a betört ablakon át rángatták ki őt éjfél után 5 perccel, augusztus 2-án, 2007-ben.

Gondolkodnak a fellebbezésen: A vádlott sajnálja tettét, de védőjével, dr. Hallerné dr. Nagy Anikóval együtt nem ért egyet az ítélettel. Fotó: Krizsán Csaba
Gondolkodnak a fellebbezésen: A vádlott sajnálja tettét, de védőjével, dr. Hallerné dr. Nagy Anikóval együtt nem ért egyet az ítélettel. Fotó: Krizsán Csaba

A Győri Városi Bíróság nyomatékos enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy az elmeszakértő szerint T. Brenner beszámítási képességét közepes-súlyos fokban befolyásolta betegsége az ámokfutás idején. Azóta viszont nem került összeütközésbe a törvénnyel, a kezelőorvosával együttműködik, aminek folytatására külön felszólította ítéletében dr. Árpási Hajnalka. A vádlott az eljárás alatt többször – és az utolsó szó jogán is – bocsánatot kért a rendőröktől. A bíróság 1 év 6 hónap börtönt szabott ki rá, 2 év próbaidőre felfüggesztve.

A baloldali sávban sorban tértek ki előle a szembejövők, 160-nal száguldott, rángatta a kormányt, nekirohant az előtte negyvenöt fokba forduló rendőrautónak, amikor már három kocsi üldözte.
Miután a büntetőjogi felelősségének neuralgikus pontja az volt, hogy véglegesen és minden kategóriára kiterjesztve vegyék-e el vezetői engedélyét, a bíróság több szakértőt is meghallgatott. A közlekedési felügyelet pályaalkalmassági vizsgálatot végzett, mivel eleve felkeltette az eljárók figyelmét, hogy T. Brenner szinte baleset nélkül hajtotta végre ezt az elképesztő ámokfutást. A nehezített pályákon kiderült: a férfi kitűnően vezet – úgy, ahogy kevesen –, s a tesztet 80 százalékos eredménnyel zárta. Ezért is lehet nehéz megértenie – érvelt a bíró –, hogy miért váljon meg végleg a jogosítványától. Ugyanakkor elhangzott: az autóvezetés szociális viselkedést is jelent, tehát nemcsak arról van szó, hogy valaki ügyesen manőverezik, hanem arról is, hogy hajlandó-e például megállni a rendőri figyelmeztetésre. Mivel az orvos szakértő egyértelműen megállapította, hogy indokolt a végleges szankció, ˝a bíróság hihetetlenül nagy jogalkalmazói hibát követne el˝, ha engedné a gyógyíthatatlan beteg T. Brennert vezetni – mondta ki a bíróság.

Az ügyész tudomásul vette a döntést, a vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért. Dr. Hallerné dr. Nagy Anikó ügyvéd portálunknak elmondta: valószínűleg továbbra is kérni fogják, hogy a férfit mentsék fel a büntethetőség kizárása miatt, s hogy jogosítványától határozott időre és határozott kategóriára nézve fosszák meg.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. belagio 2010. július 19. 19:46
  „Hát igen, a megszólalók 90% ban felismerhető az a réteg, akik miatt az esetleg bajba kerülő embertársunk, amint kimondják, hogy pszichiátria, de már a pszichológus szó is elég és máris a legrosszabbra szánják el magukat... féltve az életüket, családjukat. Sőt tovább is megyek, az ilyen "ártatlan" hozzászólókhoz hasonlók miatt lesznek mentális beteg emberek. Igaza van panthernek, ezeknek nem kérdéseik vannak, csak válaszaik, aztán ha velük történik meg a baj, még csak fel sem tudnak állni belőle. A 21. században kicsit továbbhaladhatnánk a proletár jobbágyparaszti hozzáálláson. Mondjuk a paraszti réteget nem lehet kritizálni, mert az igazi parasztembernek, mindig elegendő bölcsessége volt, hogy tisztán lásson és tiszteljen minden élőt, az igazán siralmas az amikor valaki többre tartja magát ennél a szintnél, esetleg feljebb is van helyezve, de még csak meg sem közelíti.”
 • 28. panther02 2010. július 13. 17:24
  „A FIATALEMBER VISSZA FOGJA KAPNI A JOGOSÍTVÁNYÁT ÉS SZÉP FOKOZATOSAN RENDBE JÖN AZ ÉLETE, ÉS HAGYNI FOGJÁK, SŐT SEGÍTENI!!!!!!
  GYÓGYÍTHATATLAN BETEG AZ AKI MONDJUK VÍZFEJJEL, VAGY LÉTFONTOSSÁGÚ SZERV NÉLKÜL JÖN A VILÁGRA. GYÓGYÍTHATATLANNÁ TENNI VALAKIT, ÉS EBBEN AZ STÁTUSZBA RÖGZÍTENI PEDIG TÖBB MUNKA, ÉS PÉNZ, MINT AMENNYI AHHOZ KÉNE, HOGY A HOZZÁÁLLÁS VÁLTOZZON... AZ ELŐTTEM HOZZÁSZÓLÓK MINTEGY 50%-BAN MÁR AZ ELSŐ MONDATBÓL FELISMERHETŐ A HIVATÁSOS RETTEGŐ, CSAKHOGY PONT AZ ILYENEKBŐL NEM LESZNEK SOHA "GYÓGYÍTHATATLAN BETEGEK", HANEM LEGINKÁBB AZOKBÓL AKIKNEK KÉRDÉSEIK VANNAK, LENNÉNEK A VILÁGGAL ÉS TALÁN EZZEL AZ ÜGGYEL KAPCSOLATBAN IS...;ÉPPÚGY AHOGY SOK EGYÉB KÖZELMÚLTBELIVEL.
  A BÍRÓSÁGOT MEG NEM KRITIZÁLNI KELL, LEHET, HOGY EGY KICSIT TÖBBET GYANÍTANAK A DOLOG HÁTTERÉBEN,TÖBBET LÁTNAK, MINT A DEMAGÓG HOZZÁSZÓLÓK. EGY CÁPA CSAK EGY FALATOT HARAP, HAGNYI KELL A TÖBBINEK IS...”
 • 27. máris 2010. július 11. 14:27
  „HOGY LEHETNEK ILYEN PARAGRAFUSOK,???? HOGY ARRA BÍZTATJÁK AZ EMBERT, HOGY NYUGODTAN KÖVESS EL ILYEN SZABÁLYTALANSÁGOT!!!!”
 • 26. borvssoias 2010. július 11. 12:17
  „A magyarorszagi, függetlennek nevezett birosagok az elmult evek iteleteivel kiirtak magukat a kompetens jogalkalmazok köreböl. Senkinek nem kivanom, hogy birosag ele kerüljön - sem büntetö, sem polgari peres ügyben. Verlazito a tevekenysegük.

  Tisztelet a nagyon keves kivetelnek, aki komolyan veszi munkaja fontossagat - ez nem csak biztos, jolfizetett, nyugdijas allas, hanem felelössegteljes is! A lakossagi bizalom teljes elvesziteset eredmenyezheti a SOK inkompetens, felelötlen es dacbol itelö biro. Nekik is felelösseget kellene vallalniuk a teves iteleteikert, akkor talan valtozna a helyzet!”
 • 25. Nanu 2010. július 10. 11:04
  „bocsi accelator.. obamának szól”
 • 24. Nanu 2010. július 10. 11:03
  „accelerator .. győri bíróság, ha tudnál olvasni.. :)”
 • 23. Tabornok 2010. július 10. 06:28
  „"Kitűnően vezet a soproni ámokfutó" Lényeglátás kiváló! Gratulálok!”
 • 22. accelerator 2010. július 09. 19:07
  „Szerintem egy tök rendes srác, és nem kellene vele ezt tenni. Meg kellene javítattni az autóját, aztán menjen... :)”
 • 21. Imcsi 2010. július 09. 15:38
  „"Kitűnően vezet a soproni ámokfutó"
  Ki nem sz@rja le? Egyébként, ha egy ámokfutó 15 embert lelő, akkor azt írják róla, hogy kitűnően céloz?”
 • 20. obama 2010. július 09. 11:04
  „tiszta huje nem normalisak vannak a birosagon meghogy vegleg eltiltottak a vezetestol azt gondoljak majd nem fog autoba ulni? ijen iteletet hat igen ez a soproni birosag.”
 • 19. Merneptah 2010. július 09. 10:33
  „At autó sajnos nem jogsival működik...:((((. A kocsiját is el kellene venni, nemcsak a jogsiját. De még akkor is fennáll a veszély, hogy valamely ismerőse kölcsönadja a kocsiját....”
 • 18. csompi1 2010. július 09. 10:07
  „Ha a bíró úgy döntött volna, hogy ne tiltsák el végleg a vezetéstől az ismert tények ellenére, az felvetné a bíró felelősségét, és büntethetőségét is egy újabb balhénál.”
 • 17. www0325 2010. július 09. 09:47
  „Kisbér és Székesfehérvár között akkor valószínűleg brenner rokonai járhatnak! Állatok!”
 • 16. makacs 2010. július 09. 09:16
  „Öltöny és piros hátizsák. Ez nem az Orbán Viktor?
  Lassan már gyilkolásért is felfüggesztett jár, pedig ezért sok országban egész más módon függesztik fel az embert.”
 • 15. brumi77 2010. július 09. 09:12
  „Mindenki jobban járt volna, ha a száguldozás során egy jól megtermett kamion jön vele szembe, amelyik nem tud kitérni az útjából... A "megbánó viselkedés" mondat mindig felidegesít. Aki bíróság elé kerül az nem gyerekcsínyt követett el, annak nem bocsánatot kell kérni, hanem bűnhődni!”
 • 14. máris 2010. július 09. 08:36
  „HÁNY, DE HÁNY ILYEN VEZETŐ VESZÉLYEZTETI , A VÉTLEN AUTÓSOKAT?? AMIKOR PEDIG , TRAGÉDIÁT OKOZ, MINDEN AZOK HIBÁJA LESZ, AKIK EZT NEM MÉRLEGELTÉK!!!”
 • 13. Mankapunka 2010. július 09. 00:33
  „Beadnám a Forma 3-ba versenyzőnek!!!!!”
 • 12. Dörgés 2010. július 08. 23:31
  „Király. Legközelebb nem húzódók félre előle. Csak beszerzek egy harckocsit.
  De az az igaság hogy mostanában elég sokszor futók össze egy 50 köbcentis kis járgánnyal Kópháza körű. Mindig csinál érdekességet, hol szembe megy a forgalommal az egyirányúban (Torna utca), hol a piros lámpánál a sor mellet elhúzz és a lámpát is figyelmen kívül hagy (Várkerület). De eljátssz mindezt a körforgalmaknál is. Nincs rendszám, nem is kell rá jogsi. Ezzel a barommal nem kezdenek semmit a rendőrök?”
 • 11. mauz 2010. július 08. 23:16
  „Az a kiváló sofőr, aki rendőri felszólításra nem áll meg, hanem 160-nal tép a szembejövő sávon, és van olyan mákja, hogy nem gyilkol meg senkit?

  Holnaptól én is igyekszem majd, ezt meg kell próbálni. Hátha a T. Bíróság nekem is küld egy elismerő oklevelet.”
 • 10. BigFaceCaptian 2010. július 08. 22:30
  „Isten császár ez a gyerek :D”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szokolay Sándor-mű a nyitókoncerten

Fertőd - A klasszikus művek – Haydn- és Csajkovszkij-szerzemények – mellett ezúttal is… Tovább olvasom