Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Ki fizet a talajterhelésért?

Sopron - Március 31-ig kell bevallani és megfizetni a tavalyi talajterhelési díjat. Az erről szóló levelek már ott vannak a címzetteknél, sokan azonban értetlenül állnak a felszólítás előtt.
Deák Péter soproni olvasónk is a segítségünket kérte. Ő is egyike azoknak, akik megkapták a talajterhelési díj befizetésére a felszólítást. Március 31-ig kellene kiszámolnia és befizetnie a díjat. A formanyomtatvány kitöltése sem egyszerű, de Deák Péter – és vele együtt még sokan – arra is kíváncsi lenne, ha csak a veteményes öntözésére használt vizet, és a telkén még csak ház sem áll, mivel és hogyan „terhelte" az anyaföldet.

A környezetterhelési díjakról 2003-ban alkotott törvényt az Országgyűlés. A természet védelme, terhelésének mérséklése, a szennyezés megelőzése volt a cél. Az önkormányzatok a törvény alapján alkották meg a helyi szabályozást. Sopron 2004 júliusában fogadta el a talajterhelési díjról szóló rendeletét, melynek hatálya kiterjed mindazokra, akik a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem kötöttek rá.

Deák Péter virágvölgyi telkén nincs ház, a kertet virágok, gyümölcsfák és zöldségágyások díszítik. A nyugdíjas házaspár sokat időzik itt. Deák Péter elmondta, kannaszámra hordták a nyári melegben növényeikre a vizet a telken álló egyetlen csapról. De ez miért és mennyiben szennyezte a talajt? – kérdezi, miközben hangsúlyozza: nem a díjfizetés kötelezettsége alól akar kibújni, mindössze érteni szeretné, miért, és tudni, jogosan kérik-e számon rajta a pénzt.

A kérdés bizonyára nem egyedül Deák Péterben merült fel, így továbbítottuk azt a városházára. Tettük ezt annak ismeretében, hogy a helyi rendelet tartalmazza: „a talajterhelési díj alapja a méréssel igazolt felhasznált, illetve mérési lehetőség hiányában az átalány alapján meghatározott víz mennyisége, csökkentve a jogszabály szerinti locsolási célú felhasználásra figyelembe vett víz mennyiségével".

A polgármesteri hivatalban megtudtuk: ha valaki csak öntözésre használja a vizet, akkor azt be kell jelenteni a vízműnél, a talajterhelési díjat ugyanis a vízműtől kapott számok alapján állapítják meg.

Deák Péter viszont már ezen is túl van, ő két hete bejelentette ezt a vízműnél. – Amint megérkezik az önkormányzathoz az átminősítés, akkor a hivatal törölni fogja a telek talajterhelési díját – közölték a városházán, ahol azt is elmondták, hogy a vízmű által szolgáltatott vízfogyasztást a számlával igazolt elszállított szennyvíz mennyiségével is csökkenteni lehet. A vízmű egyébként havi jelentést küld a hivatalnak, ez magyarázhatja a késlekedést.

Olvasóink írták

 • 7. sziso 2008. március 31. 09:02
  „A cikkben olvasom, hogy "A talajterhelési díjat a vizműtől kapott számok alapján állapítja meg az önkormányzat". Mit csinál a vizmű akkor, ha az esővizet a szennyvizcsatornába vezetik. Ez történt a Felsőlővér u.19.sz. családiházból átalakított társasháznál, ami azt jelenti, hogy egy hirtelen lezúduló esőzéskor a szennyvizcsatorna megtelik a társasház esővizével és a lejjebb lévő házaknál a fürdőbe, WC-be, konyhába feljön a szennyviz. Erről a súlyos szabálytalanságról a vizműnek 10 hónapja tudomása van, melynek megszüntetésére a törvény 90 nap határidőt + 30 nap türelmi időt ad, mely régen lejárt.”
 • 6. csupor 2008. március 29. 19:15
  „Ez nem több mint a polgármesteri hivatal erőfitogtatása egyben visszavágás az elöző vezetésnek.Aki rákötött a vízhálózatra kedvezményesen ,az most issza meg a levét.Mert aki csak öntözésre használja az milyen szennyezést végez?
  Talán szennyezett a városi hálózat? Lehetőség volt szintén kedvezményesen a szennyvíz hálózathoz való csatlakozásra ,ez is a korábbi vezetés "bűne".Itta aki a csatlakozási lehetőséggel élt ,több mint ezer telektulajdonos ,nem azzal a konkrét céllal hogy azonnal ráköt, hanem hoszzú távon gondolkodott.Kérdem én ,akinek nincs más a telkén mint szerszámos kamra az hová kösse be a szennyvizet?Ehhez nem kell szakmai tudás.Ha az a sok polgármesteri hivatali dolgozó aki a légkondicionált irodákban tölti el a napját ,a venné fáradságot és kimenne a telkekre,talán más képet kapna .Milyen szennyezést végez aki locsol?Érdekes a mai napig is állandóan rákötnek például a Virágvölgyi úton,felszabdalva az utat,de sajnos a helyreállítás nem történik meg.Persze ők is tovább gondolkodnak.”
 • 5. Egy Nem Szakmabeli 2008. március 28. 15:43
  „Tisztelt ,,Egy Szakmabeli!"

  Teljesen egyetértek Önnel abban, hogy aki szennyezi a környezetét, az valamilyen formában járuljon hozzá annak megóvásához, rehabilitációjához.

  Azonban Deák Úrhoz hasonlóan jómagam is érdekelt vagyok ebben az ügyben, szintén rendelkezem a Virágvölgyben egy kiskerttel, ahol a rendelkezésre álló vizet öntözésre használom. Vettem a fáradságot és utána néztem a fizetési felszólításban felsorolt jogszabálynak és helyi rendeletnek, miért is kell nekem fizetni. Számomra a jogszabályokból az tűnk ki, hogy csak azoknak kell vagy kellene fizetni:

  ,,aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelhelyezést, ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is, alkalmaz."

  Én a fentiek közül csatorna bekötéssel rendelkezem, de sem szennyvíztározót, sem pedig más szennyvízelhelyezést nem alkalmazok. Tehát akkor most miért is kell fizetnem?
  Persze lehet, hogy én értem rosszul az egészet, de a HIVATAL levele eléggé ,,nagyvonalú" és még azt is megspórolták, hogy a fizetendő díjat kiszámolják.

  Tisztelettel: Egy Nem Szakmabeli!”
 • 4. matriné 2008. március 28. 15:04
  „No, immár kedves híres "szakmabeli" ember! Látom tudod ki szennyez és kikkel akarják megfizettetni! Volt már ilyen ember a rendelet gyártók közt is, aki a lakossági háztető négyzetméterre kiszámitva vettenék ki az eső elvezetési dij hozzájárulását!Az nem számít, hogy a közadóban e szolgáltatást már egysezr kivették és igen sokszor emelték is! Persze csak úgy hasra ütve és sosem az érték vagy a szolgáltatás figyelembe vételével! Volt, aki a tulajdonosok saját kútjára is vizórát szereltetett vona a hatalmi kéje kielégítésére!Lényeg a kizsebelés büntetlenűl, hisz erre kaphatók a tolvajok!”
 • 3. egy szakmabeli 2008. március 28. 13:38
  „Én szakmai szemmel igenis fontosnak tartom, hogy ezeket a díjakat beszedjék. Gondoljunk csak arra, hogy mi lenne, ha mindenki büntetlenül szennyezhetné a környezetét. Tudom, Deák Úr nem szennyezi, ezért, amit most írok rá nem vonatkozik. Sok gyárnak, telephelyeknek be kell fizetnie ezeket, és nem csak talajterhelési díjat, hanem levegőterhelési díjat, és még sok más egyebet. Ezeknek a díjaknak legalább van hasznuk, mert általában, azok akik a szennyezést okozzák nem hajlandóak megoldani a problémát (pedig előírás kötelezi őket), és így a beszedett díjakból azt helyre lehet/ne hozni.
  Tehát kedves matriné előbb tájékozódj, hogy mi is ez valójában, és ne azt írd egyből, hogy kifosztják az országot MÁR MEGINT!!!”
 • 2. matriné 2008. március 28. 09:28
  „Nyugi bele lessz itt annyi díj feltalálás, hogy a magyar el sem igazodik rajta! De a lényeg az, hogy működik e lakósságpot kifosztó rendszere a feltalálói számára üldözetlenűl! Már készülőben van a lakásából kilépő díj! Mindenki kap a vizit díj autómatákból önköltséges áron az ajtaja elé! Arra meg lesz "vállakzó", mint a parkolásnák, aki a pénzt elzsebeli belőle!”
 • 1. sziso 2008. március 28. 09:07
  „A cikkben olvasom, hogy "A talajterhelési díjat a vizműtől kapott számok alapján állapítja meg az önkormányzat". Mit csinál a vizmű akkor, ha az esővizet a szennyvizcsatornába vezetik. Ez történt a Felsőlővér u.19.sz.családiházból átalakított tárasháznál, ami azt jelenti, hogy egy hirtelen lezúduló esőzéskor a szennyvizcsatorna megtelik a társasház esővizével és a lejjebb lévő házaknál a fürdőbe, WC-be, konyhába feljön a szennyviz. Erről a súlyos szabálytalanságról a vizműnek 10 hónapja tudomása van, melynek megszüntetésére a törvény 90 nap határidőt + 30 nap türelmi időt ad, mely régen lejárt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Weben a Fertő-tó

Hegykő - Határon átnyúló osztrák–magyar pályázat keretében hétfőtől a… Tovább olvasom