Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Kezdődik a kismartoni Haydn Fesztivál

A kismartoni fesztivál olyan színvonalra érkezett és olyan törzsközönséget nevelt föl, amelynek kevésbé ismert, érdekes darabokat is el lehet játszani.

A Bella Italia alcímet kapta idén az eisenstadti (Kismarton) Nemzetközi Haydn-napok fesztivál. A szeptember 6-i nyitóhangversenyt az Il Giardino Armonico adja Giovanni Antonini vezényletével, és a fesztivál szellemi vezetője, Fischer Ádám dirigálja az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar élén a zárókoncertet szeptember 16-án.

"Nem volt egyszerű meggyőznie Fischer Ádámnak engem arról, hogy a nyitó estet engedjük át az Il Giardino Armonicónak - mondta a fesztivál igazgatója, Walter Reicher. - Fischert a sorozat emblematikus, +fixstarter+ személyiségének tartom, de egyetértek vele abban, hogy új, érdekes szereplőket is fel kell fedeznünk, azért hogy az eisenstadti Haydn-napokat Burgenland, sőt Ausztria egyik jelentős fesztiváljaként jegyezzék."

Az igazgató ma úgy látja, hogy helyes volt az Il Giardinót meghívni, három koncertjükre a jegyek 95 százaléka elkelt. Az olasz kamarazenekar első estje a Jó napot, jó utazást címet kapta, a második Itáliai vadászat és a harmadik az Egy éj Velencében címmel fut, mindhármon Haydn- és Vivaldi-művek hallhatók.

"Haydn, bár kitűnő ajánlatokat kapott, például Nápolyba, sosem járt Itáliában, de a zeneszerzői attitűdjére hatott az olasz iskola, egyik mestere Nicola Porpora zeneszerző volt és talán legmélyebb, tartós kapcsolata az olasz énekesnőhöz, Luigia Polzellihez fűzte" - mondta el Fischer Ádám az MTI-nek.

"A kismartoni fesztivál olyan színvonalra érkezett és olyan törzsközönséget nevelt föl, amelynek kevésbé ismert, érdekes darabokat is el lehet játszani. Ezért adjuk elő a zeneszerző számomra igen izgalmas művét, a Líisola disabitata (Lakatlan sziget) című operát szeptember 12-én fiatal sztárokkal, Chen Reisszel, Stephanie Houtzeellel, Marlin Millerrel és Paul Armin Edelmannal" - részletezte a karmester.

Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar Paganini című koncertjén természetesen Paganini-darabot szólaltat meg, elhangzik Schubert Olasz nyitánya és Haydn Üstdob szimfóniája. Az Opera Instrumentale című esten Haydn Óra szimfóniája mellett egy-egy Verdi-, Rossini-, Donizetti- és Mascagni-operanyitányt, illetve intermezzót játszik Fischer vezényletével.

"A szervezők a nagy érdeklődés miatt azt fontolgatják, hogyan lehetne a jövőre 25 éves fesztivált kiterjeszteni" - jegyezte meg Fischer Ádám. Walter Reicher megerősítette: a 25. Haydn-napok egy héttel hosszabb lesz az eddig megszokottnál.

Az igazgató kiemelte: a Bella Italia program és a tavalyi amerikai utazás elnyerte a közönség tetszését, jövőre mégsem hívják más tájakra a közönséget. "2013-ban, a negyedszázados évfordulón Fischer Ádám régi elképzelése teljesül, nemcsak Haydn valamennyi londoni szimfóniáját, hanem a Beethoven-szimfóniák teljes ciklusát is műsorra tűzzük."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejeződött a soproni Terfort Téri Óvoda fejlesztése

Összevont szülői értekezletet tartottak szerdán a Trefort Téri Óvodában. Szeptember 3-án, hétfőn a… Tovább olvasom